Ontvang nu tijdelijk 15% herfstkorting!

Ontvang nu tijdelijk 15% herfstkorting op je offerte!

close

Houten vloer laten schuren

Een houten vloer laten schuren is als het afstoffen van een oud schilderij, waarbij de oorspronkelijke pracht weer in volle glorie tevoorschijn komt. Vandaag duiken we dieper in dit proces, om je een volledig beeld te geven van hoe jouw vloer zijn tweede leven krijgt.

Zonnestralen houten vloer

Waarom zou je jouw houten vloer laten schuren?

Na jaren van gebruik, kan een houten vloer tekenen van slijtage vertonen: krassen, vlekken en doffe plekken. Maar onder die gebruikerssporen ligt nog steeds de originele schoonheid van het hout verborgen. Door je parket te schuren, onthullen we die verborgen pracht opnieuw.

Maar er zijn nog meer redenen:

 • Duurzaamheid en ecologie: In plaats van een geheel nieuwe vloer te leggen, kies je voor renovatie. Dit is zowel ecologisch als economisch een verstandige keuze.
 • Verhoogde woningwaarde: Een goed onderhouden parketvloer kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen.
 • Persoonlijke touch: Door te kiezen voor een specifieke behandeling van de houten vloer, kun je jouw vloer een persoonlijke touch geven die past bij jouw stijl.

Hoe werkt het proces van schuren?

Bij Van Houdt Vloeren hebben we een specifieke werkwijze voor het schuren van parketvloeren ontwikkeld naar aanleiding van jaren lange ervaring

 1. Voorbereiding: Voordat we beginnen met schuren, maken we de vloer grondig schoon en verwijderen we eventuele spijkers of schroeven.
 2. Grof schuren: Met een grove korrel schuurpapier wordt de oude afwerklaag verwijderd.
 3. Fijn schuren: Vervolgens wordt er met een fijnere korrel geschuurd om een glad oppervlak te krijgen.

Verschillende Afwerkmethoden na het Schuren

Nadat de vloer is geschuurd, is het tijd voor de finishing touch. Er zijn verschillende methoden om het parket te behandelen en elk heeft zijn eigen unieke charme.

 1. Oliën: Een parketvloer schuren en oliën zorgt voor een natuurlijke uitstraling. De olie dringt diep in het hout, beschermt het van binnenuit en behoudt de natuurlijke structuur en uitstraling van het hout.
 2. Lakken: Schuren en lakken biedt een sterke beschermingslaag aan de oppervlakte. Het zorgt ervoor dat de vloer goed bestand is tegen krassen en is ideaal voor ruimtes die intensief gebruikt worden.
 3. Hardwax: Voor een matte, natuurlijke uitstraling met een goede bescherming is het schuren en aanbrengen van hardwax een uitstekende keuze. 

Tips voor na de Renovatie

Het is een geweldig gevoel om je oude vloer in een nieuw jasje te zien. Maar hoe zorg je ervoor dat deze er zo lang mogelijk als nieuw uit blijft zien?

 1. Onderhoud is cruciaal: Regelmatige verzorging zorgt ervoor dat de vloer zijn glans behoudt en beschermd blijft tegen slijtage.
 2. Vermijd water: Te veel vocht kan schade aanrichten. Veeg gemorste vloeistoffen meteen op en gebruik een goed uitgewrongen dweil bij het schoonmaken.
 3. Gebruik beschermende viltjes: Plaats onder meubelpoten viltjes om krassen en deuken te voorkomen.

De kosten van houten vloer schuren

Een veelgestelde vraag die klanten ons stellen, gaat over de kosten van het schuren en afwerken van een houten vloer. Hoewel de exacte prijs afhankelijk is van diverse factoren, kunnen we je toch een inzicht geven in de gemiddelde prijsstructuur.

Prijsbepalende Factoren:

 1. Oppervlakte van de vloer: Het spreekt voor zich dat de grootte van de vloer een significante rol speelt. Hoe groter de vloer, hoe meer materiaal en arbeid nodig is.
 2. Staat van de vloer: Een vloer die in een slechtere staat verkeert, vergt meer werk en aandacht dan een vloer die relatief goed onderhouden is.
 3. Gekozen afwerking: Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende afwerkingen beschikbaar. De keuze tussen oliën, lakken of hardwax zal van invloed zijn op de uiteindelijke kosten.
 4. Meerwerk: Extra werk zoals reparaties, v-groeven frezen of plinten plaatsen zal ook voor hogere kosten zorgen.

Gemiddelde Kosten:

Let op: Dit zijn slechts indicatieve prijzen en kunnen variëren.

 • Schuren: Gemiddeld tussen de €20 - €27 per m2.
 • Oliën: Gemiddeld €12 per m2 extra.
 • Lakken: Gemiddeld €20 per m2 extra.
 • Hardwax: Gemiddeld €15 per m2 extra.

De meerwaarde van een professioneel geschuurde vloer

De investering in het schuren van een houten vloer is niet alleen esthetisch, maar verhoogt ook de waarde van je woning. Een goed onderhouden vloer spreekt potentiële kopers aan en kan de verkoopwaarde van je huis verhogen. Daarnaast draagt een goed gerenoveerde vloer bij aan het woongenot en de duurzaamheid van het huis.

Bij Van Houdt Vloeren begrijpen we de waarde van vakmanschap. Met meer dan 30 jaar ervaring in het vak, garanderen we een naadloze afwerking en een resultaat dat generaties lang meegaat. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze werkwijze? Bekijk dan onze gedetailleerde werkwijze voor schuren van parketvloeren of neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Veelgestelde vragen over houten vloer schuren

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het schuren van een houten vloer? plus

De kosten voor het schuren van een houten vloer liggen gemiddeld tussen de €20 - €27 per m2. Deze prijs kan variëren afhankelijk van de staat van de vloer en specifieke wensen. De afwerking van de vloer is hier niet bij in begrepen

Wat zijn de voordelen van het schuren van een houten vloer? plus

Het schuren van een houten vloer verwijdert beschadigingen, verlengt de levensduur van de vloer, verbetert het uiterlijk en kan de verkoopwaarde van je huis verhogen.

Hoe lang duurt het schuren van de vloer? plus

De duur van het schuren hangt af van de grootte en staat van de vloer. Gemiddeld duurt het een dag voor een ruimte van ongeveer 40-50 m2.

Hoe vaak moet ik mijn parketvloer laten schuren en lakken? plus

Het is in het algemeen aan te raden om je parketvloer elke 10 tot 15 jaar te laten schuren en lakken. Echter, dit hangt ook af van de intensiteit van het gebruik en de manier van onderhoud. Vloeren in huishoudens met huisdieren of kleine kinderen kunnen eerder toe zijn aan renovatie.

Conclusie

Een houten vloer laten schuren en behandelen is niet alleen een investering in je woning, maar ook in de levensduur en schoonheid van het parket. Bij Van Houdt Vloeren hebben we de ervaring, passie en kennis in huis om je vloer te transformeren en een tweede leven te geven. Neem een kijkje in ons portfolio of neem direct contact met ons op voor persoonlijk advies.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona