Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

De populairste parket kleuren van 2024: Een overzicht

Ontdek de mogelijkheden van parket kleuren door middel van het renoveren van je parket.

Minimalist design interieur met lichte kleur vloer
Licht kleur houten vloer minimalistisch interieur

Als je ooit bij iemand thuis bent geweest en je adem werd benomen door de schoonheid van hun parketvloer, dan weet je hoe impactvol de juiste parket kleuren kunnen zijn. Maar wist je dat deze kleuren niet altijd de originele tinten zijn van het hout? Bij Van Houdt specialiseren we ons in het transformeren van oude, versleten houten vloeren in prachtige kunstwerken die elke ruimte kunnen verlichten. Met meer dan 30 jaar ervaring in de branche zijn wij dé experts in het renoveren van parketvloeren.

De Magie van Parket Renovatie

Parketvloeren staan bekend om hun duurzaamheid en tijdloze uitstraling. Maar zoals alle natuurlijke materialen, kan ook hout vervagen, slijten en verouderen. Hier komt parketrenovatie om de hoek kijken.

Het proces begint vaak met parket schuren, waarbij de bovenste, versleten laag van het hout wordt verwijderd om de onderliggende, onbeschadigde laag bloot te leggen. Dit creëert een leeg canvas waarop vakmensen zoals wij de nieuwste trends in parketvloer kleuren kunnen toepassen.

Het Verschil: Lak, Hardwax en (Kleur)Olie

Het kiezen van de juiste afwerking voor je parket kan overweldigend zijn, vooral met zoveel opties beschikbaar. Hier is een kort overzicht:

 1. Lak: Traditioneel gebruikt om houten oppervlakken te beschermen, heeft lak de extra voordelen van het versterken van de natuurlijke schoonheid van het hout en het bieden van een scala aan kleuropties. Het schuren en lakken proces kan worden aangepast aan de specifieke tint die je voor ogen hebt, van diepe mahonies tot lichte eiken.
 2. Hardwax: Voor degenen die de natuurlijke korrel en textuur van hun vloer willen behouden, biedt hardwax zowel bescherming als kleur. Door het proces van schuren en hardwax kan men subtiele kleurtinten toevoegen zonder de oorspronkelijke charme van het hout te verliezen.
 3. (Kleur)Olie: Misschien wel de meest veelzijdige optie, schuren en oliën laten ons toe om alles te creëren, van dramatische, donkere vloeren tot de populaire white-wash vloeren.

Opmerking: Hoewel eikenhouten vloeren flexibel zijn en alle bovenstaande behandelingen kunnen ondergaan, kunnen tropische houtsoorten soms beperkter zijn in hun afwerkingsmogelijkheden. Het is altijd het beste om een expert te raadplegen wanneer je overweegt om exotische houtsoorten te kleuren.

De Parket Kleuren Trends van 2024

Zoals bij alle designelementen, zijn er trends in houten vloer kleuren die opkomen en verdwijnen. Bij Van Houdt blijven we altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kleurtrends, zodat we onze klanten de meest stijlvolle en eigentijdse opties kunnen bieden.

Enkele van de meest opvallende kleurtrends voor 2024 zijn:

 • Aardetinten: Van zachte beiges tot diepe bruintinten, natuurlijke aardetinten zijn terug in de mode. Ze bieden een warme en uitnodigende sfeer aan elke ruimte en passen goed bij zowel moderne als traditionele interieurs.
 • Koel en Kalmerend Grijs: Grijs is al een tijdje een favoriete kleur voor interieurontwerpers, en het ziet er niet naar uit dat het snel zal verdwijnen. De veelzijdigheid van grijs maakt het perfect voor elke stijl van inrichting, van minimalistisch tot luxueus.
 • Natuurlijk Groen: Geïnspireerd door de natuur, zijn groentinten perfect voor diegenen die een organisch en aards gevoel in hun huis willen brengen. Groen kan zowel rustgevend als verfrissend zijn, afhankelijk van de specifieke tint die je kiest.

Het kleuren van je parketvloer biedt een unieke kans om je persoonlijke stijl uit te drukken en je huis een nieuwe uitstraling te

De Kracht van Persoonlijke Expressie via Parketvloeren

Terwijl trends komen en gaan, blijft de waarde van het hebben van een parketvloer die echt de essentie van je persoonlijke stijl vastlegt onveranderd. En dankzij de verschillende technieken en producten die tegenwoordig beschikbaar zijn, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Het Transformeren van je Houten Vloer

Wanneer we het hebben over de mogelijkheid van parket kleuren, komen velen van ons automatisch bij de klassieke eiken houten vloer. De flexibiliteit van eik maakt het tot een favoriet onder vloerspecialisten, en hier bij Van Houdt is dat niet anders.

Een eiken houten vloer kleuren kan op zoveel verschillende manieren. Of je nu de voorkeur geeft aan een rijke, donkere tint of iets subtielers zoals een natuurlijk gebleekte look, eikenhout is uiterst ontvankelijk voor een breed scala aan kleurtechnieken.

Inspiratie voor Parket Renovatie

Voordat je in het diepe duikt met parketrenovatie, is het altijd een goed idee om wat inspiratie op te doen. Het kan overweldigend zijn om uit zoveel opties te kiezen. Waar begin je?

 1. Licht en Fris: Overweeg je parketvloer te verlichten voor een modernere, luchtige uitstraling. Lees meer over hoe je je houten vloer lichter kunt maken voor tips en technieken.
 2. Rustieke Ondertoon: Er is iets magisch aan het behouden van de natuurlijke, rustieke uitstraling van hout. Ontdek de verschillende mogelijkheden voor kleurolie die dit effect kunnen versterken.
 3. Duurzaamheid voorop: Wanneer je investeert in je vloer, wil je er zeker van zijn dat hij bestand is tegen de tand des tijds. Door je vloer op de juiste manier te behandelen en te onderhouden, zoals beschreven in onze gids voor onderhoud van jouw met olie behandelde vloer,, kun je jarenlang van zijn schoonheid genieten.

Exotische Houtsoorten: Een Korte Toelichting

We hebben al besproken hoe veelzijdig eikenhout is als het gaat om kleuren. Maar wat als je parketvloer gemaakt is van een exotischer houtsoort?

Tropische houtsoorten zoals teak, mahonie of wengé hebben hun eigen unieke karakteristieken. Ze zijn vaak dichter en olieachtiger van aard, wat betekent dat ze niet altijd op dezelfde manier reageren op kleurbehandelingen als hun Europese tegenhangers.

Bijvoorbeeld, terwijl eiken perfect reageert op zowel olie- als lakbehandelingen, kan een tropische houtsoort soms minder ontvankelijk zijn voor bepaalde afwerkingen. Dit betekent echter niet dat je beperkt bent in je keuzes. Integendeel, met de juiste expertise kunnen zelfs deze houtsoorten worden getransformeerd met schitterende kleuren.

Waarom Kiezen Voor Renovatie?

Er zijn zoveel redenen waarom huiseigenaren kiezen voor parketrenovatie. Sommigen willen hun versleten vloeren nieuw leven inblazen, terwijl anderen simpelweg zin hebben in een verandering. Een van de meest voorkomende redenen is echter het verlangen om de huidige trends in parketvloer kleuren te volgen.

2024 is een jaar van vernieuwing en transformatie. Na de onzekerheden van de afgelopen jaren willen mensen meer dan ooit hun woonruimtes transformeren tot oases van rust en stijl. En wat is een betere manier om dit te bereiken dan door te beginnen met de basis - de vloer.

Door je vloer een make-over te geven, kun je niet alleen een geheel nieuwe esthetiek voor je huis creëren, maar ook de levensduur van je parketvloer verlengen. En met zoveel inspiratiebronnen beschikbaar, zoals onze vloer schuren en olie inspiratiepagina, is het gemakkelijker dan ooit om je droomvloer te realiseren.

Ten slotte is het belangrijk te onthouden dat, ongeacht de kleurtrend die je kiest, het essentieel is om te investeren in kwaliteitsdiensten. Een professionele behandeling, zoals de diensten aangeboden door Van Houdt, zal ervoor zorgen dat je investering er jarenlang prachtig uit blijft zien.

De Toekomst van Parket Kleuren: Een Blik Vooruit

Wanneer we kijken naar de trends in parket kleuren van 2024, valt op dat huiseigenaren steeds avontuurlijker worden in hun keuzes. Maar hoe zullen deze trends zich in de toekomst ontwikkelen?

