Ontvang nu tijdelijk 10% korting!

Ontvang nu tijdelijk 10% korting op je offerte!

close

Vlekken uit houten vloer verwijderen: een handleiding

In strijd met de vlekken op je houten vloer? Ontdek in deze gids van Van Houdt Vloeren hoe je verschillende soorten vlekken effectief aanpakt en je vloer weer laat stralen!

Vlekken vocht ontbijtgranen op de vloer

Omgaan met vlekken op houten vloeren: een heuse uitdaging. We horen het dagelijks! Daarom delen we graag onze tips over het verwijderen van diverse soorten vlekken. Zoals vetvlekken, zwarte vlekken, watervlekken, schoenstrepen, lichte vlekken, en olievlekken. Lees meer over methoden per per type vloer, zoals parket of onbehandeld hout, en hoe makkelijk of moeilijk dit is.

Verschillende soorten vlekken en hun behandeling 

De ene vlek is de andere niet. Ze vragen allemaal weer om een andere benadering. Lees verder en ontdek

Vetvlekken

 • Behandeling: Begin met het absorberen van het vet met keukenpapier. Vermijd wrijven, want dit kan de vlek verspreiden. Maak vervolgens een mengsel van mild afwasmiddel en warm water. Gebruik een zachte doek om het mengsel op de vlek te deppen, niet te wrijven. Spoel na met een vochtige doek en droog de vloer goed af.

 • Speciale overwegingen: Gelakte vloeren kunnen water beter verdragen, maar bij onbehandeld hout is het cruciaal om te voorkomen dat het hout te nat wordt.

 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Zwarte vlekken

 • Behandeling: Deze vlekken, vaak veroorzaakt door water of metaal, vereisen een delicate aanpak. Schuur de vlek lichtjes met fijnkorrelig schuurpapier en behandel vervolgens met een houtbleekmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Spoel grondig na en laat de vloer drogen.

 • Speciale overwegingen: Bij eikenhout, dat gevoelig is voor veranderingen in kleur, gebruik een zeer fijne korrel en werk voorzichtig.

 • Moeilijkheidsgraad: Hoog

Watervlekken

 • Behandeling: Voor oppervlakkige watervlekken, leg een dunne doek over de vlek en ga er voorzichtig met een warm strijkijzer overheen. Houd het strijkijzer in beweging en controleer regelmatig. Voor diepere vlekken kan professioneel schuren en herafwerking nodig zijn.

 • Speciale overwegingen: Bij lamelparket is het cruciaal om de blootstelling aan hitte en vocht te beperken om vervorming te voorkomen.

 • Moeilijkheidsgraad: Laag tot gemiddeld (afhankelijk van de diepte)

Schoenstrepen

 • Behandeling: Gebruik een gum of een licht vochtige doek met een mild reinigingsmiddel om de strepen voorzichtig te verwijderen. Werk in kleine secties en droog elke sectie direct af.

 • Speciale overwegingen: Bij parketvloeren is het essentieel om geen agressieve schuurmiddelen of chemicaliën te gebruiken die de afwerking kunnen beschadigen.

 • Moeilijkheidsgraad: Laag

Lichte Vlekken

 • Behandeling: Meng gelijke delen water en witte azijn. Doop een zachte doek in het mengsel en wring deze uit zodat deze alleen vochtig is. Dep de vlek voorzichtig en spoel na met een schone, vochtige doek. Droog de vloer grondig na.

 • Speciale overwegingen: Op onbehandeld hout, gebruik zo min mogelijk vloeistof om te voorkomen dat het hout te veel vocht absorbeert.

 • Moeilijkheidsgraad: Laag

Olievlekken

 • Behandeling: Strooi zuiveringszout op de vlek om zoveel mogelijk olie te absorberen. Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng dit aan op de vlek. Laat het mengsel enige tijd intrekken en schraap het dan voorzichtig weg. Behandel de plek na met een geschikte houtreiniger.

 • Speciale overwegingen: Bij geoliede vloeren, gebruik producten die specifiek bedoeld zijn voor dergelijke afwerkingen om de beschermende olielaag niet te verwijderen.

 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Algemene tips voor vlek verwijdering

 1. Test altijd eerst op een onopvallend deel van de vloer.

 2. Mildheid is de sleutel: Begin altijd met de minst agressieve methode.

 3. Regelmatig onderhoud: Preventie is essentieel. Voor onderhoudstips, zie onze onderhoudsgids.

Wanneer een expert inschakelen?

Voor hardnekkige of diepe vlekken, is het goed om hulp van een expert te overwegen. Van Houdt Vloeren biedt parket onderhoud en reinigingsdiensten om jouw vloer in topconditie te houden. Bijvoorbeeld bij:

 • Ingebrande vlekken: Dit zijn vlekken die veroorzaakt zijn door hete voorwerpen, zoals een hete pan of strijkijzer, die direct op de vloer zijn geplaatst. Deze vlekken kunnen het hout verkleuren en zelfs de structuur beschadigen.

 • Diepe watervlekken: Langdurige blootstelling aan water, zoals bij een lekkage, kan leiden tot diepe watervlekken. Deze vlekken dringen diep in het hout door en kunnen zwellen, kromtrekken of zelfs schimmelvorming veroorzaken.

 • Zwarte vlekken door metaal en water: Deze ontstaan wanneer metalen voorwerpen, zoals spijkers of meubelpoten, in contact komen met vocht. Ze laten diepzwarte vlekken achter die moeilijk te verwijderen zijn zonder het hout te beschadigen.

 • Oude olie- en vetvlekken: Oude, ingetrokken olie- of vetvlekken kunnen diep in het hout doordringen, waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn met reguliere schoonmaak methoden.

 • Inkt- en verfvlekken: Inkt- of verfvlekken, vooral als ze al enige tijd onbehandeld zijn, kunnen zeer hardnekkig zijn en vereisen vaak speciale reinigingsmiddelen of technieken.

 • Urinevlekken van huisdieren: Deze kunnen niet alleen zichtbare vlekken veroorzaken, maar ook een blijvende geur achterlaten. Urine kan diep in het hout doordringen, waardoor het moeilijk te behandelen is.

In al deze gevallen kan het nodig zijn om het getroffen gebied te schuren en opnieuw af te werken, en in sommige gevallen kan zelfs een gedeeltelijke vervanging van de vloer nodig zijn. Dit zijn situaties waarin de expertise van een professional zoals Van Houdt Vloeren van grote waarde kan zijn. Onze parket reparatie en houten vloer behandelen diensten zijn speciaal ontworpen om dergelijke complexe problemen aan te pakken.

In het kort: vlekken uit jouw houten vloer verwijderen

Het verwijderen van vlekken uit een houten vloer vereist al met al zorgvuldigheid en de juiste aanpak. Afhankelijk van het type vlek, kan dit proces variëren van het gebruik van milde reinigingsmiddelen tot het toepassen van gespecialiseerde houtvloer schoonmaakproducten.

Het is cruciaal om het hout niet te beschadigen en de natuurlijke schoonheid ervan te behouden. Regelmatig onderhoud en snelle actie bij het morsen kunnen helpen om jouw houten vloeren er langdurig als nieuw uit te laten zien!

5 veelgestelde vragen over vlekken uit hout verwijderen

Hoe verwijder ik vlekken uit mijn houten vloer? plus

Vlekken moeten zo snel mogelijk worden verwijderd met een zachte, vochtige doek. Voor hardnekkige vlekken, raadpleeg onze gids over het verwijderen van vlekken van houten vloeren.

Zijn donkere houten vloeren gevoeliger voor vlekken? plus

Donkere houten vloeren tonen vlekken vaak duidelijker dan lichtere vloeren, maar met de juiste zorg en onderhoud kunnen ze er jarenlang prachtig uit blijven zien.

Hoe verwijder ik zwarte vlekken veroorzaakt door metaal en water? plus

Deze vlekken kunnen diep in het hout dringen en vereisen vaak een behandeling met houtbleek na licht schuren. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen om het hout niet verder te beschadigen.

Wat moet ik doen als er vlekken of beschadigingen zijn voordat ik mijn grenen vloer ga behandelen? plus

Het is essentieel om vlekken en beschadigingen te behandelen voordat je de vloer opnieuw afwerkt. Kleine beschadigingen kunnen worden opgeschuurd en vlekken kunnen met specifieke schoonmaakmiddelen worden verwijderd. Als je onzeker bent over hoe je dit het beste kunt aanpakken, kun je altijd advies inwinnen bij een specialist zoals Van Houdt Vloeren.

Kan ik watervlekken uit mijn houten vloer verwijderen zonder te schuren? plus

Ja, lichte watervlekken kunnen vaak worden verwijderd met een droge doek en een warm strijkijzer. Leg een doek over de vlek en strijk er voorzichtig overheen. Voor diepere vlekken is echter meestal schuren en herafwerken nodig.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona