Ontvang nu tijdelijk 10% korting!

Ontvang nu tijdelijk 10% korting op je offerte!

close

Houten vloer lichter maken

Houten vloer lichter maken? Bij Van Houdt hebben we door de jaren heen ontdekt dat de kleinste veranderingen het grootste verschil kunnen maken. Als dé specialist in het renoveren van parketvloeren hebben we vele trends zien komen en gaan. Maar het lichter maken van houten vloeren blijft een trend!

Banner big

Hoe een lichtere vloer je interieur kan transformeren

Het interieur is een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid en stijl. Maar wist je dat de kleur en tint van je vloer een fundamentele rol speelt in hoe je interieur aanvoelt? Door te kiezen voor een lichtere vloerbehandeling, open je een nieuwe wereld van interieur mogelijkheden.

 1. Ruimtelijk: Lichtere vloeren reflecteren meer licht. Dit betekent dat elke zonnestraal of lichtbron in de ruimte wordt gemaximaliseerd. Het resultaat? Kamers voelen groter, luchtiger en uitnodigender aan.
 2. Flexibiliteit in design: Lichtere vloeren bieden een neutrale basis, waardoor je meer vrijheid hebt bij het kiezen van meubels en decor. Ze vormen een perfect canvas voor zowel traditionele als hedendaagse interieurs. En met een touch van speciale kleurolie kan je jouw vloer een unieke tint geven die perfect aansluit bij jouw stijl.
 3. Tijdloos: Terwijl donkere vloeren vaak trend gebonden zijn, hebben lichtere vloeren een tijdloze kwaliteit. Kijk maar eens naar de white-wash trend. Deze stijl, geïnspireerd door Scandinavische interieurs, heeft de tand des tijds doorstaan en blijft een favoriete keuze voor velen.

De invloed van lichte vloeren op de sfeer en ruimtelijkheid van een kamer

De sfeer van een kamer wordt niet alleen bepaald door de kleur van de muren of de meubels die je kiest. De vloer speelt een cruciale rol. Lichtere vloeren geven, zoals eerder vermeld, een gevoel van ruimtelijkheid. Maar er is meer.

 • Ze creëren een gevoel van kalmte en rust, wat kan bijdragen aan je algehele welzijn.
 • Ze bieden balans, vooral in kamers met donkerder gekleurde muren of meubels. Dit contrast kan een dynamische, gelaagde uitstraling geven aan je interieur.

Bovendien kan de glansgraad van je vloer de perceptie van ruimte en licht verder beïnvloeden. Terwijl een hoogglans afwerking meer reflecteert en helderder is, biedt een matte afwerking een subtiele, verfijnde uitstraling.

In het volgende deel van dit artikel zullen we enkele tips en tricks delen over het onderhoud van je lichtere houten vloer, hoe je de perfecte balans kunt vinden tussen lichte en donkere tinten in je interieur, en de vele manieren waarop je je vloer kunt beschermen tegen de dagelijkse invloeden van zonlicht en slijtage.

Bescherming tegen zonnestralen en slijtage

Hoewel lichtere houten vloeren tal van esthetische voordelen bieden, is het ook essentieel om ze goed te onderhouden. Vooral omdat ze vatbaarder kunnen zijn voor verkleuring door zonlicht. Maar maak je geen zorgen! Er zijn tal van manieren om je vloer te beschermen tegen de invloed van zonnestralen.

 1. UV-beschermende raambekleding: Overweeg raambehandelingen die UV-stralen filteren om verkleuring van je vloer te voorkomen. Dit kan zowel helpen om de levensduur van je vloer te verlengen als om je meubels te beschermen tegen verbleken.
 2. Regelmatig van meubels wisselen: Door je meubels af en toe te verplaatsen, voorkom je dat bepaalde delen van je vloer te veel blootgesteld worden aan zonlicht, wat kan leiden tot ongelijkmatige verkleuring.
 3. Beschermende coatings: Het is van essentieel belang om je vloer te behandelen met een hoogwaardige behandeling zoals lak die bescherming biedt tegen zowel slijtage als UV-stralen.

Tips voor het onderhoud van lichtere houten vloeren

Op een lichtere vloer kan je vlekken en vuil soms beter zien. Daarom hebben we enkele essentiële tips en tricks op een rijtje gezet om je vloer in onberispelijke staat te houden:

 • Regelmatig vegen: Dit helpt niet alleen om je vloer schoon te houden, maar voorkomt ook krassen door gruis of zand dat onder schoenzolen kan zitten.
 • Gebruik de juiste reinigingsmiddelen: Kies voor pH-neutrale reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor houten vloeren. Vermijd agressieve chemicaliën die de afwerking van je vloer kunnen beschadigen.
 • Vlekken direct aanpakken: Als je morst, veeg of dep het dan onmiddellijk op om vlekken te voorkomen. Gebruik voor hardnekkige vlekken een vochtige doek en een beetje zachte reiniger.

