Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

De impact van een houten vloer schuren en oliën op de waarde van je woning

Wist je dat het schuren en oliën van je houten vloer een enorme invloed kan hebben op de waarde van je woning? We zien dagelijks in de praktijk hoe de juiste zorg en aandacht voor een vloer een wereld van verschil kan maken. Daarom laten we je zien hoe dit invloed heeft op de waarde van je woning!

Oliën met Bona Flexisand 2220x1250
Oliën met Bona Flexisand

De charme van een houten vloer

Voordat we de technische kant opgaan, laten we even stilstaan bij de pure schoonheid van houten vloeren. Ze bieden een tijdloze charme, een gevoel van luxe en warmte dat maar weinig andere vloermaterialen kunnen evenaren. Maar deze schoonheid vereist ook zorg. Zonder het juiste onderhoud kan zelfs de meest prachtige houten vloer er dof, beschadigd en verouderd uit gaan zien.

Waarom vloeronderhoud cruciaal is

Houten vloeren zijn prachtig, maar ze zijn ook gevoelig voor slijtage. Dagelijks verkeer, morsen, huisdieren en zelfs de UV-stralen van de zon kunnen allemaal bijdragen aan de slijtage van een vloer over de jaren heen.

Een goed onderhoudsplan begint met routine schoonmaak en preventieve maatregelen, zoals het gebruik van matten en het regelmatig verplaatsen van meubels. Maar na verloop van tijd zal elke houten vloer baat hebben bij diepgaandere renovatietechnieken, zoals schuren en lakken.

Het proces van schuren van parket of het schuren van een houten vloer is essentieel om oude laklagen, oppervlaktebeschadigingen en verkleuringen te verwijderen. Hierdoor krijg je een frisse, gladde basis die klaar is voor de volgende stap: de behandeling.

Tip: Heb je een eiken houten vloer en vraag je je af hoe je deze het beste kunt onderhouden? Raadpleeg onze uitgebreide gids over hoe je een eiken houten vloer schuurt voor gedetailleerde stappen en tips.

Het wonder van oliën

Het oliën van een houten vloer is als het aanbrengen van een beschermende laag die de natuurlijke schoonheid van het hout benadrukt. Door je vloer te behandelen met olie, geef je niet alleen de rijke, warme tinten en patronen van het hout een boost, maar bied je ook een eerste beschermingslaag tegen toekomstige beschadigingen.

Het grote voordeel van olie is dat het in het hout trekt, waardoor het de natuurlijke eigenschappen van het hout benadrukt. 

Het effect op de woningwaarde

Nu we het proces van schuren en oliën hebben besproken, laten we het hebben over de daadwerkelijke impact ervan op de waarde van je woning.

Wanneer potentiële kopers of huurders een woning binnenkomen, is een van de eerste dingen waar hun oog op valt de vloer. Stel je twee scenario's voor: in het ene scenario betreed je een kamer met een verweerde, krakende houten vloer vol krassen en vlekken. In het andere scenario stap je een kamer binnen met een prachtige, goed onderhouden houten vloer die glanst en de hele ruimte oplicht.

In welk scenario zou je je meer aangetrokken voelen tot de woning? De kans is groot dat het de tweede is. En dat is precies waar de waardeverhoging vandaan komt. Een goed onderhouden vloer kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen.

De financiële meerwaarde van vloerrenovatie

Buiten de esthetische aantrekkingskracht biedt het schuren en oliën van een vloer ook een tastbare financiële waarde. Woningen met goed onderhouden houten vloeren worden vaak sneller verkocht en tegen hogere prijzen dan vergelijkbare woningen met versleten of beschadigde vloeren. Makelaars merken vaak op dat kopers bereid zijn om meer te betalen voor een huis waar ze bij binnenkomst weinig aan hoeven te doen.

Bovendien kan het investeren in vloeronderhoud en renovatie goedkoper zijn dan het volledig vervangen van een versleten vloer. Het geeft niet alleen je vloer een tweede leven, maar kan ook potentiële kopers over de streep trekken die anders afgeschrikt zouden worden door de kosten en het gedoe van een volledige vloervervanging.

Het belang van professioneel schuren en behandelen

Zoals met vele dingen in het leven, maakt kwaliteit een groot verschil. Hoewel er doe-het-zelfkits beschikbaar zijn, is het schuren en oliën van een houten vloer een kunst die expertise vereist. Bij Van Houdt hebben we de vaardigheid en precisie ontwikkeld om dit proces naadloos uit te voeren.

Een professioneel geschuurde en geoliede parketvloer zorgt ervoor dat de vloer er niet alleen geweldig uitziet, maar ook langer meegaat. Bovendien kunnen professionals problemen identificeren die je met het blote oog misschien niet ziet, zoals beginnende houtschade of problemen met vocht.

Tip: Overweeg je toch zelf je houten vloer te renoveren? Lees over onze gedetailleerde werkwijze voor het schuren en oliën van parketvloeren om een beter beeld te krijgen van het proces en wat je kunt verwachten.

Duurzaamheid en de milieuvriendelijke keuze

In de hedendaagse wereld wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Houten vloeren renoveren, in plaats van vervangen, is een milieuvriendelijke keuze. Door je vloer te herstellen en te onderhouden, verminder je de vraag naar nieuwe houtbronnen en beperk je de afvalproductie. Oliën, vooral als je kiest voor natuurlijke olie-opties, draagt ook bij aan de eco-vriendelijkheid van je vloer.

