Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Is jouw parketvloer ook het pronkstuk van jouw woning? Dan weet je vast hoe belangrijk het is om deze goed te onderhouden. Eén van de belangrijkste aspecten van het onderhoud is natuurlijk het regelmatig (juist) schoonmaken van de parketvloer. In deze blog lees je alles over het schoonmaken van je parketvloer, zodat deze zo lang mogelijk jouw pronkstuk kan blijven.

Schoonmaken vloer onderhoud

Waarom is een parketvloer schoonmaken zo belangrijk?

Ondanks het sterke materiaal van een parketvloer, blijft deze gevoelig voor beschadigingen. Wanneer de vloer niet regelmatig gereinigd wordt, blijven stof en vuil ophopen tot deze in de houtporen doordringen. Het gevolg hiervan is beschadigingen en (onnodige) versnelde slijtage van de vloer. Daarnaast zal door gebrek aan onderhoud de glans van de vloer afnemen, waardoor er kleurverschillen kunnen ontstaan. Dit is natuurlijke zonde van jouw vloer. Gelukkig hebben wij een stappenplan voor je die deze situatie voorkomt.

Hoe vaak moet ik mijn parketvloer schoonmaken

Het belangrijkste antwoord op deze vraag is als volgt: zodra je vuil op je parketvloer ziet, is het verstandig dit direct schoon te maken. Uitstel hiervan kan lijden tot beschadigingen. Daarnaast adviseren wij wekelijks te stofzuigen en de vloer te dweilen met bijvoorbeeld de Multi Cleaner van Blue Dolphin. Eén keer per maand is het verstandig gebruik te maken van de Blue Dolphin Soft Balm bij een gelakte of geoliede vloer. Heb je een vloer met hardwax behandeling? Kies dan voor de Blue Dolphin Fix & Fill

Stappenplan om jouw parketvloer schoon te maken

Stap 1.Verwijder stof en vuil

Om krassen in jouw parketvloer te voorkomen, is het belangrijk om eerst al het stof en vuil op de vloer te verwijderen. Dit kan je op drie manieren doen: met een bezem of met een stofzuiger. Bij beiden is het van belang dat deze zachte haren hebben. Harde haren kunnen namelijk ernstige krassen in jouw vloer veroorzaken. De derde, en meest veilige, optie is het gebruik van een microvezeldoek. De doeken zijn zacht en absorberend, waardoor ze vuil en stof gemakkelijk oppakken zonder krassen achter te laten op de vloer.

Stap 2. De juiste reiniger

Om jouw parketvloer te reinigen raden wij aan dat je gebruik maakt van een speciale parketreiniger. Hierbij is het belangrijk dat je er een kiest die past bij jouw vloer en de afwerking hiervan. Deze zijn gemakkelijk te bestellen via onze webshop onlineparketspecialist.nl. We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen te vermijden. Deze zullen je vloer niet schoonmaken, maar beschadigen.

Stap 3. Je parketvloer dweilen

Zodra je het juiste reinigingsmiddel gekozen hebt, kan je jouw parketvloer dweilen. Om waterschade te voorkomen, is het belangrijk dat de dweil niet te nat is. Een te natte dweil kan er namelijk voor zorgen dat jouw vloer gaat splijten en vlekken. Dweil vervolgens in de richting van de nerven voor optimale reiniging.

Stap 4. Je parketvloer droogmaken

We hebben het al een paar keer benoemd, maar waterschade sluipt gemakkelijk jouw mooie parketvloer in. Zorg er daarom ook voor dat je na het dweilen je vloer droogmaakt met een schone en droge doek.

Blijf dit stappenplan volgen om het optimale uit jouw parketvloer te halen. Soms is alleen reinigen niet genoeg. Kies dan voor parket schuren of houten vloer schuren, afhankelijk van het soort vloer dat je hebt. 

Tips voor het onderhoud van jouw parketvloer

Aangezien het schoonmaken van een parketvloer slechts een onderdeel van het juist onderhouden is, hebben we nog enkele tips voor je waarmee jij jouw parketvloer het beste onderhoud biedt. 

 • Gebruik altijd een geschikt schoonmaakmiddel voor parketvloeren;
 • Stofzuig de vloer regelmatig om vuil en stof te verwijderen;
 • Ruim vocht op een parketvloer direct op om kringen en vlekken te voorkomen;
 • Plaats viltjes onder je meubels en til deze op, in plaats van te verschuiven, wanneer je ze wilt verplaatsen;
 • Plaats droogloopmatten bij jouw buitendeuren. Deze zullen een grote hoeveelheid vuil en vocht opvangen wanneer je van buiten naar binnen komt.

Feitjes over het schoonmaken van een parketvloer

Dankzij onze 30 jaar aan ervaring kunnen wij zeggen dat we weten waar we het over hebben als we over vloeren praten. Deze kennis hebben we voor je omgezet in een aantal leuke, opvallende feitjes! 

 • Wrijven over krassen in parketvloeren kan deze erger maken en permanente schade veroorzaken;
 • Zwarte vlekken in een parketvloer kunnen ontstaan door waterschade. Veel mensen denken echter dat de vloer vies is en blijven deze keer op keer schoonmaken, wat juist het tegenovergestelde effect heeft en de vlekken erger maakt;
 • Een droge microvezeldoek is het beste om stof en vuil van parketvloeren te verwijderen;
 • Het is aanbevolen om parketvloeren één keer per jaar te voorzien van een professionele intensieve reinigingsbeurt;
 • Het gebruik van te veel water en de verkeerde schoonmaakmiddelen zijn de vaakst voorkomende schoonmaakfouten.
Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close