Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

De juiste vloer per kamer

Wanneer je gaat bepalen welke vloer je moet aanschaffen, is het goed om na te gaan waar de vloer komt te liggen. De plek in huis is namelijk bepalend voor de keuze van je vloer. Na het lezen van deze blog weet je welke vloer het beste past bij de ruimte.

Vloer per kamer foto

Woonkamer

We beginnen met de woonkamer. Hier wordt vaak intensief geleefd en loopt men in en uit. Huishoudens met kinderen of huisdieren zullen herkennen dat er in de woonkamer ook wel eens wat valt, kapotgaat of gemorst wordt. Je wil je op dat soort momenten niet meteen druk maken over je vloer en blijvende vlekken. De woonkamer is daarnaast ook de plek waar je waarschijnlijk het meeste te vinden bent. Daarom wil je waarschijnlijk ook dat deze ruimte de stijl van je huis benadrukt.

Een vloer kan veel verschil maken in een ruimte. Daarom is het goed om alle opties af te wegen voordat je een keuze maakt.

De houten vloer

De keuze voor een houten parketvloer is er één waar je sowieso tientallen jaren plezier van zal hebben. Hout is een duurzame en warme optie en zal de waarde van je huis ook nog eens doen verhogen. Ook vloerverwarming behoort bij een houten vloer tot de mogelijkheden. De keerzijde van de keuze voor een houten vloer is echter wel dat het gelijk ook de meest kostbare optie is. De investering zal zich op de lange termijn wel terugbetalen, maar soms is het budget niet toereikend.

Als je een warme en luxe uitstraling wil bereiken in je woonkamer, dan is de keuze voor een houten vloer, of de renovatie daarvan een hele verstandige. Let daarbij wel op dat je kiest voor een sterke behandeling zoals lak, of een combinatie van olie en lak. Zodat je vloer bestand is tegen de sporen van het leven.

De PVC-vloer

Als een houten vloer niet meer in het budget past dan is het tegenwoordig raadzaam om eens naar pvc te kijken. PVC wint al jaren en populariteit en de verschillende opties zijn van steeds betere kwaliteit. Het voordeel van PVC is dat je het in allerlei stijlen en patronen kan krijgen. Dus wil je een houten vloer, maar staat de prijs je tegen, dan kies je voor een PVC-vloer met houtlook. Hierbij kun je alle kanten op. Van visgraat, tot brede plank en van Hongaarse punt tot tegels.

Maar stel, jij houdt meer van de industriële look, dan kan je met PVC ook kiezen voor een gietvloer uitstraling. De keuzes zijn eindeloos en het verschil in kwaliteit verschilt ook per leverancier. Kijk dus goed waar je behoeftes liggen voordat je een keuze maakt.

Keuken

De keuken is nog zo’n plek waar er vaak intensief verkeer plaats vindt. Koken, eten, borrelen. De keuken is vaak het hart van het huis en gebruikssporen zullen hier snel te zien zijn. Het is dus goed om hier rekening mee te houden in de keuze voor je vloer.

Eigenlijk kun je er van uit gaan dat je vloer in de keuken het snelst vies wordt. Ook is er in veel gevallen een keukendeur, waardoor vuil hier als eerst naar binnen wordt gelopen. Schaf dus altijd een goede inloopmat aan, maar de keuze voor je vloer kan ook bijdragen aan een mooi uiterlijk van de keuken.

PVC is makkelijk schoon te houden

Wanneer je in de woonkamer voor PVC hebt gekozen dan is het een goede keuze om dit door te trekken in je keuken. Ten eerste zal de uitstraling dan in beide ruimtes hetzelfde zijn en dit zorgt voor eenheid. Ten tweede is het makkelijker om overal hetzelfde onderhoud te moeten uitvoeren. Het onderhouden van een PVC-vloer is iets eenvoudiger en vlekken zijn makkelijker weg te vegen dan bij een houten vloer. Heb je een gezin met kleine kinderen of huisdieren, dan is PVC vaak de meest veilige keuze in de keuken.

Houten vloer

Toch hoef je een houten vloer niet af te schrijven voor de keuken. Een houten vloer is en blijft de meest duurzame en tijdloze keuze. De behandeling bij een houten vloer is echter wel erg belangrijk en maakt of breekt uiteindelijk de uitstraling na veel gebruik. Kies altijd voor een lakbehandeling. Dit is de sterkste behandeling voor een houten vloer en daarmee sluiten alle houtporiën af. Hierdoor gaat vuil en vocht niet in de vloer zitten, maar blijft het als het ware op de lak liggen. Wil je de vloer in een bepaalde kleur laten afwerken, kies er dan voor om een oliebehandeling af te werken met lak. Zo heb je de voordelen van beide behandelingen.

