Ontvang nu tijdelijk 10% korting!

Ontvang nu tijdelijk 10% korting op je offerte!

close

De 12 meest gemaakte fouten bij het schoonmaken van houten vloeren

Bij Van Houdt Vloeren weten we hoeveel waarde een houten vloer kan toevoegen aan je interieur. In meer dan 30 jaar hebben we talloze klanten gezien die vol enthousiasme hun vloer proberen te onderhouden. Echter kunnen fouten bij het schoonmaken de levensduur van je vloer verkorten. Wij geven tips!

Schoonmaken houten vloer

1. Te veel water gebruiken

Een van de grootste vijanden van een houten vloer is water. Te veel vocht kan het hout doen uitzetten, wat kan leiden tot kromtrekken of zelfs houtrot. Wanneer je je houten vloer schoonmaakt, is het essentieel om de dweil of mop goed uit te wringen zodat deze slechts licht vochtig is. Wanneer je klaar bent, droog de vloer dan direct met een droge doek om eventueel achtergebleven vocht op te nemen.

Voor meer specifieke tips over de juiste technieken voor het schoonmaken van je houten vloer, bekijk onze gids over houten vloeren schoonmaken.

2. Het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen

Niet alle reinigingsmiddelen zijn geschikt voor houten vloeren. Sommige kunnen agressieve chemicaliën bevatten die de afwerking van je vloer kunnen aantasten of het hout kunnen beschadigen. Kies altijd voor een product dat specifiek is ontworpen voor houten vloeren. Ben je onzeker over welk product je moet kiezen? Bij Van Houdt Vloeren bieden we advies over de juiste vloer per kamer en welke producten daar het beste bij passen.

3. De vloer niet regelmatig stofzuigen of vegen

Zand, vuil en stof kunnen als schuurpapier werken op je houten vloer, wat leidt tot krassen en slijtage over tijd. Door regelmatig te stofzuigen of vegen, voorkom je dat dit vuil schade aanricht. Let wel op: gebruik een stofzuiger met een zachte borstel om krassen te voorkomen.

Heb je al schade opgemerkt? Geen zorgen! We hebben een speciale dienst voor het behandelen van houten vloeren om ze weer in hun oude glorie te herstellen.

4. Niet onmiddellijk vlekken verwijderen

Ongelukjes gebeuren. Of het nu gaat om een gemorste kop koffie of wat druppels rode wijn, het is cruciaal om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de vloeistof op de vloer blijft, hoe groter de kans dat deze in het hout trekt en permanente schade veroorzaakt. Gebruik een zachte doek om de vlek direct op te deppen, vermijd wrijven omdat dit de vlek kan verspreiden.

Heb je hardnekkige vlekken die niet weg willen gaan? Ons artikel over lastige vlekken in je vloer kan je helpen ze effectief aan te pakken.

5. De vloer niet beschermen tegen zonlicht

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan ervoor zorgen dat je houten vloer verkleurt. Het is slim om tijdens de piekuren van de zon je gordijnen of jaloezieën te sluiten om zo je vloer te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Overweeg ook een UV-beschermende afwerking, zoals ECO Wood 2K lak, voor je vloer om verkleuring te minimaliseren.

6. Het niet herkennen van de afwerking van je vloer

Het type afwerking van je vloer bepaalt voor een groot deel hoe je deze het beste kunt schoonmaken. Van een gelakte parketvloer tot een vloer behandeld met hardwax, elk type heeft zijn eigen behoeften.

 • Gelakte parketvloeren zijn voorzien van een beschermende laag die ze bestand maakt tegen veel soorten schade. Deze vloeren moeten regelmatig worden gereinigd met een speciaal voor gelakte vloeren ontworpen reiniger. Voor meer tips over hoe je een gelakte parketvloer kunt onderhouden, zie onze gids over hoe je een gelakte parketvloer onderhoudt.
 • Vloeren behandeld met hardwax hebben een warme uitstraling en zijn bestand tegen vlekken. Ze kunnen echter wel gevoeliger zijn voor krassen. Meer informatie over het onderhouden van dit type vloer vind je hier.
 • Met olie behandelde vloeren hebben een natuurlijke uitstraling en zijn in het beginsel bestand tegen vlekken. Na verloop van tijd zal de olie in de vloer echter steeds schraler worden, waardoor de vloer gevoeliger is voor vochtvlekken. Ook zullen vloeren die behandeld zijn met olie gevoeliger zijn voor krassen, omdat olie geen extra beschermlaag aan de vloer geeft. Meer informatie over het onderhouden van dit geoliede vloer vind je hier.

