Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Hoe bereid ik me voor op parketrenovatie?

Je hebt de knoop doorgehakt. Je laat je vloer renoveren. Leuk! Wij nemen je mee in de belangrijkste zaken waar jij je op kunt voorbereiden.

Man met schuurmachine op houten vloer in werkkleding
Man schuurt houten vloer langs plinten met schuurmachine in beschermende werkkleding

Het voorbereiden van de renovatie van je houten parketvloer is even een klus, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat de renovatie soepel verloopt en het gewenste resultaat oplevert.
Na het lezen van deze blog weet je meer over de volgende zaken:

 • Je bent bekend met de duur van de werkzaamheden;
 • Je weet hoelang de droogtijd van jouw houten vloer is;
 • Begrijpt waarom wij een uitloopdag inplannen;
 • Je weet wat je met je plinten of deklijsten moet doen;
 • Je weet wanneer onze werkzaamheden plaats zouden moeten vinden;
 • Je hebt nagedacht over de opslag van je meubels;
 • En je kent de optimale staat die je huis zou moeten hebben.

We nemen je mee.

Duur werkzaamheden (planning)

Het renoveren van een houten vloer is een duurzame en voordelige keuze. Wij zorgen er binnen een paar dagen voor dat parketvloer er weer als nieuw uitziet. Het is wel belangrijk om te weten hoe wij onze planning inrichten zodat jij daar rekening mee kan houden. Het moment dat wij de werkzaamheden inplannen, houden wij met een aantal dingen rekening. Namelijk de gewenste behandeling, een mogelijke uitloopdag en eventueel meerwerk zoals plinten en v-groeven frezen. We lopen met je door de meest voorkomende behandelingen en hun tijdsduur:

 • Schuren en behandelen met lak
  Meteen de meest gekozen optie bij Van Houdt Vloeren. Een vloer schuren en behandelen met lak duurt gemiddeld gezien vaak 2 à 3 dagen. Dit is uiteraard afhankelijk van het aantal vierkante meters, maar we doen ons best om 60m2 op 1 dag te schuren. Daarna gaat de vloer in de eerste laklaag en de volgende dag komen we terug om te polijsten en de volgende laklaag aan te brengen. In de meeste gevallen doen we aan het eind van die 2e dag nog een 3e laag zodat we klaar zijn en jullie zo snel mogelijk weer kunnen genieten van het resultaat. Soms is het echter zo dat het door de planning beter uitkomt om op dag 3 nog de laatste laklaag aan te brengen.
 • Schuren en behandelen met olie
  Een olie behandeling wordt in 1 laag aangebracht en zal over het algemeen in 1 dag klaar zijn. 
 • Schuren en behandelen met hardwax 
  Een hardwax behandeling duurt 3 dagen. Op dag 1 schuren wij de vloer en brengen we de eerste hardwaxlaag aan. De dag daarna dient als rustdag en zorgt ervoor dat de vloer goed kan uitharden. Op dag 3 brengen wij de laatste laag aan.

Droogtijd vloer (planning)

Hoe lang de vloer moet drogen hangt van de behandeling die je kiest. We adviseren je altijd om de vloer goed te laten uitharden voor je er weer (zware) meubels op zet. Voor lak en hardwax geldt dat de vloer 1 dag nodig heeft om te drogen. Dit gaat in vanaf het moment dat we klaar zijn met het aanbrengen van de laatste laklaag.
Voor hardwax adviseren we de vloer minimaal 24 uur te laten drogen voordat je weer over de vloer gaat lopen. Na 3 dagen kun je de vloer weer belasten en na 10 dagen is de vloer volledig uitgehard. Voor olie geldt dat de vloer vaak na een dag weer droog en beloopbaar is. Een geoliede vloer is na 3 dagen (72 uur) volledig uitgehard

Uitloopdag (planning)

Wij streven er natuurlijk altijd naar om de werkzaamheden binnen de geplande tijd af te ronden. Helaas leert de ervaring ons dat er wel eens onvoorziene omstandigheden zijn waardoor we een dag later terug moeten komen om het af te maken.
Daarom raden we wel altijd aan om echt rekening te houden met deze uitloopdag. Stel: je hebt geen rekening gehouden met de uitloopdag en de dag na onze werkzaamheden staat de levering van de keuken op de planning, maar wij moeten nog 1 keer aflakken dan moet de levering van die keuken toch wachten en dat kan nog wel eens grotere problemen opleveren.

Plinten en deklijsten

Ons advies is om, indien mogelijk, zowel de plinten als de afdeklijsten te demonteren voor de start van onze werkzaamheden. Dit biedt ons de mogelijkheid om de gehele vloer te behandelen. Ook voorkomt dit eventuele lichte schade aan de objecten. Het demonteren of plaatsen van plinten zit niet standaard bij onze werkzaamheden. Als je wil dat Van Houdt dit voor je doet, geef dat dan aan bij je offerteaanvraag.

Als je ervoor hebt gekozen om door ons nieuwe plinten of deklijsten te laten plaatsen, dan komen wij altijd op een later moment terug. Het is belangrijk dat de vloer goed uitgehard is en dat wij weer op de vloer kunnen lopen. Hou hier dus rekening mee in je planning en met het terugplaatsen van de meubels. 

Wil je het toch liever zelf doen, maar weet je niet hoe? Lees dan onze blog over het plaatsen van plinten.

Stucen/schilderen/andere werkzaamheden (planning)

Wij krijgen vaak de vraag van onze klanten wanneer het beste moment is om onze werkzaamheden te plannen. Vaak gaat het om de verbouwing of aankoop van een nieuw huis en zit het renoveren van de houten vloer tussen één van alle andere werkzaamheden zoals het stucen en/of schilderen van de muren. In de stelregel is het belangrijk om te weten dat wij niet kunnen beginnen met de werkzaamheden als de muren nog niet droog zijn.
Wij raden eigenlijk altijd aan om het renoveren van je vloer voor de werkzaamheden van de stukadoor en de schilder te plannen. Dan is het huis nog een blank canvas en kunnen wij veilig onze werkzaamheden uitvoeren. De vloer is na 24 uur weer beloopbaar, maar pas na 3 dagen weer belastbaar dus dan is er genoeg tijd voor de andere werkzaamheden voordat alle zware meubels weer terug geplaatst moeten worden.

Meubels/gordijnen/kabels

Wat betreft die meubels. Het is voor ons belangrijk dat de vloer volledig vrij is van alle meubels. Alleen zo kan de gehele vloer netjes en egaal worden gerenoveerd en voorkomen we eventuele contrasten waar meubels zouden blijven staan. Mochten er bepaalde meubels moeilijk of niet kunnen worden verwijderd, dan is het uiteraard mogelijk daar omheen te behandelen. 
Bij Van Houdt Vloeren werken we al jaren samen met een verhuisbedrijf die onze klanten graag helpen met het verhuizen of tijdelijk opslaan van meubels. De gordijnen, mits ze niet op de vloer hangen, kunnen blijven hangen.
Bij Van Houdt werken we alleen met de meest hoogwaardige machines en producten. Onze machines zijn aangesloten op professionele stofzuigers, waardoor er stofarm geschuurd wordt. Met behulp van deze methode denken wij aan jouw en onze eigen gezondheid en het levert ook nog eens een beter eindresultaat van je vloer op. Het kan altijd zijn dat er wat stof ontsnapt van de stofzuigers, maar dit zullen we vanzelfsprekend na het schuurwerk opzuigen.
Ook, als de tv aan de muur hangt, kan blijven hangen. Let er echter wel op dat je alle kabels met tape omhoog werkt en dat die niet op de vloer liggen.

Opslagservice van Charly foto van Charly Verhuizingen

Schone vloer

Je doet ons een groot plezier als de vloer schoon is als wij met onze werkzaamheden beginnen. Dit betekent niet dat je uitgebreid moet staan schrobben, maar even een stofzuiger er doorheen halen is al genoeg. Op deze manier kunnen wij goed de status van het hout zien en hebben we een goed beeld van eventuele schades of moeilijkheden.

Temperatuur van het huis

Voor onze parketteurs is het belangrijk dat de verwarming niet staat te loeien als ze met de werkzaamheden beginnen. Voor een optimaal droogproces is het van belang dat er in de behandelde ruimtes een normale kamertemperatuur is van 18 tot 20 graden. Tragere droging kan zich voordoen bij lage temperaturen of hoge ondergrond- en luchtvochtigheid.

Kortom, je moet even over een aantal dingen goed nadenken voordat je je vloer laat renoveren. Wanneer je hier de juiste aandacht aan besteedt, zal je dit terugzien in het resultaat en de voortgang van onze werkzaamheden. Mocht je nog andere vragen hebben voorafgaand aan de renovatie, dan horen wij dit uiteraard graag.

Wij beantwoorden alle vragen en nemen alle mogelijke zorgen weg.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar!

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close