Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Hoe kies je de juiste lak bij een eikenhouten vloer schuren en lakken?

Dé gids voor het kiezen van de perfecte lak voor jouw prachtige eikenhouten vloer

Man schuurt houten vloer in een kamer met zalm gekleurde muur
Man gebruikt een schuurmachine op houten vloer in kamer met zalm en wit gekleurde muren

Het geluid van voetstappen op een prachtige, glanzende eikenhouten vloer is onmiskenbaar. Maar net als elk ander houten oppervlak heeft het de juiste zorg en aandacht nodig om in topconditie te blijven. Een sleutelcomponent? De juiste lak.

Bij Van Houdt Vloeren, waar we al meer dan drie decennia de schoonheid van houten vloeren vieren, begrijpen we het belang van het kiezen van de juiste lak na het schuren van parket. In deze gids duiken we in de fijne kneepjes van het kiezen van de perfecte lak voor jouw eikenhouten vloer.

Waarom is lakken zo belangrijk?

Misschien vraag je je af waarom lakken zo cruciaal is in het proces van houten vloer behandelen. Ten eerste biedt een goede lak een beschermende barrière tegen dagelijkse slijtage, zoals voetstappen, gemorste vloeistoffen en de alledaagse drukte van een druk huishouden. Een kwaliteitslak kan de levensduur van je vloer aanzienlijk verlengen, waardoor je bespaart op toekomstige renovatiekosten.

Bovendien verhoogt het lakken de esthetische aantrekkingskracht van je vloer. Een goed aangebrachte lak kan de natuurlijke schoonheid van het hout accentueren, waardoor de kleur en de unieke eigenschappen van elk stuk hout worden versterkt.

Tip van de expert: "Een goede lak is net zoiets als een goede zonnebril; het beschermt terwijl het de natuurlijke schoonheid versterkt."

Een duik in de wereld van lakken

De wereld van lakken kan overweldigend zijn. Er zijn zoveel opties op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Bij Van Houdt Vloeren hebben we ons echter gespecialiseerd in olie en lak voor parketvloeren, waardoor we je een helder overzicht kunnen geven van de beste keuzes voor jouw eikenhouten vloer.

1. Matte Lak: Als je op zoek bent naar een natuurlijke afwerking die de ware schoonheid van je eikenhouten vloer laat zien, is matte lak de weg te gaan. Het reflecteert minimale glans en biedt een eigentijdse uitstraling. Een matte afwerking is ook zeer vergevingsgezind voor kleine krasjes en slijtage, omdat deze minder zichtbaar zijn dan bij glanzendere afwerkingen.

2. Zijdeglans Lak: Deze biedt een subtiele glans, waardoor je vloer een rijke, warme uitstraling krijgt. Het is de gulden middenweg tussen mat en hoogglans en is vaak de favoriete keuze voor woonkamers en slaapkamers.

3. Hoogglans Lak: Voor huiseigenaren die echt een statement willen maken, is hoogglans lak de perfecte keuze. Het biedt een diepe, reflecterende glans die de rijkdom en diepte van eikenhout echt naar voren brengt. Echter, het toont wel gemakkelijker krassen en slijtplekken, dus het vraagt een beetje meer onderhoud dan de andere opties.

Voor een diepgaand inzicht in de eigenschappen van elk van deze lakken, raad ik je aan onze gids over mogelijke afwerkingen van lak te lezen. Hierin duiken we dieper in de voor- en nadelen van elke afwerking, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

De factoren die je beslissing beïnvloeden

Bij het kiezen van een lak voor je eikenhouten vloer zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste, de hoeveelheid verkeer die je vloer zal ervaren. Entrees, gangen en keukens krijgen doorgaans meer verkeer dan slaapkamers, dus je zou kunnen overwegen om een duurzamere lak te kiezen voor deze ruimtes.

Ten tweede, het klimaat van je regio. In gebieden met veel vocht of temperatuurschommelingen, zou je kunnen overwegen om een waterbestendige lak te kiezen. Deze zijn speciaal geformuleerd om te beschermen tegen vocht en temperatuurschommelingen, waardoor je vloer er jarenlang fantastisch uit blijft zien.

