Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Krassen uit houten vloer verwijderen: een gids

Heb je krassen in je houten vloer? Leer hoe je ze kunt verwijderen en voorkomen met onze tips per type kras.

Huisdieren haren krassen op de vloer

Krassen op je mooie houten vloer wil je natuurlijk snel wegwerken. Of het nu gaat om lichte krasjes op je parketvloer of diepe krassen in gelakt hout, het is belangrijk om ze op de juiste manier te herstellen en te repareren. In deze gids nemen we je mee door de verschillende methoden en stappen om krassen weg te werken!

Soorten krassen en de behandeling

De ene kras vraagt weer om een intensievere behandelmanier dan de andere. Bekijk hieronder met wat voor kras en bijpassende behandeling jij te maken hebt, en of je deze zelf kunt verwijderen, of er toch hulp van een expert bij nodig is:

Oppervlakkige krassen

 • Behandeling: Kleine krasjes kunnen worden behandeld met een bijpassende vloerpolish of was. Voor de beste producten en methoden, bezoek onze onderhoudspagina.

 • Expertadvies: Voor een uniforme afwerking kan het soms beter zijn om een expert te raadplegen, vooral als de krassen uitgebreid zijn of over een groot oppervlak verspreid.

 • Moeilijkheidsgraad: Laag. Meestal een eenvoudige doe-het-zelf klus.

Krassen in gelakt hout

 • Behandeling: Als de krassen dieper zijn, kan een lichte schuurbeurt gevolgd door een nieuwe laag lak nodig zijn. Voor meer informatie, raadpleeg onze dienst schuren en lakken.

 • Expertadvies: Voor optimale resultaten, vooral bij grotere beschadigingen, is het vaak verstandig om een expert in te schakelen.

 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Kan enige handigheid vereisen om de reparatie te camoufleren.

Diepe krassen

 • Behandeling: Vul de diepe krassen op met pap(een mengsel van schoon zaagsel en speciale houtlijm), schuur en werk af met de juiste kleur lak of olie. Zie onze parket reparatie pagina voor meer diepgaande reparatiemethoden.

 • Expertadvies: Diepe krassen kunnen het beste worden behandeld door professionals om verdere schade te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de reparatie naadloos aansluit bij de rest van de vloer.

 • Moeilijkheidsgraad: Hoog. Vereist vaak meer geavanceerde technieken.

Verschillen in behandeling per type houten vloeren

Naast het type kras, is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van jouw houten vloer. Zachte houtsoorten zoals grenen zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor krassen en kunnen eenvoudiger te vullen zijn, terwijl harde houtsoorten zoals eiken een meer gedetailleerde aanpak vereisen, vooral bij diepe krassen. Bovendien hebben geoliede houten vloeren een andere benadering nodig dan gelakte vloeren; soms moet de hele plank opnieuw worden geolied voor een uniforme afwerking.

Algemene tips voor krasverwijdering

 • Schoonmaken: Zorg dat het gebied schoon is voordat je begint met de behandeling.

 • Kleur matching: Zorg ervoor dat je het juiste kleur vulmiddel of lak gebruikt dat bij je vloer past.

 • Testen: Probeer de behandeling eerst uit op een onopvallend deel van de vloer.

 • Regelmatig onderhoud: Regelmatig onderhoud kan helpen om krassen in de toekomst te voorkomen. Bezoek onze onderhoudstips pagina voor meer informatie.

Preventieve maatregelen voor krassen in jouw houten vloer

Krassen op houten vloeren zijn vaak het resultaat van alledaagse activiteiten, maar met enkele eenvoudige preventieve maatregelen kunnen ze worden geminimaliseerd:

 • Meubels: Het verschuiven van meubels kan krassen veroorzaken. Gebruik beschermende pads onder de poten van meubels om dit te voorkomen.

 • Schoeisel: Harde zolen, hakken, of vuil onder schoenen kunnen krassen achterlaten. Voorkom dit door schoonloopmatten te plaatsen en het dragen van hakken binnenshuis te vermijden.

 • Huisdieren: Huisdieren, vooral honden, kunnen krassen veroorzaken met hun nagels. Regelmatig knippen en vijlen van de nagels helpt dit te verminderen.

 • Zand en vuil: Deze kunnen fungeren als schuurpapier op je vloer. Regelmatig schoonmaken en het gebruik van vloerkleden in veelgebruikte gebieden kan helpen om krassen te voorkomen.

 • Vallende voorwerpen: Zware of harde voorwerpen die op de vloer vallen, kunnen krassen of deuken veroorzaken. Wees voorzichtig met het hanteren van dergelijke voorwerpen in de buurt van je houten vloer.

In het kort: krassen uit jouw houten vloer verwijderen

Afhankelijk van de diepte van de krassen, kun je kiezen tussen een simpele polijstbeurt of een grondiger reparatieproces. Door de juiste technieken toe te passen, zorg je ervoor dat jouw houten vloer er weer als nieuw uitziet, terwijl de natuurlijke charme behouden blijft. 

Bij Van Houdt bieden we advies op maat en diensten aan die passen bij jouw specifieke vloertype. Voor persoonlijk advies en deskundige service, neem een kijkje op onze servicepagina.

5 veelgestelde vragen over krassen in houten vloeren

Wat kan ik doen om krassen in de vloer te vermijden? plus

Om je vloer optimaal te beschermen, raden wij aan om viltjes onder de meubels te plaatsen. Dat vermindert de kans op krassen tijdens het schuiven. Daarnaast raden wij ten zeerste aan om bij elke entree een goede inloopmat te gebruiken. Hiermee voorkom je inloop van zand in jouw woning, een van de grootste veroorzakers van krassen en slijtage.

Zorg er ook voor dat, bij het terugplaatsen van je meubels, de meubels door de ruimte getild worden in plaats van het schuiven van de meubels over jouw mooie vloer.

Er zitten krassen in mijn vloer, kan dit nog verholpen worden? plus

Absoluut, de meeste krassen kunnen wij verhelpen door je vloer weer mooi glad te schuren. Echter komt het af en toe voor dat de krassen te diep in het hout zitten. Daardoor kunnen deze zichtbaar blijven, wel zullen ze aanzienlijk minder worden.

Komen er snel krassen in het lak? plus

Lak biedt de beste bescherming voor jouw vloer. Wij brengen de lak in drie lagen aan voor extra bescherming en duurzaamheid. Uiteraard kunnen er door vele factoren krassen ontstaan. Gelukkig worden deze dan voor het grootste deel opgevangen door de lak, waardoor ze niet direct in het hout zelf terecht komen. 

Kunnen krassen in parketvloeren gerepareerd worden zonder de hele vloer opnieuw te moeten doen? plus

Ja, krassen in parketvloeren kunnen vaak lokaal gerepareerd worden, afhankelijk van de diepte en ernst van de kras. Voor oppervlakkige krassen kun je polijst- en reparatiemiddelen gebruiken, terwijl diepere krassen wellicht een gedeeltelijke vervanging of professionele behandeling vereisen.

Zijn er speciale overwegingen voor het verwijderen van krassen uit gelakte houten vloeren? plus

Ja, voor gelakte houten vloeren moet je voorzichtig zijn met het type product dat je gebruikt. Je kunt een retoucheerstift of lak gebruiken die overeenkomt met je vloer. Bij diepere krassen kan het nodig zijn om het gebied licht te schuren en opnieuw te lakken.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar!

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close