Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Eiken Vloer Schuren: Breng de natuurlijke schoonheid van jouw houten vloer terug!

Het eikenhout heeft door de eeuwen heen altijd een bijzondere plek gehad in onze woningen, door zijn natuurlijke gloed, de karakteristieke nerven en de warmte die het uitstraalt. Echter is ook een eiken vloer onderhevig aan slijtage door de jaren heen. Dat is waar Van Houdt Vloeren binnenstapt.

Man loopt achter schuurmachine en schuurt houten vloer in lichte kamer

Een eiken houten vloer

Zoals alle natuurlijke producten, is ook een eiken vloer gevoelig voor slijtage. Misschien zijn het de onvermijdelijke krasjes van het dagelijks leven, of misschien de lichte verkleuring door zonlicht; er komt een moment dat je prachtige eiken vloer schreeuwt om wat liefde en aandacht. Dat is waar Van Houdt Vloeren binnenstapt.

Bij Van Houdt hebben we meer dan 30 jaar ervaring in het laten herleven van houten vloeren, met name eiken. Ons team van specialisten heeft een ongeëvenaarde expertise in het schuren van parket en wij verzekeren je van een resultaat dat niet alleen je vloer, maar ook de hele woonruimte transformeert.

Waarom kiezen voor eiken vloer schuren?

Voordat we in het daadwerkelijke proces duiken, is het essentieel om te begrijpen waarom schuren zo'n cruciale stap is in het onderhoud van een houten vloer:

 1. Verwijdering van beschadigingen: Door de jaren heen kunnen er krassen, deuken en vlekken op de vloer ontstaan. Parket schuren helpt deze onvolkomenheden te verwijderen en de vloer er weer als nieuw uit te laten zien.
 2. Voorbereiding voor behandeling: Schuren creëert een egale basis voor verdere behandelingen, zoals olieën, hardwaxen of lakken, wat zorgt voor een duurzamer en mooier eindresultaat.
 3. Behoud van de vloer: Regelmatig onderhoud, waaronder schuren, verlengt de levensduur van jouw vloer, waardoor vervanging kan worden uitgesteld en je op de lange termijn geld bespaart.

In het volgende gedeelte zullen we dieper ingaan op het schuurproces en enkele waardevolle tips delen voor wanneer je de keuze maakt om je eiken vloer te laten schuren.

Het proces van eiken vloer schuren: Een Stap-voor-Stap Uitleg

Nu dat we het belang van het schuren van een eiken vloer hebben besproken, is het tijd om te duiken in het daadwerkelijke proces. Bij Van Houdt Vloeren hebben we het proces tot in de puntjes geoptimaliseerd, en elk detail wordt zorgvuldig overwogen om de beste resultaten te garanderen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat we beginnen met het schuren, moet de ruimte volledig worden leeggemaakt. Meubels, tapijten en andere decoratieve elementen worden verwijderd om een ongehinderde werkruimte te creëren. Daarnaast wordt de vloer grondig gereinigd om vuil en stof te verwijderen. 

Stap 2: Het Schuurproces

Met behulp van professionele schuurmachines wordt de bovenste laag van de vloer verwijderd. Afhankelijk van de staat van de vloer, kan dit in meerdere fasen gebeuren, beginnend met een grove korrel om diepe krassen en oneffenheden te verwijderen en eindigend met een fijnere korrel voor een gladde afwerking.

Voor een gedetailleerd overzicht van onze technieken en methoden, kun je onze pagina over de werkwijze van schuren en oliën van parketvloer raadplegen.

Stap 3: Afwerking

Na het schuren is de vloer klaar voor de afwerkingsfase. Dit kan onder andere bestaan uit het oliën, hardwaxen of lakken van de vloer. De keuze van de afwerking is afhankelijk van de gewenste look en het gebruik van de ruimte. Voor een natuurlijke uitstraling kiezen veel huiseigenaren voor olie, terwijl lak een extra beschermende laag biedt die geschikt is voor drukke ruimtes.

Stap 4: Nazorg

Het is essentieel om de pas geschuurde en behandelde vloer de tijd te geven om te 'ademen' en te drogen. We adviseren altijd een bepaalde periode te wachten voordat meubels weer worden teruggeplaatst. Daarnaast is goed onderhoud cruciaal om de levensduur van de vloer te verlengen. Onze experts bij Van Houdt bieden graag advies op maat over het onderhoud van uw eiken vloer.

In ons laatste gedeelte zullen we een paar veelgestelde vragen over eiken vloer schuren beantwoorden en delen hoe Van Houdt kan helpen om jouw vloer te transformeren.

Veelgestelde vragen over het schuren van jouw eiken houten vloer

Wat is het verschil tussen "eiken vloer schuren" en "eiken parketvloer schuren"? plus

Technisch gezien is het proces vergelijkbaar, maar de term "parketvloer" verwijst specifiek naar een type vloerbedekking gemaakt van individuele houten stukken die in een patroon zijn gelegd. "Eiken vloer" is een bredere term die elk type vloerbedekking van eikenhout kan omvatten.

Hoe vaak moet ik mijn eiken vloer schuren? plus

Het hangt af van de intensiteit van het gebruik en de algemene slijtage. Over het algemeen wordt aanbevolen om een eiken vloer elke 7-10 jaar te schuren, afhankelijk van de leefomstandigheden en het onderhoud.

Is het mogelijk om mijn eiken vloer zelf te schuren? plus

Hoewel het technisch mogelijk is voor doe-het-zelvers om hun eiken vloer te schuren, wordt het sterk aanbevolen om professionals in te schakelen. Dit zorgt voor een gelijkmatige afwerking, minimaliseert het risico op beschadigingen en garandeert het beste eindresultaat.

Welke afwerkingsoptie is het beste na het schuren van mijn eiken vloer? plus

Dit hangt af van de gewenste uitstraling en het onderhoudsniveau. Oliën geeft een natuurlijke look en is gemakkelijk bij te werken, terwijl lak een duurzamere afwerking biedt die meer bescherming biedt. Hardwax combineert de eigenschappen van beide. Het beste is om advies te vragen aan een specialist, zoals Van Houdt Vloeren, om de beste optie voor uw specifieke behoeften te bepalen.

Hoelang duurt het om een eiken vloer te schuren en te behandelen? plus

De exacte duur varieert afhankelijk van de grootte van de ruimte en de specifieke behandelingen die worden gekozen. Een gemiddelde kamer kan binnen één tot twee dagen worden geschuurd en afgewerkt, maar grotere ruimtes of specifieke afwerkingen kunnen extra tijd vergen.

Van Houdt Vloeren: Jouw partner in vloerrenovatie

Bij Van Houdt Vloeren combineren we passie, vakmanschap en meer dan drie decennia ervaring om jouw eiken vloer weer tot leven te brengen. Van eenvoudig parket schuren tot uitgebreide parket reparaties, ons team staat klaar om jouw vloer de zorg en aandacht te geven die het verdient.

Als je jouw eiken vloer wilt laten schuren of meer wilt weten over onze diensten, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder en zorgen ervoor dat de vloer weer straalt nooit tevoren

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Vrolijk werkende man in lichte kamer

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close