Iedereen kent het wel; zit je net lekker ontspannen op de bank na een lange dag werken, valt je oog op een vlek in je houten vloer. Een moment van paniek volgt: “Waar komt die vlek vandaan?” “Zit het er al lang?” “Hoe ga ik dit eruit krijgen?” Allemaal volkomen rationele vragen die in je hoofd opkomen. Gelukkig is Van Houdt er voor je met deze blog om te helpen vlekken te identificeren en een oplossing te bieden. Laten we geen tijd verspillen en deze direct bespreken.
Last van vlekken in je vloer?
Waterkringen
Bij waterkringen en/of waterschade maken we onderscheid tussen recent en ingetrokken schade. Dat glas dat jij net per ongeluk over de vloer gooide valt onder recent. De waterkringen die bijvoorbeeld onder een planten pot die er al een poos staat, zijn vaak al ingetrokken.
Recente waterschade is gemakkelijk op te lossen zolang je dit direct doet. De eerste stap is het droog krijgen van de vloer. Neem een doek en dep de vloeistoffen op. Belangrijk hierbij is het deppen, wanneer je de doek over de vlek veegt kan je de vloeistof namelijk dieper het hout in duwen.
Zodra de vloer droog is kan je deze schoonmaken met een mild reinigingsmiddel. Wij raden hiervoor de Multi Cleaner van Blue Dolphin aan.
Bij ingetrokken waterschade moet je goed oppassen. Velen geven het advies om zelf de vlek licht op te schuren en opnieuw met olie te behandelen. Echter kan dit voor een terugkerend probleem zorgen. Er is namelijk een kans dat na het schuren de vlek zich opnieuw opvult met de olie, wat hetzelfde effect geeft. Daarom raden wij aan om bij ingetrokken waterschade contact met een professional op te nemen om te bespreken wat de opties voor jouw vloer zijn.
Witte vlekken
Wanneer je mogelijk net iets te ongeduldig geweest bent na een olie behandeling van jouw parketvloer, kan dat de oorzaak van witte vlekken zijn. Het duurt gemiddeld drie weken voordat een behandeling volledig uitgehard is. Als de olielaag op de vloer gedurende deze drie weken in contact komt met water, mengen deze en laten ze de witte vlekken op jouw vloer achter.
Dit kan je gelukkig zelf gemakkelijk oplossen. Behandel de vlek opnieuw met olie, poets het uit met een poetsdoek en jouw vloer is weer als nieuw!
Zwarte vlekken
Zwarte vlekken zijn er in vele soorten en maten, ook met verschillende oorzaken dus. Een oorzaak die we vaak voorbij zien komen is er één die eenvoudig te behandelen is: schoenvegen.
Het gebeurt iedereen wel eens dat je toch nog iets binnen vergeten bent en even snel met je schoenen door huis loopt. Hiermee loop je echter het risico op schoenvegen op jouw houten vloer. Wanneer dit jou gebeurt, kan je de vegen gemakkelijk verwijderen met behulp van een gum. Ga voor een ouderwetse gum waar geen schuurmiddel in verwerkt zit en veeg zachtjes over de schoenvegen heen om deze te verwijderen.
Een andere oorzaak van zwarte vlekken kan zijn dat het looizuur in jouw eiken vloer geactiveerd is. Dit komt voor wanneer producten die niet PH neutraal zijn (denk hierbij aan braaksel en/of urine van huisdieren en/of kleine kinderen) op jouw vloer terechtkomen. Wanneer het niet direct schoongemaakt wordt, trekt het zuur of basisch product door de toplaag van jouw vloer heen en activeert het natuurlijke looizuur. Deze vlekken (ook wel tannine vlekken genoemd) zijn vaak erg hardnekkig en trekken diep in het hout.
Dit maakt deze vlekken lastig om te verwijderen. Het is echter niet onmogelijk. Door de vloer op te schuren en daarna opnieuw te behandelen, worden de vlekken gegarandeerd lichter. In veel gevallen zullen deze ook verdwijnen, het biedt echter geen garantie. Om kleurverschil in jouw vloer te voorkomen, raden wij aan de gehele vloer te laten schuren en behandelen door een professional.
De laatste boosdoener van zwarte vlekken die we in deze blog bespreken is ironisch genoeg het te vaak schoonmaken van een geoliede parketvloer. Een geoliede vloer heeft het meeste onderhoud nodig en is het gevoeligst voor schade, deze combinatie kan ervoor zorgen dat men de vloer te hardnekkig boent en daarmee de olielaag beschadigt. Hierdoor trekt het water tijdens het schoonmaken in het hout, wat er na enige tijd uit gaat zien als een ‘vieze’ vloer. Het vervolg is dat men de vloer nog meer gaat proberen schoon te maken, wat de situatie juist verergert.
Voor deze situatie raden wij dezelfde oplossing als bij tannine vlekken aan. Ook geldt hier hetzelfde: de vlekken zullen met schuren altijd lichter worden, maar er is geen garantie dat deze volledig zullen verdwijnen.
Meer informatie hierover vind je op onze pagina over reparaties.
Vetvlekken
Als er onverhoopt vetvlekken op je houten vloer zijn gekomen, is het goed om te weten dat je deze vlekken kunt verwijderen zonder schade aan de vloer toe te brengen. Dit betekent wel dat je er snel bij moet zijn.
Begin met het absorberen van zoveel mogelijk vet met papieren handdoeken of een schone doek. Dep de vlek voorzichtig zodat je het vet niet dieper in het hout drukt.
Maak vervolgens een mengsel van warm water en een mild reinigingsmiddel (zoals de Multi Cleaner van Blue Dolphin) en wrijf voorzichtig over de vlek. Werk vanuit het midden van de vlek naar buiten toe en spoel de doek regelmatig uit in het schoonmaakmengsel. Spoel het oppervlak vervolgens af met schoon water en droog het met een schone doek. Laat het gebied volledig drogen voordat je er weer op loopt of er meubels op plaatst.
Als de vlek nog steeds zichtbaar is na het schoonmaken, kan je overwegen om een professionele houtreiniger te gebruiken of een specialist in te schakelen om de vlek te behandelen.
Zoals je gelezen hebt, zijn er dus veel verschillende soorten vlekken, die natuurlijk allemaal even vervelend zijn. Gelukkig is jouw vloer in de meeste gevallen en met de juiste onderhoudsproducten gewoon nog te redden.
Krijg je de vlekken toch niet helemaal weg? Bij Van Houdt Vloeren bieden wij ook een professionele reinigingsbeurt voor jouw vloer aan. Met een ‘Deep cleaning’ machine dringen wij door tot het dieperliggend vuil waar je met enkel dweilen niet bij komt. Na het reinigen brengen we, voor de vloer geschikte, onderhoudsmiddelen aan met een professionele boenmachine. Zo gaat zorgen we dat jouw vloer niet alleen schoon is, maar ook schoon blijft! Lees hier meer over op onze reinigingspagina.
Klanten aan het woord
We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!
Direct geholpen worden?
Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven!
Offerte aanvragen Advies nodig?