Tenslotte, overweeg de esthetische uitstraling die je wilt bereiken. Jouw keuze in lak kan de uitstraling van je eikenhouten vloer aanzienlijk beïnvloeden, en het is van belang dat de vloer past bij de stijl en het gevoel van je interieur.

Het belang van goede voorbereiding

Voordat je begint met lakken, is een zorgvuldige voorbereiding cruciaal. Het schuren van je eikenhouten vloer is een essentiële stap in dit proces. Maar waarom is dat zo belangrijk? Eenvoudig gezegd, schuren creëert een glad, egaal oppervlak dat klaar is om de lak op te nemen, wat resulteert in een gelijkmatigere en duurzamere afwerking.

Bij Van Houdt Vloeren hebben we een uitgebreide werkwijze voor het schuren van parketvloeren en een aparte werkwijze voor het schuren en lakken van parketvloeren. Als je overweegt deze klus zelf te klaren, bekijk dan onze tips over hoe je een eikenhouten vloer schuurt en bereid je voor om je vloer in zijn beste staat terug te brengen.

Tip van de expert: "Vergeet niet dat een goed geschuurde vloer de basis legt voor een succesvolle lakjob. Besteed hier voldoende tijd en aandacht aan."

Onderhoud van je gelakte eikenhouten vloer

Zodra je vloer perfect is geschuurd en gelakt, wil je deze natuurlijk in topconditie houden. Gelukkig is het onderhoud van een gelakte vloer relatief eenvoudig. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 1. Regelmatig Stofzuigen: Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar regelmatig stofzuigen helpt om vuil en gruis te verwijderen dat de vloer kan beschadigen.
 2. Gebruik de Juiste Reinigingsproducten: Kies reinigingsproducten die speciaal zijn ontworpen voor gelakte houten vloeren. Vermijd agressieve chemicaliën die de lak kunnen beschadigen.
 3. Wees Voorzichtig met Water: Hoewel een goed aangebrachte lak je vloer beschermt tegen vochtschade, is het toch verstandig om water en vocht tot een minimum te beperken. Als er vloeistof op je vloer wordt gemorst, veeg deze dan zo snel mogelijk op.
 4. Jaarlijks Onderhoud: Afhankelijk van het verkeer op je vloer, overweeg dan om jaarlijks een onderhoudslaag aan te brengen. Dit helpt om je vloer er fris en nieuw uit te laten zien en biedt een extra beschermlaag tegen slijtage.

Raadpleeg onze uitgebreide gids over hoe je een gelakte parketvloer onderhoudt voor meer diepgaande tips en tricks.

Extra overwegingen bij het kiezen van lak voor eikenhouten vloeren

Nu we de basisbeginselen van het kiezen van lak hebben besproken, laten we dieper ingaan op enkele overwegingen die specifiek zijn voor eikenhouten vloeren. Eik is een veelzijdig en duurzaam materiaal dat zowel klassiek als hedendaags aanvoelt, afhankelijk van hoe het wordt afgewerkt.


De natuurlijke tint van eikenhout

Eikenhout heeft van nature een warme, goudbruine tint. Wanneer je een lak kiest, is het belangrijk om te overwegen hoe deze de natuurlijke kleur van het eikenhout zal beïnvloeden. Sommige lakken kunnen de kleur verdiepen, terwijl andere het hout lichter of meer glanzend kunnen maken. Onze gids over mogelijke afwerkingen van lak kan je een beter inzicht geven in de resultaten die je kunt verwachten.

Gebruiksfrequentie en slijtage

Overweeg hoeveel verkeer je eikenhouten vloer zal zien. Is het een hoofdgang of een zelden gebruikte studeerkamer? Voor gebieden met veel verkeer, zoals woonkamers of keukens, is een slijtvaste lak aan te bevelen. Onze experts bij Van Houdt Vloeren kunnen je adviseren over de beste lakopties voor verschillende gebruiksfrequenties.

Gezondheids- en milieuoverwegingen

Veel huiseigenaren zijn tegenwoordig geïnteresseerd in eco-vriendelijke en gezonde afwerkingsopties. Gelukkig zijn er veel lakken op de markt die weinig of geen vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten. Dit betekent minder schadelijke dampen in je huis en een kleinere ecologische voetafdruk.

