Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Zelf je vloer repareren en vernieuwen: stappenplan

Is jouw vloer toe aan vernieuwing? Bekijk ons stappenplan voor het repareren van houten vloeren. Van reparatie van scheuren en gaten, tot deuken en meer!

Man zit op hurken met kwast en behandelt houten vloer
Man zit op hurken met kwast en behandelt houten vloer bij een witte muur

Een houten vloer brengt charme aan een ruimte, maar na verloop van tijd kunnen er tekenen van slijtage en schade verschijnen. Gelukkig is het mogelijk om je vloer te repareren en hem weer in zijn oude glorie te herstellen. In dit stappenplan laten we je zien hoe je dit kunt doen, met speciale aandacht voor reparatie van scheuren, opvullen van gaten, deuken, naden/kieren en meer.

Stap 1: Onderzoek jouw houten vloer

De eerste stap bij het repareren van je vloer, is het uitvoeren van een grondige inspectie. Loop de hele ruimte door en let op scheuren, gaten, deuken, naden/kieren en andere schade. Maak aantekeningen van de locatie en de omvang van elk probleemgebied. Het is uiteraard ook belangrijk om te weten wat voor soort houten vloer je hebt. Als je niet zeker weet welk type vloer je hebt, vraag het dan gewoon aan ons! 

Stap 2: Maak jouw vloer schoon

Bereid je vloer voor op reparatie door hem goed schoon te maken. Verwijder vuil en stof met een bezem of stofzuiger. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is, voordat je verdergaat. Je kunt ook je houten vloer door ons laten reinigen.

Stap 3: Reparatie van scheuren en gaten

Scheuren en gaten in je houten vloer kunnen lelijk zijn en de functionaliteit aantasten. Je kunt de vloer pappen om scheuren, gaten of deuken te repareren. Schuur de gerepareerde gebieden glad nadat het pap mengsel is opgedroogd. Gezien dit een vaak om meer uitgebreide en complexe reparaties kan gaan, kan het verstandig zijn om onze professionele parketreparatie te overwegen. Zo beperk je risico’s en weet je zeker dat dit klusje goed en volledig gebeurt.

"We herstellen met het repareren van een houten vloer niet alleen de schoonheid onder onze voeten, maar ook de ziel van een ruimte, en dat maakt het de moeite meer dan waard!"

Stap 4: Behandel naden en kieren

Naden en kieren kunnen na verloop van tijd ontstaan door schommelingen in vochtigheid in jouw huis. Gebruik ook hier weer een mengsel van schoon zaagsel en speciale lijm om naden en kieren te vullen en te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen. Deze eenvoudige stap kan helpen om je vloer er weer als nieuw uit te laten zien!

Stap 5: Schuren en voorbereiden

Voor een grondige opknapbeurt is schuren vaak noodzakelijk. Gebruik de juiste schuurtechnieken en -machines om de oude afwerklagen te verwijderen en de houtnerf weer zichtbaar te maken. Zorg ervoor dat je voldoende aandacht besteedt aan gelijkmatig schuren om schade aan het hout te voorkomen. Ons team bij Van Houdt kan je helpen met professioneel schuren van je houten vloer.

Stap 6: Kies de juiste afwerking

Nu je vloer is voorbereid, is het tijd om na te denken over de afwerking. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals oliën, lakken en hardwaxen. Het kiezen van de juiste afwerking hangt af van je persoonlijke voorkeur en de functie van de ruimte. Voor gedetailleerde informatie over schuren en lakken, bekijk je onze pagina over houten vloer schuren en lakken.

reparatieIn het kort: jouw houten vloer repareren

Of je nu scheuren moet repareren, gaten moet opvullen, deuken moet herstellen of naden/kieren moet aanpakken: het repareren van jouw houten vloer is een hele klus, maar je krijgt er veel voor terug. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te blijven doen om je vloer in topconditie te houden.


