Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Onderhoud van jouw met hardwax behandelde vloer

Is het onderhouden van een vloer met hardwax anders dan een ‘gewone’ houten vloer? Niet echt, maar het vraagt wel meer onderhoud. Dagelijks even aanvegen, wekelijks schoonmaken en ieder half jaar goed onderhoud. Het resultaat? Minder krassen, kale plekken en een geweldige vloer waar leven in zit.

Foto Meijs 13

Tip 1: Houd de vloer dagelijks stof, zand en vuil vrij

Het dagelijks stof, zand en vuil verwijderen van de vloer is belangrijk. Even vegen of stofzuigen: het voorkomt krassen of kale plekken. Een met hardwax behandelde vloer is hier namelijk iets gevoeliger voor. Leg ter voorkoming een (kokos) deurmat bij de voor- en achterdeur. Dit zorgt dat het eerste vuil blijft liggen.

Wat kun je nog meer doen om krassen te voorkomen? De poten van de meubels voorzien van viltjes. Al kun je het nooit helemaal tegengaan. Er zal maar een steentje onder het viltje van de eetkamerstoel vastzitten… Mocht het gebeuren, dan zijn deze goed weg te werken. Valt er een beker drinken op de vloer, veeg het dan direct weg met een doek. De vloer is namelijk niet volledig waterdicht. Laat je het lang liggen, dan ontstaan er kringen.

Tip 2: De vloer wekelijks en maandelijks even opfrissen

Na het aanvegen van de vloer zie je misschien toch nog kringen of andere vlekken. Vervelend natuurlijk. Maar ligt er een kring op de vloer waar je je aan stoort? Vraag jezelf altijd af: is het echt nodig om dit met een vochtige doek weg te vegen. Schoonmaken met water is namelijk niet goed. Gebruik zeker geen groene zeep, ammonia of een allesreiniger.

Wat kun je dan wel doen? We adviseren wekelijks gebruik te maken van een BD Multicleaner. Met een vochtige doek en de onverdunde cleaner, haal je alle kringen of vlekken keurig weg. De vloer krijgt een frisse uitstraling. Wil je het helemaal goed doen? Gebruik dan maandelijks de BD Eco Fix & Fill. Het zorgt voor voeding van het hout en een dunne filmlaag die slijtvast is. Belangrijke ter voorkoming van krassen.

Tip 3: krassen en kale plekken, groot onderhoud is nodig

Zie je blijvende krassen en kale plekken? Dan kun je er niet meer omheen. De vloer dient een grotere onderhoudsbeurt te krijgen. Het advies: doe dit ieder kwartaal of halfjaar. Diepe krassen zichtbaar? Schuur het licht op met een fijnkorrelig schuurpapiertje.

Zorg, voordat je begint met het onderhoud, voor een schone en droge vloer. Breng de wax vervolgens dun aan. Dit voorkomt strepen en een gladde vloer. Wat wel aan te raden is: plan een dagje uit of vermaak je elders in huis. Tussen de 6 en 8 uur mag je namelijk niet over de vloer lopen. Intensief gebruiken kan na een week. Wax heeft namelijk tijd nodig om uit te harden.

Wat merk je na de onderhoudsbeurt? Door de verzadiging van de wax in de vloer, is het beter bestand tegen vocht en vuil. Druppels water of drinken blijven liggen. 

De wax kun je op een kleiner oppervlak met een pluisvrije doek inwrijven. Is het oppervlakte groot? Overweeg een boenmachine. Of informeer bij ons naar de mogelijkheden voor het onderhouden van je vloer.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close