Aanvullende diensten voor eikenhouten vloerrenovatie

Buiten het schuren en lakken om, kunnen aanvullende diensten zoals vloerreparatie en dieptereiniging het verschil maken tussen een goede en een geweldige vloerrenovatie. Zijn er krassen, deuken of andere onvolkomenheden in je eikenhouten vloer? Bij Van Houdt Vloeren bieden we een reeks aanvullende diensten om ervoor te zorgen dat jouw vloer er weer als nieuw uitziet.

Expertinzicht: "Een goed onderhouden eikenhouten vloer kan generaties lang meegaan. Investeren in kwalitatieve renovatiediensten is investeren in de toekomst van je huis."

Veelgemaakte fouten bij het lakken van eikenhouten vloeren

Zelfs met de beste bedoelingen kunnen er soms fouten optreden bij het renoveren van vloeren. Enkele veelvoorkomende fouten zijn:

 1. Het overslaan van het schuren: Zoals eerder besproken, is je houten vloer schuren cruciaal voor een succesvolle laktoepassing. Onze uitgebreide werkwijze voor schuren en lakken kan je helpen dit proces goed te doorlopen.
 2. Te veel lak aanbrengen: Te dik aangebrachte lak kan druppels of strepen veroorzaken, wat afbreuk doet aan het uiterlijk van de vloer.
 3. Geen rekening houden met droogtijd: Het is essentieel om de lak voldoende tijd te geven om te drogen voordat je meubels terugplaatst of op de vloer loopt.

Conclusie

Het kiezen van de juiste lak voor je eikenhouten vloer is een beslissing die invloed heeft op zowel de esthetiek als de duurzaamheid van je vloer. Door zorgvuldig te overwegen welk type lak het beste bij jouw behoeften en stijl past, en door een goede voorbereiding en onderhoud te waarborgen, kun je er zeker van zijn dat je vloer de tand des tijds doorstaat.

Een eikenhouten vloer is een prachtige toevoeging aan elk huis, en met de juiste verzorging en aandacht kan deze er jarenlang schitterend uitzien. Bij Van Houdt Vloeren zijn we er trots op huiseigenaren zoals jij te begeleiden in elke stap van het renovatieproces. Van het adviseren over de beste lakkeuze tot het aanbieden van professionele schuur- en lakservices, we staan klaar om jouw houten vloer het tweede leven te geven dat het verdient.

Ben je geïnspireerd om je eikenhouten vloer op te knappen of heb je meer vragen? Neem gerust contact met ons op of duik dieper in onze inspirerende artikelen voor meer informatie en ideeën.

"Jouw vloer, onze passie." - Team Van Houdt Vloeren

Veelgestelde vragen over eikenhouten vloer schuren en lakken

Welke soorten lak zijn het beste voor eikenhouten vloeren? plus

Er zijn diverse soorten lak beschikbaar, waaronder watergedragen lakken, polyurethaanlakken en lakken op oliebasis. De beste keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, het gewenste uiterlijk en de gebruiksfrequentie van de vloer.

Hoe vaak moet ik mijn eikenhouten vloer opnieuw schuren en lakken? plus

Dit hangt af van de slijtage en het verkeer op de vloer. Gemiddeld raden we aan om eikenhouten vloeren elke 7-10 jaar opnieuw te schuren en te lakken, maar dit kan variëren op basis van de gebruikte lak en de leefomstandigheden.

Is het mogelijk om mijn eikenhouten vloer zelf te schuren en te lakken? plus

Hoewel sommige huiseigenaren ervoor kiezen om dit zelf te doen, raden we aan om een professional in te schakelen. Het schuren en lakken van een vloer vereist specifieke vaardigheden en apparatuur om ervoor te zorgen dat het resultaat egaal en duurzaam is.

Hoe lang duurt het voordat de lak op mijn eikenhouten vloer volledig is gedroogd? plus

Dit kan variëren afhankelijk van het type lak, maar gemiddeld neemt het 24 tot 48 uur in beslag voordat een gelakte vloer volledig droog is. We raden aan om de specificaties van de fabrikant te raadplegen en de vloer in de tussentijd minimaal te belasten.

Zijn er milieuvriendelijke lakopties beschikbaar voor mijn eikenhouten vloer? plus

Ja, er zijn diverse eco-vriendelijke lakken op de markt die weinig of geen vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten. Deze zijn zowel gezond voor je woonomgeving als beter voor het milieu.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close