Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Houten vloer lakken vs. oliën: Wat is het verschil?

In dit artikel duiken we diep in de wereld van het houten vloer lakken en vergelijken we het met oliën om je te helpen de beste keuze voor jouw vloer te maken.

Houten vloer bovenverdieping bij WC
Houten eiken vloer aanliggende aan een buiten terras en een toilet

Bij Van Houdt Vloeren, dé specialist in het renoveren van parketvloeren met meer dan 30 jaar ervaring, krijgen we regelmatig de vraag over de verschillen tussen een houten vloer lakken en oliën. Deze twee technieken zijn populair als het gaat om de afwerking en bescherming van houten vloeren. Maar welke methode is het meest geschikt voor jouw situatie? In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken, voor- en nadelen van beide methoden.

Houten vloer lakken

Het lakken van houten vloeren is een beproefde methode die door veel huiseigenaren wordt gekozen. Maar wat houdt het lakken van een vloer precies in en waarom zou je voor deze optie gaan?


Wat is lakken?

Lakken is het aanbrengen van een beschermende laag over je houten vloer. Deze laag beschermt het hout tegen externe factoren zoals water, vuil en slijtage. Dankzij de technologische vooruitgang zijn er nu verschillende soorten lakken beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.


Voordelen van houten vloer lakken

 • Duurzaamheid: Lak biedt een stevige beschermlaag die jaren kan meegaan. Een goed gelakte vloer is bestand tegen dagelijkse slijtage en houdt je vloer er langer als nieuw uitziend.
 • Gemakkelijk onderhoud: Met de juiste onderhoudstips voor een gelakte parketvloer kun je eenvoudig vlekken en vuil verwijderen.
 • Uitstraling: Lak kan een mooie glans toevoegen aan het hout, waardoor je vloer een verfijnde en elegante uitstraling krijgt.


Nadelen van houten vloer lakken

 • Herstel: Beschadigingen of diepe krassen zijn niet eenvoudig te repareren zonder een gedeelte van de vloer opnieuw te schuren en lakken.
 • Aanbrengen: Het correct aanbrengen van lak vereist precisie en vakmanschap om bubbels, strepen of ongelijkmatige lagen te voorkomen.

Houten vloer oliën

Naast lakken is oliën een geliefde methode om houten vloeren te beschermen en hun natuurlijke schoonheid te benadrukken.

Wat is oliën?

Bij het oliën van een houten vloer wordt een speciale olie gebruikt die diep in het hout trekt. Hierdoor wordt het hout gevoed en beschermd, terwijl de natuurlijke structuur en kleur van het hout worden versterkt.

Voordelen van houten vloer oliën

 • Natuurlijke uitstraling: Olie behoudt de originele textuur en kleur van het hout. Dit resulteert in een warme en authentieke uitstraling, die veel huiseigenaren waarderen.
 • Flexibel herstel: Kleine beschadigingen of slijtplekken kunnen plaatselijk worden bijgewerkt zonder dat de hele vloer opnieuw behandeld hoeft te worden.
 • Keuze in afwerking: Er zijn diverse oliën beschikbaar, van matte tot glanzende afwerkingen, waardoor je de uitstraling kunt kiezen die het beste bij je interieur past.


Nadelen van houten vloer oliën

 • Regelmatig onderhoud: Om de beschermende eigenschappen van de olie te behouden, moet de vloer regelmatig worden geolied. Dit kan voor sommige mensen als arbeidsintensief worden ervaren.

Overwegingen bij het kiezen tussen lakken en oliën

Wanneer je besluit om je houten vloer een opknapbeurt te geven, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een keuze maakt tussen lakken en oliën.

Levensduur en duurzaamheid

Zoals eerder vermeld, biedt een gelakte vloer een stevige beschermlaag die bestand is tegen dagelijkse slijtage. Echter, als er na verloop van tijd diepe krassen of beschadigingen ontstaan, kan het een grotere klus zijn om deze te herstellen. Bij schuren en lakken van een deel van de vloer kan er kleurverschil ontstaan met de rest van de vloer.

Een geoliede vloer daarentegen heeft regelmatiger onderhoud nodig, maar biedt flexibiliteit bij het herstellen van kleine beschadigingen. Het plaatselijk bijwerken van een geoliede vloer is eenvoudiger en minder opvallend.

Uiterlijk en afwerking

De keuze tussen lak en olie kan ook afhangen van de gewenste uitstraling. Lak kan variëren van mat tot hoogglans, terwijl olie over het algemeen een meer natuurlijke en matte afwerking heeft. Voor diegenen die de authentieke, natuurlijke uitstraling van hout prefereren, kan oliën de voorkeur hebben. Anderen die op zoek zijn naar een glanzende, gepolijste look, zouden wellicht meer neigen naar lak.

Kosten

Hoewel de initiële kosten voor het lakken van een parketvloer soms hoger kunnen zijn dan oliën, kan de langere levensduur van een gelakte vloer op de lange termijn kostenbesparend zijn. Echter, de frequente onderhoudsbeurten die nodig zijn voor een geoliede vloer kunnen de onderhoudskosten opdrijven.

Gezondheid en milieu

Voor milieubewuste huiseigenaren kan de samenstelling van de producten een rol spelen in de besluitvorming. Veel moderne vloeroliën zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevatten minder vluchtige organische stoffen (VOS) dan sommige lakken. Echter, er zijn ook eco-vriendelijke lakken beschikbaar die laag zijn in VOS.

Veelgestelde vragen over houten vloer afwerkingen

Is het mogelijk om een eerder geoliede vloer te lakken?

Ja, het is mogelijk, maar het vereist wel een grondige voorbereiding. De vloer moet eerst volledig worden geschuurd om alle olie te verwijderen voordat de lak kan worden aangebracht. Ons team bij Van Houdt Vloeren heeft uitgebreide ervaring met parket schuren en kan je hierbij helpen.

Hoe vaak moet ik mijn geoliede vloer onderhouden?

Dit hangt af van de gebruikte olie en de hoeveelheid verkeer op de vloer. Over het algemeen wordt aangeraden om een geoliede vloer eens per jaar te onderhouden. Voor meer specifieke tips kun je onze gids over houten vloer behandelen raadplegen.

Kan ik mijn vloer zelf lakken of oliën?

Het is zeker mogelijk om dit zelf te doen, maar voor een professioneel en langdurig resultaat is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Fouten bij het aanbrengen kunnen leiden tot ongelijke afwerkingen of beschadiging van het hout.

Factoren die je keuze kunnen beïnvloeden

Naast de eerder besproken punten zijn er andere factoren die je beslissing kunnen beïnvloeden:

Locatie van de vloer: In ruimtes met veel voetverkeer, zoals de woonkamer of hal, kan een gelakte vloer een voordeel zijn vanwege de duurzaamheid. In meer intieme of minder gebruikte ruimtes, zoals slaapkamers, kan de warmte van een geoliede vloer aantrekkelijker zijn.

Gezinsleven: Huishoudens met kinderen of huisdieren hebben wellicht meer baat bij de robuustheid van lak om bestand te zijn tegen ongelukjes, krassen of vlekken.

Esthetische voorkeur: Sommige mensen geven simpelweg de voorkeur aan de rijke, diepe afwerking die olie kan bieden, terwijl anderen de glanzende afwerking van lak prefereren.

Onderhoudsbereidheid: Ben je bereid regelmatig tijd te investeren in het onderhoud van je vloer? Dan is een geoliede vloer misschien iets voor jou. Als je echter op zoek bent naar een meer onderhoudsvriendelijke optie, is lakken wellicht de betere keuze.

Advies van de experts bij Van Houdt Vloeren

Elke vloer en situatie is uniek. Daarom is het essentieel om deskundig advies in te winnen voordat je een definitieve beslissing neemt. Bij Van Houdt Vloeren hebben we al meer dan 30 jaar ervaring in het renoveren van parketvloeren. Ons team staat klaar om je te adviseren over de beste optie voor jouw vloer, of je nu kiest voor schuren en lakken, olie en lak of een andere behandeling.

Daarnaast bieden we ook uitgebreide onderhoudsdiensten aan om ervoor te zorgen dat je houten vloer er jarenlang prachtig uit blijft zien, ongeacht de gekozen afwerking.

Conclusie

De keuze tussen het lakken of oliën van een houten vloer is geen eenvoudige. Beide methoden hebben hun eigen unieke voordelen en nadelen, en de beste keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, levensstijl en de specifieke eisen van je ruimte.

Lakken biedt een sterke, duurzame bescherming met minder frequent onderhoud, terwijl oliën de natuurlijke schoonheid van het hout benadrukt en een warmere, meer organische afwerking biedt.

Wat je keuze ook is, het belangrijkste is om geïnformeerd te zijn en advies te zoeken bij professionals. Bij Van Houdt Vloeren zijn we trots op ons vakmanschap en onze toewijding aan kwaliteit. We zijn er om je te begeleiden bij elke stap, van de initiële beslissing tot het onderhoud in de komende jaren.

Veelgestelde vragen over houten vloer lakken

Wat is duurzamer, een gelakte of een geoliede houten vloer? plus

Gelakte vloeren bieden over het algemeen een sterkere bescherming tegen dagelijkse slijtage. Echter, geoliede vloeren kunnen flexibeler zijn in het herstellen van kleine beschadigingen.

Hoe vaak moet ik mijn geoliede vloer opnieuw oliën? plus

Dit hangt af van de gebruikte olie en de hoeveelheid voetverkeer op de vloer. Over het algemeen wordt aanbevolen om een geoliede vloer eens per jaar te onderhouden.

Kan ik over een geoliede vloer heen lakken? plus

Ja, maar de vloer moet eerst volledig worden geschuurd om alle olie te verwijderen voordat de lak kan worden aangebracht.

Is er een significant prijsverschil tussen het lakken en oliën van een houten vloer? plus

De initiële kosten voor het lakken van een vloer kunnen soms hoger zijn dan voor het oliën. Echter, gezien de onderhoudsfrequentie en duurzaamheid kan een gelakte vloer op de lange termijn kostenbesparend zijn.

Welke methode is milieuvriendelijker, lakken of oliën? plus

Veel moderne vloeroliën zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevatten minder vluchtige organische stoffen (VOS) dan sommige lakken. Toch zijn er ook eco-vriendelijke lakken beschikbaar die laag zijn in VOS.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar!

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close