Als je hulp nodig hebt bij het repareren van je houten vloer of als je professioneel advies wilt, dan helpen onze experts van Van Houdt Vloeren graag met advies, of de hele zorg rondom jouw houten vloeren! Je kunt ook onze veelgestelde vragen bekijken voor meer informatie.

5 redenen om jouw vloer te repareren

We begrijpen dat het repareren van je vloer niet bovenaan je bucketlist staat. Het vraagt een financiële investering en een investering van tijd. Wij delen graag 5 redenen om er toch voor te gaan:

  1. Duurzaamheid en langere levensduur: Door reparaties en renovatie uit te voeren, verleng je de levensduur van je houten vloer aanzienlijk. Dit betekent dat je langer kunt genieten van je investering voordat je de vloer volledig moet vervangen.
  2. Verhoogde woningwaarde: Een goed onderhouden en fraaie houten vloer kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen. Potentiële kopers worden aangetrokken tot mooie, goed onderhouden vloeren, wat de verkoopbaarheid van je woning kan verbeteren.
  3. Verbeterde esthetiek: Het repareren en vernieuwen van je houten vloer herstelt niet alleen de functionaliteit, maar ook de visuele aantrekkingskracht. Een vernieuwde vloer geeft je huis een frisse uitstraling en kan de algehele sfeer van de ruimte verbeteren.
  4. Kostenbesparing op de lange termijn: Hoewel het proces arbeidsintensief kan zijn, kunnen reparaties en renovatie op de lange termijn kosten besparen. Het vermijden van volledige vervanging is vaak voordeliger en regelmatig onderhoud kan dure reparaties in de toekomst voorkomen.
  5. Ecologische voordelen: Door je houten vloer te repareren en te vernieuwen, verminder je de behoefte aan nieuwe houten vloeren, wat bijdraagt aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van de ecologische impact.

... En dan hebben we het nog niet eens gehad over onze leuke vakmensen, die met alle liefde bij je langs komen om het klusje voor jou te klaren! 

De 5 meestgestelde vragen over houten vloer repareren

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van scheuren en gaten in houten vloeren? plus

Scheuren en gaten kunnen ontstaan door schommelingen in luchtvochtigheid, temperatuurverschillen, langdurige blootstelling aan vocht, en bijvoorbeeld huisdierklauwen. Het is goed om je hier bewust van te zijn, om verdere schade proberen te voorkomen.

Hoe kan ik schade aan mijn houten vloer minimaliseren? plus

Het plaatsen van viltglijders onder meubels, regelmatig schoonmaken en onderhoud, en een stabiele luchtvochtigheid in de ruimte kunnen allemaal helpen om toekomstige schade aan je houten vloer te minimaliseren.

Moet ik na reparatie ook mijn hele houten vloer schuren en opnieuw afwerken? plus

Dit is niet noodzakelijk, als de schade beperkt is tot specifieke gebieden. Je kunt de gerepareerde gebieden plaatselijk bijwerken om de uniformiteit te behouden.

Hoe lang duurt het voordat gerepareerde scheuren en gaten droog en klaar voor gebruik zijn? plus

De droogtijd van houtvullers varieert afhankelijk van het type en de omstandigheden. Over het algemeen duurt het enkele uren tot een dag voordat de vullers volledig droog zijn. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te wachten tot ze volledig zijn uitgehard voordat je de vloer weer gebruikt.

Wat zijn veelvoorkomende fouten bij het repareren en hoe kan ik dit vermijden? plus

Veelvoorkomende fouten zijn onder andere ongelijkmatige schuring, onjuist gebruik van vullers en het negeren van de noodzaak van professioneel schuren. Deze fouten kunnen worden vermeden door zorgvuldige planning en, indien nodig, deskundige begeleiding.

Artikel delen
  • whatsapp Whatsapp
  • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

  • Blue Dolphin Logo
  • Logo rigo
  • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close