Ontvang nu tijdelijk 15% herfstkorting!

Ontvang nu tijdelijk 15% herfstkorting op je offerte!

close

De voordelen van je houten vloer schuren en lakken vergeleken met vervangen

De kunst van houten vloer schuren en lakken tegenover het compleet vervangen van je vloer. Wat zijn de voordelen hiervan en wat kun je verwachten? Je leest hier 17 redenen waarom je jouw houten vloer nog niet hoeft te vervangen!

Lichte ruime kamer met houten vloer en tuin
Lichte ruime eetkamer met houten vloer, witte muren en openslaande deuren naar tuin

Bij Van Houdt vloeren hebben we een passie voor hout. Al meer dan 30 jaar zijn we dé specialist in het renoveren van parketvloeren. We hebben duizenden vloeren gezien, gerenoveerd en getransformeerd. Door de jaren heen is een veelgestelde vraag van onze klanten altijd geweest: "Moet ik mijn vloer vervangen of is schuren en lakken voldoende?" Hier duiken we dieper in de voordelen van je houten vloer schuren en lakken ten opzichte van volledige vervanging.

1. Kostenbesparend

Geld besparen is vaak een topprioriteit voor huiseigenaren. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu geen geld besparen als de kwaliteit er niet onder lijdt? Het vervangen van een volledige houten vloer kan een behoorlijke financiële impact hebben. Materialen, manuren, en mogelijke extra kosten voor onvoorziene complicaties kunnen snel oplopen.

Aan de andere kant, parket schuren en lakken is in de meeste gevallen veel voordeliger. Het behoudt de bestaande structuur van je vloer, waardoor je alleen betaalt voor het renoveren en niet voor compleet nieuwe materialen. Overweeg je om mee te gaan met de nieuwste interieurtrends? Door te besparen op je vloerrenovatie kun je investeren in de grootste vloertrends van 2023.

2. Minder tijdsintensief

Als je ooit een huisrenovatie hebt meegemaakt, weet je dat tijd net zo waardevol is als geld. Een compleet nieuwe vloer leggen kan weken duren, afhankelijk van de grootte van de ruimte en de complexiteit van het project. Dit betekent weken van rommel, lawaai en mogelijke overlast.

Met parketvloer schuren en lakken kan jouw vloer binnen enkele dagen aanvoelen als nieuw. In plaats van lang te moeten wachten, kun je je snel voorbereiden op andere aspecten van je huisrenovatie, zoals het voorbereiden op een parketrenovatie.

3. Duurzaamheid

Duurzaamheid is tegenwoordig een buzzwoord. En terecht! We worden ons steeds meer bewust van de impact die onze keuzes hebben op het milieu. Door je bestaande vloer te behouden en te kiezen voor schuren en lakken, verleng je de levensduur van je vloer en verminder je de vraag naar nieuwe houtbronnen. Je draagt bij aan een circulaire economie waarin materialen hergebruikt en gemaximaliseerd worden.

Daarnaast gaat er bij het vervangen van een vloer vaak veel materiaal verloren. Verspilling van hout draagt niet bij aan een duurzame wereld. Door je vloer te renoveren, toon je respect voor de natuurlijke bronnen die al in je huis aanwezig zijn.

4. Behoud van authenticiteit

Houten vloeren, vooral oude eiken vloeren, vertellen een verhaal. Ze hebben karakter, geschiedenis en charme. Elke kras, deuk of verkleuring vertelt een verhaal over de mensen die er hebben gewoond en de momenten die ze hebben gedeeld. Door te kiezen voor eiken vloer schuren en lakken, behoud je die verhalen en voeg je er zelfs nog een paar toe.

5. Minder overlast

We hebben allemaal drukke levens, en het laatste wat we willen is dat ons huis op zijn kop staat. Hoewel elke renovatie enige vorm van overlast met zich meebrengt, is het schuren van een parketvloer veel minder invasief dan het volledig vervangen van een vloer. Er is minder stof, minder lawaai en vooral minder verstoring van je dagelijkse leven.

6. Personalisatie

Het mooiste van houten vloer schuren en lakken is dat het je de vrijheid geeft om te kiezen. Wil je een donkerdere tint? Of misschien een matte afwerking in plaats van glans? Met schuren en lakken kun je je vloer precies krijgen zoals jij dat wilt. Het biedt een wereld van mogelijkheden, van het kiezen van de juiste olie en lak tot het experimenteren met verschillende afwerkingen van lak. Het is jouw vloer, jouw keuze.

