Ontvang nu tijdelijk 10% korting!

Ontvang nu tijdelijk 10% korting op je offerte!

close

Donkere houten vloeren: Tips voor een stijlvol interieur

Overweeg jij een donkere houten vloer vloer om jouw huis een stijlvolle uitstraling te geven? In dit artikel geven we je enkele tips over hoe jij zo'n donkere vloer perfect kunt combineren met de rest van je interieur. Zo kan jij het huis van je dromen creëren.

Lichte keuken met dondere houten vloer

Waarom kiezen voor een donkere houten vloer?

Je vloer is één van de belangrijkste onderdelen van jouw huis. Logisch dus dat je zeker wil zijn dat je kiest voor een vloer die het beste bij jouw interieur-wensen past. Donkere houten vloeren hebben een aantal voordelen ten opzichte van lichtere varianten, deze zijn:

 • Ze zorgen voor een warme en gezellige sfeer in huis;
 • Ze zijn minder gevoelig voor vuil en krassen;
 • Ze zijn tijdloos en passen bij elke interieurstijl;
 • Ze creëren een luxe uitstraling.

Welke soorten donker hout zijn er?

Nu je de voordelen van een donkere houten vloer weet, is het belangrijk te beseffen dat er veel verschillende soorten hout zijn die gebruikt kunnen worden voor donkere vloeren. De populairste opties zijn:

 1. Eikenhout: dit is een harde en duurzame houtsoort met mooie tekeningen in het hout.
 2. Walnoot: dit is een iets zachtere houtsoort met een unieke, donkere kleur.
 3. Kersen: deze houtsoort heeft een dieprode kleur en wordt vaak gebruikt voor meubels.

Naast deze verschillende soorten hout kan er natuurlijk ook gebruik gemaakt worden van olie om jouw houten vloer donkerder te maken.

Kies de juiste kleuren en materialen

Donkere houten vloeren brengen een gevoel van warmte en luxe aan elke kamer. Door hun opvallende kleur trekken ze de aandacht van elke bezoeker en maken ze een onuitwisbare indruk. Wanneer je een donkere houten vloer wilt combineren met elke woonstijl, is het belangrijk om goed op de kleuren en materialen te letten die je gebruikt in je interieur. Ga bijvoorbeeld voor lichte meubels als contrast met de donkere vloer. Zo creëer je een mooie balans tussen licht en donker. Daarnaast kun je accessoires gebruiken om bepaalde kleuren terug te laten komen in je interieur. Kies hierbij bijvoorbeeld voor zandkleurige of beige accenten, die mooi matchen met de warme tinten van de vloer.

Probeer verschillende stijlen uit

Een donkere houten vloer kan bij diverse woonstijlen passen. Denk bijvoorbeeld aan een landelijke, Scandinavische of industriële stijl. Probeer verschillende stijlen uit en kijk wat het beste past bij jouw interieur en persoonlijke smaak. Bij een landelijke stijl kun je bijvoorbeeld kiezen voor een grotere houten tafel en leren stoelen, terwijl je bij een Scandinavische stijl juist gebruik maakt van strakkere lijnen in het interieur.

Maak gebruik van contrast

Een donkere houten vloer kan soms wat massief overkomen, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Maak gebruik van contrast om de ruimte wat meer diepte te geven. Dit kunnen materialen zijn, maar ook verschillende kleuren of patronen. Bijvoorbeeld door een kleurrijke plaid op de bank te leggen of unieke accessoires toe te voegen die eruit springen.

Kies voor een lichte kleur plint

Een donkere vloer in combinatie met een donkere plint kan al snel zorgen voor een te drukke uitstraling. Kies daarom voor een lichte kleur plint zoals wit of crème. Dit zorgt ervoor dat de ruimte rustiger oogt en jouw donkere vloer mooi tot zijn recht komt.

Ga voor goede verlichting

Goede verlichting is essentieel bij het combineren van een donkere houten vloer. Zorg voor voldoende licht in de ruimte, maar vermijd fel licht. Kies bijvoorbeeld voor zachte sfeerverlichting om een warme uitstraling te creëren.

Conclusie

Een donkere houten vloer hoeft dus helemaal geen obstakel te zijn in het combineren met verschillende woonstijlen. Door de juiste kleuren te gebruiken, diverse stijlen uit te proberen en het creëren van contrast kun je een mooie balans vinden tussen licht en donker en past deze vloer bij elke woonstijl.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona