Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Stappenplan: Gelijmde vloer verwijderen

Wil jij thuis jouw parketvloer verwijderen? Dan is de kans groot dat je een gelijmde vloer moet verwijderen, en dat kan een flinke klus zijn. Of het nu gaat om een verlijmde houten vloer of een gelijmde parketvloer, er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Lees je mee?

Oude houten vloer stuk kapot

Stappenplan om je gelijmde vloer te verwijderen

Om ervoor te zorgen dat je je verlijmde vloer kan verwijderen, is voorbereiding écht het halve werk. Daar beginnen we ons stappenplan ook gelijk, zodat je later niet tegen ongewenste dingen aanloopt.

Stap 1: Voorbereiding voor je je verlijmde vloer kan verwijderen

Allereerst moet je ervoor zorgen dat de hele vloer leeg is. Haal al het meubilair weg, evenals de rest van de spulletjes in de ruimte. De volgende stap is het afdekken van delen die je wilt beschermen. Hierbij denk je aan deurposten, ramen en radiatoren. Hiervoor gebruik je afdekplastic en (schilders)tape. Zo bescherm je alles goed tegen stof en vuil.

Tot slot is het heel belangrijk om jezelf goed te beschermen. Draag daarom beschermende kleding, een stofmasker, handschoenen én een veiligheidsbril. De kans is aanwezig dat je te maken krijgt met rondvliegende splinters. Die wil je niet in je ogen krijgen, dat begrijp je.

Beschermende kleding handschoenen

Stap 2: Plinten verwijderen

Het verwijderen van plinten is een cruciale stap voordat je begint met het verwijderen van de verlijmde vloer. Hiervoor kan je het beste een koevoet of plamuurmes gebruiken. Let hierbij goed op jezelf en de omgeving. Je kan jezelf flink bezeren en de muur beschadigen. Wrik ze voorzichtig los en verplaats je tool steeds een centimeter of 15. Zo krijg je de plinten er netjes af en kan je de plinten hergebruiken.

Stap 3: Parketvloer verwijderen

Je kan de verlijmde vloer verwijderen door aan de slag te gaan met de koevoet. Doe dit in de tegengestelde richting van hoe de vloer is gelegd. Zo kom je er sneller doorheen. Is de vloer echt heel goed vastgelijmd, dan kun je overwegen om een vloerstripper te gebruiken. Deze snijdt de vloer in stroken, waarna je ze er gemakkelijker af kan halen. Je kan ze kopen of huren bij een bouwmarkt bij jou in de buurt.

Stap 4: Lijmresten verwijderen

Na het verwijderen van een verlijmde houten vloer is de kans groot dat je ondervloer nog vol lijmresten zit. Er zijn drie opties wat betreft het verwijderen van deze lijmresten:

 1. Lijmverwijderaar: Dit is een chemisch product waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Zorg voor genoeg ventilatie en volg de gebruiksaanwijzing nauwlettend. Het werkt wel effectief, maar niet goed voor je gezondheid.

 2. De ondervloer schuren: Een tijdrovende, maar mooise oplossing. Door je vloer op te schuren behoud je een mooie ondervloer zonder hiervoor een chemisch product te hoeven gebruiken.

 3. Verwarmen en schrapen: Een verfstripper is ideaal om de lijm te verwarmen en weer soepel te krijgen. Zodra het warm is, kan je de lijm wegschrapen met een plamuurmes.

Gelijmde vloer verwijderen: klaar. En nu?

Is de gelijmde houten vloer verwijderd? Dan hoef je alleen nog maar te zorgen voor een egale ondervloer zodat je straks een mooie nieuwe vloer kunt laten leggen. Een echte houten vloer plaatsen, is niet iets wat je zomaar zelf even doet. Voor een perfect resultaat kies je een professional.

Man zit op knieeen bij raam en schuurt vloer met schuurmachine

Huur een professional in

Denk je na het lezen van deze blog: “Wàt een werk! Ik heb helemaal geen zin om dit zelf te doen.” Van Houdt Vloeren heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het leggen van houten vloeren. En ook voor het verwijderen van jouw gelijmde vloer kun je bij ons terecht. We nemen graag alle zorgen uit handen.

En trouwens: wist je dat veel houten vloeren helemaal niet verwijderd hoeven te worden? We kunnen de meeste parketvloeren een tweede leven geven. Dus, ben jij benieuwd of wij nog iets van jouw vloer kunnen maken? Neem dan contact met ons op voor advies. Wellicht hoef je helemaal niet zo’n monsterlijke klus aan te gaan en kunnen we een parket renovatie of houten vloer renovatie doen!

We denken graag met je mee, dus twijfel je over of er mogelijk een tweede leven in jouw vloer zit? Bel ons!

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Vrolijk werkende man in lichte kamer

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close