Bij Van Houdt Voeren doen we er graag nog een schepje bovenop en planten voor elke uitgevoerde opdracht bomen in Nederland en het buitenland. Zo planten wij langzaamaan samen met jou ons eigen Van Houdt bos en zorgen wij samen voor een betere wereld.

Denk aan de toekomst: onderhoud na het schuren en oliën

Hoewel een vers geschuurde en geoliede vloer er fantastisch uit zal zien, is het cruciaal om vooruit te denken en een onderhoudsplan op te stellen. Regelmatig schoonmaken met producten die speciaal zijn ontworpen voor geoliede houten vloeren, kan helpen om de nieuwe afwerking er langer fris en nieuw uit te laten zien.

Overweeg ook om eens in de zoveel tijd een nieuwe oliebehandeling toe te passen om de beschermende laag op te frissen. Dit hoeft niet zo intensief te zijn als de initiële behandeling, maar kan helpen om de levensduur van je vloer te verlengen en de schoonheid ervan te behouden.

De emotionele waarde van een gerenoveerde houten vloer

Naast de tastbare financiële voordelen heeft het schuren en oliën van een houten vloer ook emotionele waarde. De vloer vormt letterlijk en figuurlijk de basis van een huis. Het is de plek waar kinderen hun eerste stapjes zetten, waar vrienden en familie samenkomen voor vieringen, en het vormt de achtergrond van onze dagelijkse routines.

Wanneer je kiest voor een professionele behandeling van je houten vloer, behoud je al deze herinneringen. De vloer krijgt een frisse uitstraling zonder dat de geschiedenis verloren gaat. Deze emotionele verbinding kan van onschatbare waarde zijn voor huiseigenaren.

De veelzijdigheid van geoliede vloeren

Daarnaast zijn geoliede vloeren niet alleen mooi om te zien, maar bieden ook een natuurlijke bescherming die de vloer helpt te ademen. Hierdoor blijft de houtstructuur behouden en blijft de vloer langer mooi. Tevens is het mogelijk om met verschillende soorten olie diverse looks en finishes te creëren. Dus of je nu houdt van een matte, zijdeachtige uitstraling of een rijkere, diepere kleur, er is altijd een olie die bij jouw smaak past.

Inspiratie nodig? Duik in onze gids over het schuren van een eiken houten vloer en ontdek de mogelijkheden!

De rol van technologie en innovatie

Vloerrenovatietechnieken zijn de afgelopen jaren aanzienlijk geëvolueerd. De technologie heeft het mogelijk gemaakt om nauwkeuriger te schuren, diepere schades te herstellen en de vloer een afwerking te geven die zowel duurzamer als aantrekkelijker is.

Dankzij de combinatie van traditioneel vakmanschap en moderne technologie kunnen we bij Van Houdt een resultaat garanderen dat voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Onze toewijding aan continue training en het gebruik van geavanceerde apparatuur betekent dat je altijd kunt vertrouwen op de gewenste afwerking.

Conclusie

Vloeren zijn vaak het ondergewaardeerde element van een huis, maar ze spelen een cruciale rol in zowel de esthetiek als de functionaliteit van een ruimte. De keuze om te investeren in het schuren en oliën van een houten vloer is niet alleen een beslissing die de waarde van je woning verhoogt, maar het is ook een beslissing die de kwaliteit van je woonervaring verbetert.

Of je nu overweegt te verkopen of gewoon je huis een frisse update wilt geven, vloerrenovatie kan een game-changer zijn. Bij Van Houdt Vloeren zijn we trots op onze decennialange ervaring en passie voor wat we doen. Wij geloven dat elke vloer, ongeacht zijn huidige staat, het potentieel heeft om een prachtig middelpunt van een huis te zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn houten vloer schuren en oliën voor het beste onderhoud? plus

Dit hangt af van de slijtage en het gebruik van de vloer. Gemiddeld wordt aangeraden om een houten vloer elke 7-10 jaar te schuren en opnieuw te behandelen. Regelmatig onderhoud met de juiste olie kan de levensduur tussen de schuurbeurten verlengen.

Hoe lang duurt het proces van schuren en oliën gemiddeld? plus

De exacte duur hangt af van de grootte van de ruimte en de staat van de vloer. Gemiddeld kan het schuren en oliën van een standaard woonkamer binnen 1-2 dagen worden voltooid.

Wat is het verschil tussen oliën en lakken van een vloer? plus

Oliën dringt diep in het hout en behoudt de natuurlijke uitstraling en textuur van de vloer. Lak vormt daarentegen een beschermende laag bovenop het hout, wat kan resulteren in een glanzende afwerking en een andere uitstraling.

Hoe kan ik het beste mijn geoliede vloer onderhouden? plus

Geoliede vloeren kunnen het beste worden onderhouden door ze regelmatig te stofzuigen met een zachte borstel en ze te reinigen met een speciaal voor geoliede vloeren bestemde reiniger. Vermijd het gebruik van veel water en agressieve schoonmaakmiddelen.

Is het mogelijk om kleurolie te gebruiken voor een andere tint op mijn houten vloer? plus

Ja, er zijn diverse kleurolieën beschikbaar die de houten vloer niet alleen beschermen, maar ook een specifieke tint of kleur geven. Dit is een uitstekende manier om je vloer een unieke uitstraling te geven zonder het karakter van het hout te verliezen.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Vrolijk werkende man in lichte kamer

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close