7. Meubels die de vloer beschadigen

Het verschuiven van meubels kan krassen en deuken veroorzaken op je prachtige houten vloer. Een eenvoudige oplossing hiervoor is het aanbrengen van viltjes onder stoelen, tafels en andere meubels. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van schade, maar maakt het ook gemakkelijker om meubels te verplaatsen.

8. Het negeren van de vochtigheid in je huis

Hout reageert op de luchtvochtigheid in je huis. In droge omstandigheden kan hout krimpen, terwijl het in vochtige omstandigheden kan uitzetten. Dit kan leiden tot problemen zoals kromtrekken. Overweeg de aanschaf van een luchtbevochtiger of ontvochtiger om de luchtvochtigheid op een optimaal niveau te houden.

9. Het niet onderhouden van de afwerking van je vloer

Na verloop van tijd kan de afwerking van je houten vloer slijten, waardoor het hout vatbaarder wordt voor schade. Het is belangrijk om regelmatig de conditie van de afwerking van je vloer te controleren en deze indien nodig opnieuw aan te brengen. Bij Van Houdt Vloeren hebben we een uitgebreid aanbod aan diensten voor parket onderhoud om ervoor te zorgen dat je vloer er altijd op zijn best uitziet.

10. Het niet in acht nemen van de gezondheidsvoordelen van een goed onderhouden vloer

Een schone en goed onderhouden houten vloer is niet alleen mooi om naar te kijken, maar draagt ook bij aan een gezonder binnenklimaat in je huis. Hout heeft de natuurlijke eigenschap om de luchtkwaliteit te verbeteren door het reguleren van vocht en het opnemen van schadelijke stoffen. Leer meer over houten vloeren en gezondheid en de voordelen ervan.

"Het onderhouden van je houten vloer hoeft geen lastige taak te zijn. Door bewust te zijn van de specifieke behoeften van je vloer en de veelgemaakte fouten te vermijden, kun je jarenlang genieten van een prachtige en duurzame houten vloer." 

11. Het negeren van de kamerindeling

Elke kamer in je huis heeft zijn eigen unieke uitdagingen als het gaat om vloerverzorging. Een keukenvloer kan bijvoorbeeld vatbaar zijn voor morsen, terwijl een woonkamervloer mogelijk meer slijtage vertoont vanwege voetverkeer. Het is belangrijk om elke kamer individueel te behandelen, rekening houdend met de specifieke behoeften. Ontdek de juiste afwerking per kamer in ons uitgebreide artikel.

12. Het overslaan van een jaarlijkse diepe reiniging

Hoewel regelmatig stofzuigen en dweilen essentieel is, is het ook belangrijk om minstens één keer per jaar een diepe reiniging van je vloer uit te voeren. Dit helpt om opgebouwd vuil en gruis te verwijderen die oppervlakkige reinigingsmethoden niet kunnen bereiken. Bij Van Houdt Vloeren bieden we een gespecialiseerde reinigingsdienst voor houten vloeren aan die je vloer er weer als nieuw uit laat zien.

Conclusie

Het verzorgen en onderhouden van je houten vloer hoeft geen overweldigende taak te zijn. Door goed geïnformeerd te zijn en regelmatig aandacht te besteden aan je vloer, kun je genieten van de schoonheid en duurzaamheid van hout voor vele jaren. 

Bij Van Houdt Vloeren, met meer dan 30 jaar ervaring, streven we ernaar om je de kennis en diensten te bieden die je nodig hebt om je houten vloer in perfecte staat te houden. Wij geloven dat elke houten vloer een tweede kans verdient, en wij zijn hier om je daarbij te helpen!

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies. Meubelopslag, duidelijke informatie en nazorg.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan in nauwe verbinding met kantoor zo bundelen we krachten voor het perfecte eindresultaat.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona