Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Wat is het verschil tussen laminaat en parket?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe vloer, dan zijn er oneindig veel opties. Maar al die opties wekken ook vragen op, want wat is nou precies het verschil tussen laminaat en parket? We leggen het graag uit!

Lichte moderne woonkamer met veel ramen en lichte houten vloer

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer, maar kom je er niet helemaal uit? Dat snappen wij maar al te goed. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende houten vloeren, waar begin je?! Online ben je enthousiast begonnen met de zoektocht naar een nieuwe vloer, maar dan vraag je je af: Wat is het eigenlijk het verschil tussen parket en laminaat? Het verschil tussen deze twee, en meer belangrijke informatie, leggen we je in deze blog uit!

Verschil parket en laminaat

Op het eerste oog lijkt er weinig verschil tussen laminaat en parket, maar niets is minder waar. Het grootste verschil is toch wel het materiaal en de kwaliteit daarvan. Laminaat is samengeperst hout en op de houten planken wordt een soort foto van hout geplakt. Het is dus eigenlijk een neppe houten vloer. Dat maakt het niet een slechte vloer, sterker nog: het is een hele goede optie als je een kleiner budget hebt of als je bijvoorbeeld in een huurwoning woont.


Parket is een echte houten vloer en wordt vaak gemaakt van houtsoorten zoals eiken, grenen of tropisch hout. De houten parketvloer is een vloer waar je vele tientallen jaren plezier van zal hebben. Afhankelijk van de toplaag die wordt aangebracht op de parketvloer, is het onderhoud zeker te overzien. Als je het laminaat parket verschil goed wil zien, dan moet je beide planken van dichtbij bekijken. Dan zie je wel degelijk het verschil in kwaliteit!

Sfeer verschil laminaat en parket

Nu je het verschil weet tussen parket en laminaat, is het misschien ook handig om te weten welke sfeer laminaat of parket geeft in huis. Als je gaat voor een nieuwe vloer, dan wil je natuurlijk wel dat het helemaal past bij de verdere uitstraling van jouw huis.

Wat betreft sfeer is het grootste verschil bij parket versus laminaat toch wel de warme uitstraling. Dankzij het echte hout van parket, krijg je veel meer een authentieke uitstraling en sfeer in huis. Dit staat prachtig in wat oudere woningen, want zo behoud je de charme. Maar tegelijkertijd past een echte houten parketvloer ook heel mooi in nieuwbouwhuizen. Het contrast tussen een warme houten parketvloer en de moderne uitstraling van de rest van het huis is een trend die we steeds vaker terug zien komen.


Als je gaat voor een laminaat vloer, dan zal je al gauw merken dat het die warme uitstraling van een parketvloer niet heeft. Laminaat is te verkrijgen in verschillende kleuren, dus je kan gaan voor een iets warmere kleur om op die manier toch wat meer sfeer in huis te creëren. Helaas blijft een laminaat vloer altijd wat fletser als het eenmaal op de grond ligt.

Onderhoud: verschil parket en laminaat

Dan moeten we het ook nog even hebben over het verschil in onderhoud. Want er zit een flink verschil tussen laminaat en parket onderhouden. Laminaat is erg gevoelig voor vocht, dus maak vochtige plekken direct droog, anders bestaat de kans dat het laminaat krom gaat trekken. Hierdoor krijg je hobbels in de vloer, gaat de boel kraken en wordt het er niet mooier op. Ook is laminaat gevoelig voor langdurig zonlicht en ontstaan er gemakkelijk krassen. Het is dus belangrijk dat je regelmatig schoonmaakt, maar niet met te veel water en realiseer je dat laminaat niet jarenlang meegaat.

Omdat een houten parketvloer van echt hout is, is het wel belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Dit doe je om te beginnen met de juiste toplaag. Bij Van Houdt Vloeren kan je kiezen voor olie, hardwax en lak. Als de bovenste laag is aangebracht, dan heb je een onderhoudsarme vloer waar je tientallen jaren van kan genieten. Het is dus ook een hele duurzame keuze!


Zakelijk Parket schuren kantoor

Verschil laminaat en parket: de pluspunten

Je weet nu dat er een aanzienlijk verschil zit tussen laminaat en parket. We zetten voor het gemak de pluspunten van het verschil laminaat en parket onder elkaar:

Pluspunten laminaat:

 • Budgetproof.

 • Gemakkelijk zelf te leggen dankzij het kliksysteem.

 • Keuze uit veel verschillende kleuren.

Pluspunten parket:

 • Het parket heeft een prachtige authentieke uitstraling.

 • Parket gaat jarenlang mee en is daarom een duurzame keuze.

 • Een parketvloer werkt isolerend, dus je hebt ‘s winters warme voeten!

 • Veel verschillende kleurkeuzes wat betreft afwerking.

 • Afhankelijk van de afwerking is de vloer onderhoudsarm.

Parket afwerken met olie, hardwax of lak

Als je gaat voor een nieuwe vloer, dan wil je het liefste een mooie vloer waar je jarenlang plezier van hebt. Daarom is parket een goede optie: je kunt ‘m helemaal naar wens laten afwerken. De parketvloer kan worden afgewerkt op een manier die niet alleen zorgt voor een mooie uitstraling, maar ook zorgt voor de juiste bescherming. We leggen de verschillen in de verschillende soorten afwerkingen graag aan je uit!

Parket afwerken met olie

Ga je voor een olie afwerking, dan houd je een prachtige parketvloer over met een warme uitstraling. De olie biedt geen geweldige bescherming, dus het is belangrijk dat je ieder jaar een onderhoudsolie aanbrengt en dat je altijd de vloer schoon houdt.


Hardwax als afwerking

Ga je voor hardwax afwerking voor jouw parketvloer? Dan heb jij straks een mooie vloer die de natuurlijke houtnerven laat zien. Dankzij de bovenste toplaag is het parket minder gevoelig voor viezigheid en vocht. Wel raden we aan om grote hoeveelheden water snel schoon te maken. 


Parketlak als afwerking

Voor een parketvloer waar dagelijks veel kinderen en huisdieren overheen rennen is parketlak de perfecte afwerking. De toplaag is zo sterk dat onderhoud zo goed als nihil is. Lak voor parket is er in ontzettend veel kleuren en opties, dus jouw nieuwe vloer is helemaal naar eigen smaak te lakken.

We hopen dat het duidelijk is wat het grootste parket laminaat verschil is zodat je de juiste beslissing kan nemen voor jouw huis! Wil je weten welke vloer de beste keuze is voor jouw woning? Bij Van Houdt vinden we het belangrijk dat je een goede, weloverwogen keuze maakt. Daarom helpen we je graag, zodat je nog jarenlang blij bent met jouw nieuwe houten vloer.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close