Tijdloze Klassiekers versus Trendy Tinten

De white-wash vloeren zijn al jarenlang populair, en het ziet ernaar uit dat ze nog wel even blijven. Deze lichte, bijna dromerige kleuren geven een gevoel van ruimte en lichtheid aan een kamer. Ze passen perfect in minimalistische, Scandinavische interieurs en blijven een veilige keuze voor velen.

Daarnaast is er een toename te zien in het gebruik van diepe, rijke kleuren, vooral voor eiken houten vloeren. Donkerblauw, bosgroen en bordeauxrood zijn tinten die in opkomst zijn. Deze kleuren voegen een vleugje luxe en drama toe aan elke ruimte.

Gecombineerde Technieken: Olie en Lak Samen

De trend om verschillende technieken te combineren voor een uniek effect, zoals beschreven in onze olie en lak gids, wint aan populariteit. Het is niet langer een kwestie van of-of, maar eerder een mix van verschillende afwerkingen om een vloer te krijgen die zowel duurzaam als esthetisch is.

Aan de slag met Van Houdt

Of je nu op zoek bent naar advies over hoe je je houten vloer kunt behandelen of specifieke diensten zoals schuren en hardwax, bij Van Houdt ben je aan het juiste adres. Met meer dan 30 jaar ervaring hebben we een schat aan kennis en vaardigheden opgebouwd die we graag delen met onze klanten. Onze experts kunnen je begeleiden bij elke stap van het proces, van inspiratie tot realisatie.

Conclusie

2024 is zonder twijfel een spannend jaar voor parket kleuren. Met zoveel innovatieve technieken en kleuropties beschikbaar, is het nu het perfecte moment om je houten vloer een make-over te geven. Het kleuren van parket is niet alleen een manier om de esthetiek van je huis te veranderen, maar ook om de levensduur van je vloer te verlengen.

Bij het kiezen van de juiste kleur en afwerking is het essentieel om rekening te houden met het type hout van je vloer. Terwijl eiken houten vloeren zich goed lenen voor een breed scala aan kleurtechnieken, kunnen tropische houtsoorten soms een andere benadering vereisen.

Onthoud dat, ongeacht de kleurtrend die je kiest, kwaliteit altijd voorop moet staan. Het is de moeite waard om te investeren in professionele diensten, zoals die van Van Houdt, om ervoor te zorgen dat je vloer er jarenlang fantastisch uit blijft zien. Trends komen en gaan, maar de waarde van een goed verzorgde, hoogwaardige parketvloer blijft altijd bestaan. Dus waar wacht je nog op? Laat 2024 het jaar zijn waarin je je parketvloer nieuw leven inblaast!

Veelgestelde vragen over parket kleuren

Kan elke houtsoort worden gekleurd met de beschreven technieken? plus

Niet elke houtsoort reageert hetzelfde op kleurtechnieken. Terwijl eiken houten vloeren zich uitstekend lenen voor diverse kleurtechnieken, kunnen sommige tropische houtsoorten anders reageren. Het is altijd goed om advies in te winnen over de specifieke houtsoort van uw vloer.

Hoelang gaat de kleur mee voordat deze begint te vervagen? plus

De duurzaamheid van de kleur hangt af van de gebruikte techniek en de kwaliteit van de producten. Regelmatig onderhoud, zoals beschreven in onze onderhoudsgids voor olie-behandelde vloeren, kan de levensduur van de kleur aanzienlijk verlengen.

Zijn er speciale zorginstructies voor gekleurde parketvloeren? plus

Ja, afhankelijk van de gebruikte kleurtechniek en afwerking kunnen er specifieke zorginstructies zijn. Het is essentieel om de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken en direct zonlicht te vermijden om verkleuring te voorkomen.

Hoe kies ik de juiste kleur voor mijn ruimte? plus

Overweeg factoren zoals de grootte van de kamer, de hoeveelheid natuurlijk licht en de kleur van uw meubels en muren. Onze inspiratiepagina biedt ook tal van voorbeelden en ideeën voor verschillende tinten en afwerkingen.

Wat als ik niet tevreden ben met de gekozen kleur? Kan ik deze later veranderen? plus

Ja, het is mogelijk om de kleur van uw parketvloer te veranderen. Het proces kan echter intensiever zijn, afhankelijk van de oorspronkelijke kleur en de gewenste nieuwe tint. Het is altijd het beste om een specialist, zoals Van Houdt, te raadplegen voor gedetailleerd advies.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar!

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close