7. Minder verstoring van de onderliggende structuur

Een nieuwe vloer betekent vaak dat de onderliggende structuur, zoals de ondervloer en eventueel de vloerverwarming, aangepast of verstoord moet worden. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en de kans op schade aan andere elementen van je huis vergroten. Met het schuren en behandelen van je houten vloer blijft de integriteit van deze structuren intact.

8. Uitgebreide zorg en onderhoud

Een gerenoveerde vloer vraagt, net als een nieuwe vloer, om regelmatig onderhoud. Gelukkig hebben we bij Van Houdt een schat aan kennis over parket onderhoud. Een geschuurde en gelakte vloer kan de levensduur van je vloer aanzienlijk verlengen met het juiste onderhoud. Ontdek hoe je jouw gelakte parketvloer optimaal kunt onderhouden met onze tips voor het onderhouden van een gelakte parketvloer.

9. Gezondere leefomgeving

Oude vloeren kunnen de ophoping van stof, allergenen en ongedierte bevorderen. Door je houten vloer te schuren en te lakken, verwijder je deze ophopingen en creëer je een gezondere leefomgeving voor jou en je gezin. Bovendien biedt de nieuwe laklaag een barrière tegen toekomstige ophopingen en is het eenvoudiger om de vloer schoon te houden. Bekijk onze gids met belangrijke tips en tricks voor het schoonmaken van houten vloeren om de vloer in topconditie te houden.

10. Esthetische verbeteringen

Hoewel een verouderde houten vloer zijn eigen charme heeft, kan het vernieuwde uiterlijk van een geschuurde en gelakte vloer wonderen doen voor het esthetische aanzien van je huis. Niet alleen worden oneffenheden en beschadigingen aangepakt, maar de afwerking kan ook worden aangepast aan moderne trends en persoonlijke voorkeuren. Zit je eraan te denken om je interieur op te frissen? Dan kan een gerenoveerde vloer de perfecte basis vormen. Laat je inspireren door de grootste vloertrends van 2023.

11. Waardeverhoging van je woning

Een goed onderhouden houten vloer kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen. Potentiële kopers zien de waarde van een kwalitatief hoogwaardige vloer die met zorg is gerenoveerd. In plaats van te investeren in een volledig nieuwe vloer, kan het schuren en lakken van je bestaande vloer een kosteneffectieve manier zijn om de verkoopwaarde van je woning te verhogen.

12. Flexibiliteit in afwerking

Een van de grootste voordelen van je vloer schuren en lakken is de flexibiliteit die het biedt in de afwerkingskeuzes. Of je nu gaat voor een hoogglans finish, een matte look of iets daartussenin, je hebt de keuze. Duik in de verschillende mogelijke afwerkingen van lak en ontdek welke het beste past bij jouw stijl en woonwensen.

13. Deskundige begeleiding

Als je kiest voor schuren en lakken met Van Houdt, profiteer je van meer dan 30 jaar ervaring. We zijn niet alleen experts in wat we doen, maar we hebben ook een passie voor houten vloeren en de verhalen die ze vertellen. Wij zorgen ervoor dat elke stap van het proces soepel verloopt, van het voorbereiden op een parketrenovatie tot aan het uiteindelijke schuren en lakken. Elk project is uniek, en we behandelen het ook als zodanig.

14. Langdurige bescherming

De moderne lakken en afwerkingen die we vandaag de dag gebruiken bieden een langdurige bescherming tegen slijtage, krassen en vocht. Een goed gelakte vloer kan jarenlang meegaan zonder dat er een nieuwe behandeling nodig is, mits deze goed wordt onderhouden. Ontdek hoe je je vloer kunt beschermen en de levensduur ervan kunt verlengen met onze gids over langdurige bescherming van je houten vloer.

15. Ecologisch verantwoord

In deze tijd waar duurzaamheid en milieu een grote rol spelen, kunnen we niet om het feit heen dat het behouden en renoveren van een bestaande vloer ecologisch gezien een goede keuze is. Het produceren en transporteren van nieuwe vloermaterialen vergt veel energie en grondstoffen. Door je bestaande vloer te behouden, verklein je je ecologische voetafdruk en draag je bij aan een duurzamere wereld.

