Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Hoe bereken je de vierkante meters van je vloer?

Meten is weten, zeker als het gaat om jouw droomvloer! Als je op het punt staat een nieuwe vloer te leggen of je bestaande vloer te renoveren, is het essentieel om de exacte oppervlakte in hoeveelheid vierkante meters van de ruimte te berekenen en te kennen. Dit helpt je om de kosten te berekenen!

Rolmaat horizontaal

De voorbereiding: wat heb je nodig voor het berekenen van de oppervlakte je vloer?

Voordat je begint met meten, zorg je dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt om de vierkante meters in kaart te brengen:

 1. Een meetlint of rolmaat: Zorg ervoor dat deze lang genoeg is om grote delen van de kamer in één keer te meten.

 2. Een notitieblok en pen: Om je metingen te noteren.

 3. Een rekenmachine: Om de uiteindelijke vierkante meters te berekenen, tenzij je goed bent in hoofdrekenen!

Stap 1: Bepaal het type vloer

Voor je begint met meten is het belangrijk om te bedenken wat voor type vloer je laat leggen.

Welk type vloer laat je leggen?

Voordat je je meetlint uitrolt, is het belangrijk om eerst te beslissen welk type vloer je wilt. Of het nu gaat om het leggen van een houten vloer of het plaatsen van een PVC-vloer, de manier van meten en de benodigde hoeveelheid materiaal kan variëren. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met specifieke eigenschappen van de kamer, zoals de juiste vloerkeuze per kamer.

In het volgende deel van dit artikel zullen we dieper ingaan op het meetproces zelf, inclusief enkele tips en trucs voor lastige hoeken en onregelmatig gevormde kamers. Blijf lezen om ervoor te zorgen dat je met vertrouwen de oppervlakte van jouw vloer kunt meten en jouw droomvloer tot leven kunt brengen!

Stap 2: Het meten van de vierkante meters van je vloer

Nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen en het type vloer hebt bepaald, is het tijd om de vierkante meters daadwerkelijk te gaan meten. In dit gedeelte van de gids leggen we uit hoe je dit stap voor stap aanpakt, zodat je zeker weet dat je geen vierkante centimeter over het hoofd ziet!

Begin met een eenvoudige rechthoekige kamer

De eenvoudigste oppervlakte van een kamer om te meten is een rechthoekige kamer. Volg deze stappen:

 1. Meet de lengte: Plaats je meetlint of rolmaat aan het ene uiteinde van de kamer en meet tot het andere uiteinde. Noteer deze meting.

 2. Meet de breedte: Herhaal hetzelfde proces voor de breedte van de kamer.

 3. Bereken de oppervlakte: Vermenigvuldig de lengte met de breedte om de totale oppervlakte in vierkante meters te krijgen.

Stap 3: Ga om met onregelmatige vormen

Niet elke kamer is perfect rechthoekig. Voor kamers met nissen, uitbouwen of schuine muren:

 1. Verdeel de kamer in kleinere rechthoekige of vierkante segmenten.

 2. Meet elk segment afzonderlijk.

 3. Tel alle oppervlaktes bij elkaar op om de totale oppervlakte van de kamer te krijgen.

Belangrijk! Vergeet niet om plekken zoals openhaarden of vaste kasten af te trekken van de totale oppervlakte.

Stap 4: Denk aan de afwerking

Het is niet alleen de vloer die aandacht nodig heeft. Denk ook aan de afwerking, zoals het plaatsen van plinten. Hoewel dit geen invloed heeft op het totale aantal vierkante meter van de vloer, is het belangrijk voor de algehele uitstraling en afwerking.

Nu je de vierkante meters van je kamer brekend hebt, ben je een stap dichter bij het realiseren van jouw droomvloer. In het volgende en laatste deel van deze gids zullen we enkele veelgestelde vragen behandelen en extra tips geven voor het meten van meer complexe ruimtes.

Extra tips voor perfecte vloermetingen

Voorbereiding is alles
Een goede voorbereiding is essentieel voor een soepel verloop van je vloerrenovatieproject. Lees onze tips over hoe je je voorbereidt op een parketrenovatie.

FAQ: Veelgestelde vragen over vloermetingen

Hoeveel materiaal moet ik kopen? plus

Hoewel de meting je een exact aantal vierkante meters geeft, raden we aan om altijd 5-10% extra materiaal te kopen. Dit houdt rekening met snijverliezen en eventuele fouten. Bovendien is het handig om wat extra materiaal achter de hand te hebben voor toekomstige reparaties of onderhoud van je houten vloer.

Wat als mijn kamer een L-vorm heeft? plus

Bij een L-vormige kamer kun je de ruimte het beste opsplitsen in twee rechthoekige segmenten. Meet elk segment afzonderlijk en tel de oppervlaktes bij elkaar op.

Hoe houd ik rekening met deurdrempels en overgangen? plus

Bij het leggen van een nieuwe vloer is het essentieel om na te denken over hoe de vloer aansluit op andere ruimtes. Meet de drempels en overgangen en houd rekening met de benodigde materialen hiervoor.

Daar heb je het - alles wat je moet weten over het meten van de vloeroppervlakte. Met een nauwkeurige meting en een beetje voorbereiding ben je goed op weg om de perfecte vloer voor je huis te kiezen. Heb je verdere vragen of hulp nodig bij je vloerproject? Bij Van Houdt vloeren staan we altijd klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op!

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar!

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close