Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Vlekken uit je houten vloer verwijderen: zo doe je dat

Houten vloeren zijn een lust voor het oog; ze stralen charme, stijl en tijdloosheid uit. Maar wat als er een vetvlek op je mooie vloer terechtkomt? Gelukkig heeft Van Houdt Vloeren diverse methodes om deze ongewenste vlekken te behandelen en te verwijderen. Ontdek ze hieronder!

Houten vloer repareren

Vetvlekken op een houten vloer: Waarom snel ingrijpen cruciaal is 

Vetvlekken kunnen diep in het hout dringen, waardoor er permanente markeringen ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn. Niet alleen bederven ze het uiterlijk van je vloer, maar ze kunnen ook de levensduur verkorten. Dit is waarom regelmatige reiniging zo essentieel is.

De wetenschap achter vetvlekken

"Vet is van nature waterafstotend. Zodra het in het hout trekt, wordt het een uitdaging om het eruit te halen zonder de juiste benadering en producten." 

Methoden om vetvlekken te verwijderen 

Maar jij wil natuurlijk weten hoe je ze er uit krijgt. Gelukkig zijn er meerdere manieren om vetvlekken uit houten vloeren te krijgen:

 • Natuurlijke Reinigingsmiddelen: Huismiddeltjes zoals baking soda kunnen effectief zijn. Bestrooi de vlek, laat het een tijdje inwerken en veeg het daarna weg. Zorg dat je dept en niet wrijft.
 • Specifieke Houtreinigers: Er zijn tal van producten in onze webshop specifiek voor het reinigen van een houten vloer. Hoewel deze zeer effectief kunnen zijn, is het belangrijk om eerst een test te doen om te zien hoe de vloer reageert.
 • Schuren: Voor hardnekkige vlekken kan het soms nodig zijn om de houten vloer te schuren en vervolgens bijvoorbeeld te lakken of een oliebehandeling toe te passen. Dit is de laatste stap die je wil proberen als je een vetvlek wil verwijderen.

Preventieve maatregelen 

Het voorkomen van vetvlekken is uiteraard de beste aanpak. Met enkele simpele stappen kun je al veel problemen voorkomen. 

 • Zorg bij elke deur voor een goede inloopmat. Zo zorg je ervoor dat je vuil en vet van buiten niet mee naar binnen neemt
 • Let bij het koken altijd op spetters op je houten vloer. Als je toch hebt geknoeid, zorg dan dat je er gelijk met een zachte doek overheen gaat en als het een grote vetvlek is, strooi er dan eerst wat baking soda overheen.
 • Eet je een keer een vette hap, zorg er dan voor dat je dit aan tafel doet en netjes eet.

Daarnaast zijn er nog meer handige tips & tricks voor het schoonmaken van houten vloeren en hoe om te gaan met donkere houten vloeren.

Conclusie

Het verwijderen van vetvlekken uit een houten vloer hoeft niet intimiderend te zijn. Met de juiste technieken en tools, ziet jouw vloer er in een mum van tijd weer vlekkeloos uit. Wees proactief, kies de juiste reinigingsmethoden en zorg voor je vloer om de levensduur te maximaliseren. En mocht je er echt niet meer uitkomen, neem dan contact op met Van Houdt Vloeren voor vrijblijvend advies.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik voorkomen dat vetvlekken op mijn houten vloer komen? plus

Door regelmatig te reinigen en de vloer te behandelen met een geschikte olie of lak, kunt u het ontstaan van vetvlekken minimaliseren.

Is schuren de enige manier om vetvlekken te verwijderen? plus

Nee, schuren is een effectieve methode voor diepe vlekken, maar er zijn ook andere reinigingsmethoden die minder ingrijpend zijn.

Hoe vaak moet ik mijn houten vloer reinigen? plus

Het is aan te raden om uw vloer wekelijks te stofzuigen en maandelijks een diepe reiniging uit te voeren met een geschikt reinigingsmiddel.

Zijn donkere houten vloeren gevoeliger voor vlekken? plus

Donkere houten vloeren tonen vlekken vaak duidelijker dan lichtere vloeren, maar met de juiste zorg en onderhoud kunnen ze er jarenlang prachtig uit blijven zien.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Vrolijk werkende man in lichte kamer

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close