Hal

Zoals we net al schreven over de inloopmat bij de keukendeur, is het natuurlijk ook van groot belang om bij de voordeur een goede deurmat te kiezen. Zo zorg je er al voor dat vuil, jouw vloer niet kan bereiken. Ook hier is het weer belangrijk om goed over de stijl van je huis na te denken. Besef je goed dat de hal de eerste ontmoeting met je huis is.

PVC en hout zijn slimme keuzes

Je zou bijna denken dat we in herhaling vallen, maar ook in de hal kan je niet de mist in gaan met de keuze voor een houten vloer of een PVC-vloer. Het gaat er dus nog steeds om wat je budget is en welke uitstraling je kiest.

 • Een houten vloer behandeld met lak

Kies je een houten vloer, laat die dan behandelen met lak voor een sterke laag, zodat vuil geen kans krijgt en je de kans op slijtage vermindert.

 • Een PVC-vloer geeft keuzes

Wil je liever veel keuzes in verschillende stijlen, kies dan voor pvc. Makkelijk te reinigen en keuzes in overvloed.

Slaapkamer

Van de woonlaag, gaan we door naar de plek waar geslapen wordt. Wanneer dit op een nieuwe verdieping is, kan je voor een totaal andere stijl gaan. Is het nou zo dat jullie slaapkamer grenst aan de hal of woonkamer, dan is het wellicht slim om een beetje in dezelfde uitstraling te blijven. Heb je last van huisstofmijt of een andere allergie? Dan zijn deze harde vloeren waar vuil en stof geen kans krijgen sowieso de beste optie.

De houten vloer met hardwax

Het voordeel van de slaapkamer is dat er over het algemeen wat minder intensief wordt geleefd en gelopen op de vloer. Dit geeft mogelijkheden om een houten vloer af te werken met een andere behandeling dan lak. De hardwax of olie behandeling geeft namelijk een mooie warme uitstraling, maar heeft over het algemeen iets meer onderhoud nodig. Toch is dat vaak in de slaapkamer nauwelijks nodig, aangezien er minder (met schoenen aan) gelopen wordt en de kans op vlekken veel kleiner is.

PVC doet ook nog mee

Natuurlijk is het ook in de slaapkamer mogelijk om voor pvc te kiezen. De kwaliteit van pvc is de afgelopen jaren dus flink verbetert en het heeft, in het geval van een houtlook, soms ook het gevoel van een houten vloer. Gaat het om de slaapkamer van je kinderen? Kinderen hebben over het algemeen veel energie en kunnen dit heerlijk kwijt tijdens het spelen in hun kamer. Dit kan erg gehorig zijn wanneer jij in, bijvoorbeeld, de woonkamer beneden probeert te ontspannen. PVC-vloeren absorberen geluid, dit maakt deze vloer uiterst geschikt voor de bovenverdieping en/of in een appartement met onderburen.

Twijfel je tussen een harde of zachte (zoals tapijt) vloer? Wie weet is een harde vloer met een vloerkleed een goede optie voor jou. Een zacht kleed naast het bed om je voeten op te zetten wanneer je opstaat, met de esthetiek van een, bijvoorbeeld, houten vloer. Wil je overal een zachte ondergrond voor je voeten in je slaapkamer? Combineer een vloerkleed dan met een PVC-vloer, deze voelen zachter en warmer aan dan een houten vloer.

Badkamer

Tot slot, de badkamer. Hier kunnen we kort over zijn. Kies in je badkamer niet voor een houten vloer. Door het vocht en de damp zou je houten vloer hier te veel hinder van ondervinden en daardoor zijn mooie uitstraling verliezen.

PVC als beste keuze

Het wordt al snel duidelijk dat een PVC-vloer hier de beste keuze is. Niet alleen is deze vloer waterdicht, het biedt ook nog eens een groot aantal keuzemogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een houtlook of bijvoorbeeld een tegellook (ideaal wanneer je niet van koude voeten na het douchen houdt, maar wel deze uitstraling wil). Zo kan jij je badkamer aanpassen aan jouw eigen stijl, zonder te veel gedoe.  

Kortom, de keuze voor je vloer hangt af van de plek in je huis, maar ook van je budget en de gewenste uitstraling. Er is geen goed of slecht, alleen de beste keuze die bij jouw wensen past. Neem contact op met de professionals van Van Houdt vloeren om je bij te staan in de keuze. We denken graag met je mee.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Vrolijk werkende man in lichte kamer

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar!

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close