Het combineren van lichte en donkere tinten

Het hebben van een lichtere houten vloer betekent niet dat je je hele interieur licht moet houden. Integendeel, door te spelen met contrasten kun je een boeiende dynamiek in je ruimte creëren. Hier zijn een paar ideeën:

 • Donkere meubels: Kies voor meubels in donkerdere tinten om een prachtig contrast te creëren dat je vloer laat opvallen.
 • Kleurrijke accessoires: Gebruik kussens, kunst en decor in levendige kleuren om je lichte vloer aan te vullen en het middelpunt van de aandacht te maken.
 • Diepe muurkleuren: Een donkere muur kan de schoonheid van een lichte vloer versterken en tegelijkertijd warmte en gezelligheid aan de ruimte toevoegen.

Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid

Het kiezen voor een lichtere houten vloer draagt niet alleen bij aan de esthetiek en sfeer van je huis, maar kan ook bijdragen aan een duurzamer interieur. Hier zijn enkele redenen waarom:

 • Minder verf- en beitsproducten
  Lichtere vloeren vereisen over het algemeen minder beits of kleurveranderingen dan donkere vloeren. Dit betekent dat er minder chemicaliën en producten nodig zijn, wat zowel milieuvriendelijker als kostenefficiënter kan zijn. Bovendien, wanneer je besluit om je vloer te vernieuwen met de methodes voor houten vloer behandeling, zal het proces sneller en minder intensief zijn.
 • Reflecterende eigenschappen
  Lichtere kleuren reflecteren natuurlijk meer licht dan donkere kleuren. Dit betekent dat ruimtes met lichtere vloeren mogelijk minder afhankelijk zijn van kunstmatige verlichting gedurende de dag, wat kan leiden tot energiebesparing.

Speel met de glansgraad

De glansgraad van je vloer kan een enorme invloed hebben op hoe deze eruit ziet en aanvoelt. Een hoge glans kan een ruimte een luxe uitstraling geven, terwijl een matte afwerking een meer natuurlijke en rustieke sfeer kan creëren. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je interieur kun je met de glansgraad van je lichte houten vloer spelen om het gewenste effect te bereiken.

Een tijdloze keuze: De White-Wash Trend

De white-wash vloer is een prachtig voorbeeld van hoe een lichtere houten vloer zowel modern als tijdloos kan zijn. Deze behandeling, waarbij een witte tint op het hout wordt aangebracht, behoudt de natuurlijke nerf en textuur van het hout terwijl het een heldere, luchtige uitstraling geeft. Deze stijl is al jaren populair en geeft elke ruimte een kust- of landelijke sfeer die nooit uit de mode raakt.

Veelgestelde vragen over een lichte houten vloer

Is het mogelijk om mijn bestaande donkere houten vloer lichter te maken? plus

Ja, het is (afhankelijk van de houtsoort)mogelijk om donkere houten vloeren lichter te maken. Dit kan gedaan worden door het schuren van de vloer en vervolgens een lichtere kleurolie of lak aan te brengen. Bij een donkere of tropische houtsoort is het echter vaak niet mogelijk. 

Wat zijn de voordelen van het schuren van een houten vloer? plus

Het schuren van een houten vloer verwijdert beschadigingen, verlengt de levensduur van de vloer, verbetert het uiterlijk en kan de verkoopwaarde van je huis verhogen.

Heeft de glansgraad invloed op de kleur van mijn houten vloer? plus

De glansgraad bepaalt hoeveel licht wordt gereflecteerd door de vloer, maar verandert de kleur zelf niet. Een hogere glansgraad kan een ruimte echter lichter en helderder laten aanvoelen, terwijl een matte afwerking een meer natuurlijke uitstraling geeft.

Een lichtere houten vloer is meer dan alleen een designkeuze; het is een investering in de sfeer, functionaliteit en duurzaamheid van je woonruimte. Of je nu op zoek bent naar een manier om een kleine ruimte groter te laten lijken, energie te besparen of gewoon te genieten van de tijdloze schoonheid van natuurlijk hout, een lichtere tint kan de oplossing zijn.

Bij Van Houdt hebben we de ervaring, kennis en passie om je te begeleiden bij het kiezen van de perfecte vloer voor je behoeften. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jouw visie tot leven kunnen brengen. 

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona