Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Dit moet je weten over parket verwijderen

Parket verwijderen is een grote klus, omdat het vaak met sterke lijm vastgeplakt zit aan de ondervloer. “Even het parket verwijderen” zit er helaas niet in, dus hier moet je wat tijd - én mankracht - voor reserveren. Benieuwd hoe je het beste parket kunt verwijderen? We vertellen wat je moet weten!

Kapotte vloer met gat in het midden
Kapotte houten vloer met een gat door ontbrekend hout

Waarom wil je je parket verwijderen?

Allereerst willen we even zeker weten of je je parket om de juiste reden wilt verwijderen. Parket kunnen we in heel veel gevallen repareren en renoveren, maar daarover later meer. Er zijn een aantal goede redenen waarom jij jouw parket zou willen verwijderen:

 1. De balkenstructuur onder je huis moet vervangen worden, en daarvoor moet je vloer verwijderd worden.

 2. Je wilt vloerverwarming aanbrengen in je woning.

 3. Je vindt het ontwerp van de vloer simpelweg niet mooi.

 4. De vloer is onherstelbaar beschadigd.

Tip: Weet je zeker dat je vloer onherstelbaar beschadigd is? Neem contact met ons op voor advies. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt en hoef je je parketvloer niet te verwijderen!


Beschadigde houten vloer met kringen en vlekken
Beschadigde houten vloer met kringen en donkere vlekken

Stappenplan parket verwijderen


Oké, je gaat je parketvloer verwijderen, dan is voorbereiding het halve werk. Je hebt natuurlijk de juiste gereedschappen nodig:

 • Breekijzer (ook wel koevoet genoemd)

 • Hamer

 • Stofmasker

 • Goede handschoenen

 • Een verzamelbak voor de houten planken

Verplaats van tevoren alle meubels uit de ruimte zodat je veilig kan werken. Heb je alles in huis en is de kamer leeg? Dan kun je beginnen met de eerste stap!

Stap 1: Houten vloerdelen verwijderen

Je kunt het beste beginnen in een hoek van de kamer. Gebruik het breekijzer om de eerste plank los te wrikken. Parket wordt vaak met supersterke lijm vastgeplakt, dus het kan best wat moeite kosten voordat je de plank los krijgt. Als de eerste plank eruit is, dan gaat het vaak snel. Schuif de koevoet onder de planken en zet kracht om de lijm en de ondervloer van elkaar te scheiden.

Stap 2: Lijmresten verwijderen

Het is verstandig om lijmresten zoveel mogelijk te verwijderen als dat lukt. Hoe meer lijmresten je weg krijgt, hoe minder werk je straks hebt aan het egaliseren van de ondervloer. Hiervoor kan je een plamuurmes of -schraper gebruiken. Is de lijm heel hardnekkig? Dan kun je bij een bouwmarkt oplosmiddelen kopen die ervoor zorgen dat je de lijm gemakkelijker weg krijgt.

Stap 3: Opruimen van de parketvloer

Gelukkig, de parketvloer verwijderen zit erop! Het is een flinke klus, maar wel een klus die nodig is als je een nieuwe vloer wilt. Nu alle houten planken verwijderd zijn en de lijmresten zijn weggehaald, is het tijd om goed op te ruimen. Probeer de vloer zo egaal mogelijk te krijgen, want dan heb je de ideale ondervloer voor jouw nieuwe vloer.

Gaat het parket verwijderen moeizaam?

Helaas is het verwijderen van parket echt een lastige klus. Zeker als de vloerdelen heel goed verlijmd zijn met de ondervloer. We raden eigenlijk iedereen aan om een professional in te schakelen als het gaat om een parketvloer verwijderen. Bij Van Houdt hebben we de juiste apparatuur om het parket te verwijderen én de lijmresten volledig weg te halen. We zorgen ervoor dat de ondervloer niet beschadigd raakt en we nemen alle rotzooi mee. Dat bespaart jou een hoop tijd, geld en vooral gedoe.

Parket renovatie als mogelijkheid

Jaarlijks worden heel veel houten vloeren onnodig verwijderd en dat vinden wij van Van Houdt heel erg zonde! Een houten vloer verwijderen omdat ‘ie beschadigingen, deuken en krassen heeft, is niet altijd nodig. Dankzij 30 jaar ervaring kunnen wij de meest beschadigde vloer nog een tweede leven geven. Dit doen we door parket renovatie. Onze schuurapparatuur schuurt de bovenste laag van het hout, waardoor deuken, krassen en lelijke verkleuringen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Zelfs vloerdelen die vol gaten zitten, kunnen wij herstellen. Dan verwijderen we het parket op die plek en vervangen we het door een nieuwe plank. Na het schuren en afwerken zie je daar niets meer van, en houd je een prachtige, egale vloer over!


132

Houten vloer aanhelen

Heb je nu verschillende vloeren in huis liggen en wil je daar graag één vloer van hebben? Oók dat is mogelijk bij ons. Dat noemen we houten vloer aanhelen. We kiezen voor een houtsoort die met jouw huidige vloer matcht en zagen de planken op dezelfde maat. We leggen ze op dezelfde manier, waarna we de huidige en nieuwe vloer op schuren. Dan hebben we een vlakke, egale vloer die we kunnen afwerken met houten vloer olie, houten vloer hardwax of houten vloer lak.

Weet je niet welke afwerking de juiste keuze is? In een eerder geschreven blog vertellen we je over het verschil tussen houten vloer olie en houten vloer lak!


Lichte slaapkamer aesthetic met houten vloer bed en bloemen
Lichte slaapkamer aesthetic met houten vloer, witte muren, bed, bloemen en groot raam

Advies van Van Houdt vloeren

Weet je zeker dat je de parketvloer moet verwijderen, of denk je na het lezen van deze blog dat hij misschien toch een tweede leven kan krijgen? Dan raden we je zeker aan om even contact met ons op te nemen! We kunnen aan de hand van foto’s gemakkelijk beoordelen of we jouw houten vloer kunnen renoveren. Als dat het geval is, bespaar je een hoop geld en geniet je nog jarenlang van je gerenoveerde houten vloer!


Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Vrolijk werkende man in lichte kamer

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close