Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Eiken vloer schuren: De beste afwerkingsopties voor een verbluffend resultaat

Alles weten over de methoden, voordelen en aandachtspunten van het schuren van een eiken vloer. Al meer dan 30 jaar zijn wij bij Van Houdt dé specialisten in het renoveren van parketvloeren. Met passie en vakmanschap toveren we oude, versleten vloeren om tot ware parels.

Man met oliemachine in kamer met groene muur

De magie van eiken

Eikenhout is al eeuwenlang een populaire keuze voor vloeren vanwege zijn duurzaamheid, tijdloze schoonheid en veelzijdigheid. Maar zoals alle natuurlijke materialen kan ook een eiken vloer tekenen van slijtage vertonen, zoals krassen, deukjes of verkleuringen. Daarom is het essentieel om je eiken vloer periodiek te schuren.

Waarom een eiken vloer schuren?

Je vraagt je misschien af: waarom zou ik mijn eiken vloer schuren? Is dat echt nodig? Ja, en hier is waarom:

 • Vernieuwing: Door te schuren verwijder je de oude, beschadigde toplaag van de vloer. Wat overblijft, is een frisse, nieuwe laag hout die klaar is om behandeld te worden.
 • Langere levensduur: Schuren kan de levensduur van je vloer aanzienlijk verlengen. Door beschadigingen en onvolkomenheden te verwijderen, voorkom je verdere slijtage en schade.
 • Betere afwerking: Een goed geschuurde vloer zorgt voor een betere hechting van oliën, lakken en andere afwerkingsmaterialen. Dit resulteert in een gelijkmatiger, duurzamer en mooier eindresultaat.

Een eiken houten vloer schuren is dus niet alleen esthetisch wenselijk, maar ook functioneel noodzakelijk.

Afwerkingsmethoden na het schuren

Na het schuren is de vloer klaar voor de volgende fase: afwerking. Dit proces bepaalt in grote mate de uitstraling en het gevoel van je vloer. Laten we de verschillende methoden bekijken:

 1. Oliën: Een olieafwerking dringt diep in het hout door en voedt het van binnenuit. Hierdoor krijgt je vloer een rijke, natuurlijke uitstraling en blijft de textuur van het hout voelbaar.
 2. Hardwax: Deze methode is vergelijkbaar als een olieafwerking, echter biedt Schuren en hardwax de voedende eigenschappen van olie en de beschermende waxlaag in één.
 3. Lakken: Deze afwerking vormt een sterke beschermende laag bovenop het hout. Hierdoor is je vloer beter bestand tegen krassen, vlekken en vocht. Het resultaat van schuren en lakken is tegenwoordig vaak een matte en gladdere vloer.

Hoe vaak moet je een eiken vloer schuren?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals het gebruik van de vloer, de afwerking en de algehele staat van het hout. Over het algemeen raden we aan om eens in de 7 tot 10 jaar een eiken parketvloer te schuren. Echter, in huizen met veel voetverkeer of huisdieren kan het nodig zijn dit vaker te doen.

De Van Houdt belofte

Onze benadering van het schuren en renoveren van vloeren is gebaseerd op jarenlange ervaring, technische expertise en een diepe liefde voor hout. We begrijpen dat elke vloer uniek is. Daarom passen we onze werkwijze voor schuren en oliën of schuren en lakken aan op de specifieke behoeften van jouw eiken vloer

De juiste aanpak voor verschillende vloercondities

Niet elke eiken vloer is hetzelfde. Afhankelijk van de conditie van je vloer en de eerdere behandelingen, kan een andere aanpak nodig zijn.

 • Vloeren met lichte beschadigingen: Voor vloeren die slechts oppervlakkige krassen en kleine onvolkomenheden hebben, kan een lichte schuurbeurt voldoende zijn. Hierbij wordt slechts een minimale laag van de vloer verwijderd.
 • Zwaar beschadigde vloeren: Bij diepere krassen, deuken of vlekken is een grondigere aanpak vereist. Hierbij wordt een dikkere laag van de vloer geschuurd om tot een egaal en glad oppervlak te komen. Soms is een parket reparatie nodig voorafgaand aan het schuren.
 • Verkleurde vloeren: Blootstelling aan zonlicht kan ervoor zorgen dat eiken vloeren verkleuren. In dit geval kan een diepere schuurbeurt gecombineerd met een specifieke afwerking de originele kleur helpen herstellen.

Gereedschap en techniek: essentieel voor een perfect resultaat

Het schuren van een eiken vloer is niet zomaar een klusje. Het vereist specialistisch gereedschap en een specifieke techniek. Een gelijkmatige druk en de juiste korrelgrootte van het schuurpapier zijn cruciaal om een egaal resultaat zonder sporen of groeven te bereiken. Onze specifieke werkwijze voor schuren garandeert keer op keer een verbluffend resultaat.

De veelzijdigheid van eikenhout: afwerking naar wens

Het prachtige van eikenhout is dat het zich uitstekend leent voor diverse afwerkingen. Zo kun je kiezen voor een natuurlijke uitstraling met olie of juist voor een matte of glanzende finish met lak. Wist je dat je zelfs kunt kiezen voor speciale effecten, zoals een white wash of een verouderde look? De mogelijkheden zijn eindeloos, en we adviseren je graag in onze inspiratiehoek.

De impact van eiken vloer schuren op de levensduur van je vloer

Naarmate de jaren verstrijken, slijten eiken vloeren natuurlijk, maar het regelmatig schuren en behandelen van je vloer kan deze slijtage aanzienlijk vertragen. Een goed onderhouden eiken vloer kan zelfs generaties lang meegaan, waardoor de schoonheid van het hout jaar na jaar wordt behouden.

Een blik op de toekomst: duurzaamheid en innovatie

Bij Van Houdt omarmen we nieuwe technologieën en technieken. Door te investeren in innovatieve methoden, zoals schuren met hardwax of het gebruik van duurzame producten voor olie en lak, zorgen we ervoor dat jouw vloer er niet alleen fantastisch uitziet, maar ook milieuvriendelijk is. We streven naar een balans tussen esthetiek en duurzaamheid, wat ons onderscheidt in de markt.

De voordelen van een professional inschakelen

Hoewel sommige huiseigenaren misschien in de verleiding komen om hun eiken vloer zelf te schuren, zijn de voordelen van het inschakelen van een professional onmiskenbaar:

 1. Expertise: Met meer dan 30 jaar ervaring in de branche beschikken we over de nodige kennis om elk project tot een succes te maken.
 2. Gereedschap: Onze moderne machines zorgen voor een efficiënte klus met minimale overlast.
 3. Afwerking: Dankzij onze brede kennis van afwerkingsopties, kunnen we je de best mogelijke uitstraling en bescherming voor je vloer bieden.
 4. Tijdsefficiëntie: Een professional zal het project in minder tijd voltooien dan een doe-het-zelver, met een garantie voor een superieur resultaat.

Klantverhalen: echte ervaringen met Van Houdt

We hebben in de loop der jaren talloze tevreden klanten gehad. Een van hen, mevrouw Jansen uit Utrecht, zei: "Na het schuren en oliën van mijn parket door Van Houdt, ziet mijn vloer er weer uit als nieuw. Het team was professioneel, werkte snel en liet alles netjes achter."

Dhr. Pietersen uit Rotterdam voegde toe: "Ik was verbaasd over de transformatie van mijn vloer. Van Houdt heeft echt vakmanschap laten zien, en hun advies over parket onderhoud is van onschatbare waarde gebleken."

Conclusie

Het schuren van een eiken vloer is een kunst op zich. Het vereist precisie, vakmanschap en een diepgaand begrip van het materiaal. Bij Van Houdt Vloeren hebben we een passie voor wat we doen en streven we ernaar om elke vloer die we behandelen nieuw leven in te blazen. Of je nu je vloer wilt vernieuwen, beschermen of transformeren, wij staan voor je klaar met expertise en toewijding.

Door te investeren in een professionele service zoals die van Van Houdt Vloeren, kies je niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijke vloer, maar ook voor een duurzame en langdurige oplossing. En met onze tips en adviezen kun je er zeker van zijn dat je vloer er nog vele jaren fantastisch uit zal zien.

Herontdek de schoonheid van je eiken vloer. Geef hem de zorg en aandacht die hij verdient en geniet van de warmte en elegantie van hout in zijn beste vorm.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn eiken vloer schuren? plus

Het hangt af van de intensiteit van het gebruik en de algemene slijtage. Over het algemeen wordt aanbevolen om een eiken vloer elke 7-10 jaar te schuren, afhankelijk van de leefomstandigheden en het onderhoud.

Wat is het verschil tussen "eiken vloer schuren" en "eiken parketvloer schuren"? plus

Technisch gezien is het proces vergelijkbaar, maar de term "parketvloer" verwijst specifiek naar een type vloerbedekking gemaakt van individuele houten stukken die in een patroon zijn gelegd. "Eiken vloer" is een bredere term die elk type vloerbedekking van eikenhout kan omvatten.

Hoelang duurt het om een eiken vloer te schuren en te behandelen? plus

De exacte duur varieert afhankelijk van de grootte van de ruimte en de specifieke behandelingen die worden gekozen. Een gemiddelde kamer kan binnen één tot twee dagen worden geschuurd en afgewerkt, maar grotere ruimtes of specifieke afwerkingen kunnen extra tijd vergen.

Is het mogelijk om mijn eiken vloer zelf te schuren? plus

Hoewel het technisch mogelijk is voor doe-het-zelvers om hun eiken vloer te schuren, wordt het sterk aanbevolen om professionals in te schakelen. Dit zorgt voor een gelijkmatige afwerking, minimaliseert het risico op beschadigingen en garandeert het beste eindresultaat.

Welke afwerkingsoptie is het beste na het schuren van mijn eiken vloer? plus

Dit hangt af van de gewenste uitstraling en het onderhoudsniveau. Oliën geeft een natuurlijke look en is gemakkelijk bij te werken, terwijl lak een duurzamere afwerking biedt die meer bescherming biedt. Hardwax combineert de eigenschappen van beide. Het beste is om advies te vragen aan een specialist, zoals Van Houdt Vloeren, om de beste optie voor uw specifieke behoeften te bepalen.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Vrolijk werkende man in lichte kamer

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close