16. Meer dan alleen een vloer

Een vloer vertelt een verhaal, zeker als het een vloer is die jarenlang deel heeft uitgemaakt van een huis. Er zijn herinneringen aan verbonden, voetstappen van geliefden en momenten die je je leven lang bijblijven. Door je houten vloer te renoveren, eer je deze herinneringen en geef je ze de ruimte om door te gaan.

17. Geen onverwachte verrassingen

Bij het plaatsen van een nieuwe vloer kom je soms voor onaangename verrassingen te staan, zoals een ongelijke ondergrond of onverwachte problemen met de ondervloer. Bij het schuren en lakken van je huidige vloer weet je waar je aan toe bent en zijn er minder onzekerheden.

Conclusie

Het besluit om een houten vloer te vervangen of te renoveren is niet altijd eenvoudig. Toch tonen de vele voordelen van het schuren en lakken van je bestaande vloer aan dat het vaak de verstandigste keuze is. Niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar ook gezien de esthetiek, duurzaamheid, en de emotionele waarde die een vloer in een huis kan hebben.

Bij Van Houdt Vloeren begrijpen we de waarde van een houten vloer. Met meer dan 30 jaar ervaring in het vak, hebben we talloze vloeren teruggebracht naar hun oorspronkelijke pracht. We geloven in het geven van een tweede leven aan houten vloeren en het vertellen van de verhalen die ze dragen.

Of je nu geïnteresseerd bent in parket schuren, wilt weten hoe je je vloer kunt voorbereiden op een parketrenovatie of gewoon meer wilt leren over de grootste vloertrends van 2023, Van Houdt Vloeren staat voor je klaar. Onze experts begeleiden je bij elke stap, zodat je kunt genieten van een prachtige, vernieuwde vloer die nog vele jaren mee zal gaan.

Laat je houten vloer niet in de steek; geef het de liefde en zorg die het verdient. Want een goed onderhouden houten vloer is meer dan alleen een vloer – het is een stukje geschiedenis, een getuige van het leven en een centraal onderdeel van je thuis.

Veelgestelde vragen

Is het schuren en lakken van mijn houten vloer altijd mogelijk, ongeacht de huidige staat? plus

Het is vaak mogelijk om houten vloeren te schuren en te lakken, zelfs als ze in slechte staat verkeren. Echter, in sommige gevallen, zoals bij ernstige waterschade of diepe groeven, kan verdere beoordeling nodig zijn. Het is raadzaam om een specialist te raadplegen om de staat van uw vloer te beoordelen.

Hoe lang gaat mijn vloer mee na het schuren en lakken? plus

Met de juiste verzorging en onderhoud kan een goed geschuurde en gelakte vloer vele jaren meegaan. Het is essentieel om de aanbevelingen voor onderhoud te volgen, zoals beschreven in onze onderhoudsgids.

Wat is het verschil tussen olie en lak als afwerking voor mijn vloer? plus

Olie dringt diep in het hout door en biedt een natuurlijke uitstraling, terwijl lak een beschermende laag op het houtoppervlak vormt. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, echter het is ook mogelijk om een olie en lak behandeling samen te doen. Zo heb je het voordeel om kleur te bepalen met olie en je vloer ook beschermlaag te geven van lak.

Hoe lang duurt het proces van schuren en lakken? plus

De duur kan variëren afhankelijk van de grootte van de ruimte en de specifieke eisen van de klant. Gemiddeld duurt het een paar dagen, inclusief droogtijd voor de lak. Voor een preciezere schatting raden we aan om contact op te nemen met onze specialisten bij Van Houdt Vloeren.

Zal het schuren van mijn vloer veel stof veroorzaken in mijn huis? plus

Moderne schuurmachines zijn uitgerust met stofafzuigsystemen die het merendeel van het stof opvangen. Bij Van Houdt Vloeren maken we gebruik van de nieuwste technieken om stof tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat uw huis zo schoon mogelijk blijft.

Artikel delen
  • whatsapp Whatsapp
  • linkedin LinkedIn

Onze partners

  • Blue Dolphin Logo
  • Logo rigo
  • Logo bona