Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Hoe je jouw Houten Vloer Dweilen moet: 7 deskundige tips

Bij Van Houdt draait alles om zorg en vakmanschap. We zijn getuige geweest van de vreugde die een goed onderhouden vloer kan brengen, maar ook van de spijt van een vloer die is verwaarloosd. Daarom richten we in dit artikel op de vraag: Hoe een houten vloer dweilen?

Man houten vloer dweilen
Een man een houten vloer dweilen met emmer

De schoonheid en gevoeligheid van Hout

Houten vloeren zijn een prachtige toevoeging aan elk huis. Ze stralen warmte uit, zijn tijdloos en geven elke ruimte een vleugje elegantie. Maar met die schoonheid komt ook de verantwoordelijkheid van onderhoud. Hout is immers een natuurlijk materiaal en kan reageren op zijn omgeving. Het kan uitzetten of krimpen door temperatuurschommelingen, verkleuren door de invloed van zonnestralen of beschadigen door vocht. Daarom is het essentieel om te weten hoe je een houten vloer op de juiste manier dweilt.

1. De juiste dweil kiezen voor hout

Voordat je begint met het dweilen van je vloer, is de eerste stap het selecteren van de juiste dweil. Je zou denken dat alle dweilen hetzelfde zijn, maar dat is een misvatting. Sommige dweilen kunnen te ruw zijn voor hout, terwijl andere niet voldoende vocht opnemen.

Microvezeldweilen zijn de sterren in de wereld van het dweilen van houten vloeren. Ze zijn zacht genoeg om je vloer niet te beschadigen, maar hebben ook een uitstekend absorptievermogen. Hiermee verwijder je het vuil effectief zonder je vloer te doorweken. Maar waarom is dat zo belangrijk? Nou, zoals eerder vermeld, is hout gevoelig voor vocht. Een doorweekte vloer kan leiden tot zwelling, wat op zijn beurt weer kan leiden tot blijvende schade.

En als je overweegt je vloer een extra laag bescherming te geven, bekijk dan onze gids over houten vloer behandelen. Hier vind je informatie over de nieuwste behandelingstechnieken die je vloer helpen langer mooi te blijven.

2. Waarom je koud of lauwwarm water moet gebruiken

Nu je je dweil in de aanslag hebt, is het tijd om je emmer te vullen. Maar met welke temperatuur water? Je zou denken dat heet water het beste werkt om vuil en bacteriën te verwijderen. En hoewel dat voor sommige oppervlakken waar is, is het voor houten vloeren een ander verhaal.

Heet water kan de afwerking van je houten vloer beschadigen en het hout zelf doen uitzetten. Door koud of lauwwarm water te gebruiken, bescherm je de afwerking en structuur van je vloer.

Naast water is het ook belangrijk om bewust te zijn van andere factoren die je vloer kunnen beïnvloeden. Wist je bijvoorbeeld dat de zonnestralen die door je ramen schijnen de kleur van je houten vloer kunnen beïnvloeden? Dat klopt! Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan leiden tot verkleuring. Leer meer over de invloed van zonnestralen op houten vloeren en hoe je dit kunt voorkomen.

3. Hoe vaak je een houten vloer moet dweilen

Een veelgestelde vraag die we krijgen, is: "Hoe vaak moet ik mijn houten vloer dweilen?" Het antwoord hangt af van verschillende factoren. Hoeveel voetverkeer krijgt je vloer? Heb je huisdieren die buiten spelen en vuil naar binnen brengen?

Als algemene regel raden we aan om je vloer minstens één keer per week te dweilen. In huizen met meer voetverkeer of huisdieren is het wellicht verstandig om dit twee keer per week te doen.

Maar dweilen is slechts een deel van de vergelijking. Regelmatig onderhoud, zoals het opnieuw oliën of lakken van je vloer, kan de levensduur verlengen en de schoonheid behouden. Benieuwd hoe je je vloer het beste kunt onderhouden? Onze sectie over parket onderhoud biedt een schat aan informatie en tips.

4. Het belang van het uitwringen van de dweil

Het is niet alleen het type dweil of de temperatuur van het water dat telt. Het is ook cruciaal hoe nat de dweil is. Te veel water kan schade aanrichten, daarom moet je je dweil altijd goed uitwringen. Een te natte dweil kan leiden tot waterophoping, waardoor je vloer kan opzwellen, kromtrekken of zelfs schimmel kan ontwikkelen. Een goed uitgewrongen dweil daarentegen zorgt voor een effectieve reiniging zonder het risico van waterschade.

Mocht je je zorgen maken over hardnekkige vlekken, lees dan onze tips over hoe je vlekken effectief kunt verwijderen en zorg ervoor dat je vloer er altijd vlekkeloos uitziet.

5. Welke schoonmaakmiddelen veilig zijn voor hout

Elke vloer is uniek en reageert anders op schoonmaakmiddelen. Hoewel sommige algemene reinigingsmiddelen veilig kunnen zijn voor de meeste vloeren, kunnen ze schadelijk zijn voor hout. Het is daarom van essentieel belang om producten te kiezen die speciaal voor houten vloeren zijn ontworpen.

Vermijd agressieve chemicaliën en producten met een hoge pH-waarde. Kies in plaats daarvan voor milde, pH-neutrale schoonmaakmiddelen. Als je twijfelt, kun je het beste een klein, onopvallend stukje van je vloer testen voordat je het hele oppervlak aanpakt. Onze gids over houten vloeren schoonmaken biedt je waardevolle tips over de beste producten en technieken.

6. Hoe je vlekken effectief kunt verwijderen

Vlekken zijn de nachtmerrie van elke houten vloerbezitter. Maar met de juiste kennis zijn ze geen probleem. Als je een vlek opmerkt, handel dan snel. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de vlek te verwijderen.

Gebruik een zachte doek of spons om de vlek voorzichtig te deppen. Wrijf of schrob niet, want dit kan de vlek dieper in het hout duwen. Voor hardnekkige vlekken, zoals wijn of koffie, kun je een beetje mild schoonmaakmiddel aan het water toevoegen. En vergeet niet, voorkomen is beter dan genezen. Lees onze gids over de juiste vloer per kamer om meer te leren over hoe je vlekken in de eerste plaats kunt voorkomen.

7. Het belang van direct drogen na het dweilen

Na het dweilen is het belangrijk om eventueel achtergebleven vocht direct op te nemen. Dit voorkomt waterschade en houdt je vloer in topconditie. Gebruik een droge doek of een microvezel mop om het oppervlak te drogen. Zorg ervoor dat er geen water tussen de planken blijft staan. Dit kan leiden tot schimmelvorming en andere problemen.

Het onderhouden van een houten vloer gaat verder dan alleen dweilen. Om je vloer er jarenlang mooi uit te laten zien, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Of je nu op zoek bent naar tips voor het onderhoud van een eiken houten vloer of hoe je een gelakte parketvloer onderhoudt, Van Houdt heeft de expertise in huis.

Een houten vloer dweilen lijkt misschien eenvoudig, maar met de juiste technieken en kennis kun je ervoor zorgen dat je vloer generaties lang meegaat. Bij Van Houdt staan we klaar om je te helpen bij elke stap van dit proces. Met meer dan 30 jaar ervaring in het renoveren van parketvloeren, zijn we er trots op dat we de levensduur van je vloer kunnen verlengen en zijn schoonheid kunnen laten stralen.

De Extra Voordelen van een Goed Onderhouden Houten Vloer

Het is geen geheim dat een goed onderhouden houten vloer esthetisch aantrekkelijker is. Maar wist je dat er ook andere voordelen zijn?

 1. Minder Allergenen: Stof, pollen en andere allergenen hebben minder kans om zich op te hopen op een schone, goed onderhouden houten vloer in vergelijking met tapijt.
 2. Verbeterde luchtkwaliteit: Hout ademt en helpt bij het reguleren van de vochtigheid in huis. Hierdoor draagt een schone houten vloer bij aan een betere luchtkwaliteit.
 3. Duurzaamheid: Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je vloer langer meegaat, waardoor de noodzaak voor vervanging of grote reparaties afneemt. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
 4. Verhoogde woningwaarde: Huizen met goed onderhouden houten vloeren hebben vaak een hogere marktwaarde. Potentiële kopers waarderen de schoonheid en duurzaamheid van houten vloeren.

Invloed van Externe Factoren op Je Vloer

Het is ook belangrijk te beseffen dat factoren zoals zonnestralen de kleur en conditie van je houten vloer kunnen beïnvloeden. Voortdurende blootstelling aan direct zonlicht kan ervoor zorgen dat je vloer na verloop van tijd verkleurt. Regelmatig roteren van je meubels en het gebruik van gordijnen of zonwering tijdens de piekuren van de zon kan helpen om de invloed van UV-stralen te minimaliseren.

Samenwerken met Van Houdt voor een Prachtige Houten Vloer

Het kiezen van een expert zoals Van Houdt voor het onderhoud van je parket verzekert je van kwaliteitsdiensten. Onze deskundigen bieden advies op maat, afgestemd op jouw specifieke vloertype en de unieke behoeften van je woonruimte. Of het nu gaat om een diepe reiniging, advies over de juiste schoonmaakmiddelen, of begeleiding bij het verwijderen van vlekken, wij zijn er om je te helpen.

Wanneer je kiest voor een donkere houten vloer, bijvoorbeeld, zijn er specifieke uitdagingen en voordelen. Met onze gids over donkere houten vloeren tips, kun je gemakkelijk de schoonheid van je donkere vloer behouden.

Conclusie

Het onderhouden van een houten vloer gaat veel verder dan alleen het kiezen van de juiste dweil en het kennen van de juiste techniek. Het gaat om het begrijpen van het materiaal, het herkennen van de invloeden van externe factoren en het hebben van een regelmatig onderhoudsschema om de levensduur te verlengen. Bij Van Houdt zijn we trots op onze jarenlange ervaring en kennis. Wij zijn er om jou te begeleiden bij elke stap, van de aankoop van een nieuwe vloer tot het jarenlange onderhoud. Jouw houten vloer verdient het beste, en bij Van Houdt zorgen wij daar graag voor.

Heb je meer vragen of wil je meer tips over houten vloeronderhoud? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Bij Van Houdt staan we altijd klaar om je te helpen en te adviseren.

Veelgestelde vragen

Welk type dweil is het beste voor mijn specifieke houten vloer? plus

Afhankelijk van de afwerking en het type hout van je vloer, zijn er verschillende dweilen beschikbaar. Het is belangrijk om een dweil te kiezen die zacht genoeg is om krassen te voorkomen, maar toch effectief genoeg om vuil te verwijderen.

Hoe vaak moet ik mijn houten vloer dweilen om deze in optimale staat te houden? plus

Dit hangt af van de hoeveelheid verkeer en het gebruik van de ruimte. Over het algemeen is het raadzaam om eens per week licht te dweilen, maar dit kan vaker nodig zijn in gebieden met veel verkeer of in huishoudens met huisdieren.

Kan ik elk schoonmaakmiddel gebruiken op mijn houten vloer? plus

Nee, sommige schoonmaakmiddelen kunnen te agressief zijn voor houten vloeren en de afwerking aantasten. Het is belangrijk om producten te kiezen die specifiek voor houten vloeren zijn gemaakt, zoals besproken in het artikel.

Wat moet ik doen als ik een vlek niet kan verwijderen? plus

In het geval van hardnekkige vlekken is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist. Bij Van Houdt Vloeren kunnen we specifiek advies geven over het behandelen van vlekken en, indien nodig, professionele reinigingsdiensten aanbieden.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn houten vloer verkleurt door zonlicht? plus

Direct zonlicht kan inderdaad de kleur van je houten vloer beïnvloeden. Overweeg het gebruik van gordijnen of zonwerende folie om directe blootstelling aan zonlicht te verminderen. Meer hierover kun je lezen in ons artikel over de invloed van zonnestralen op houten vloeren.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar!

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close