Stap 2: Plinten verwijderen
Het verwijderen van plinten is een cruciale stap voordat je begint met het verwijderen van de verlijmde vloer. Hiervoor kan je het beste een koevoet of plamuurmes gebruiken. Let hierbij goed op jezelf en de omgeving. Je kan jezelf flink bezeren en de muur beschadigen. Wrik ze voorzichtig los en verplaats je tool steeds een centimeter of 15. Zo krijg je de plinten er netjes af en kan je de plinten hergebruiken.
Stap 3: Parketvloer verwijderen
Je kan de verlijmde vloer verwijderen door aan de slag te gaan met de koevoet. Doe dit in de tegengestelde richting van hoe de vloer is gelegd. Zo kom je er sneller doorheen. Is de vloer echt heel goed vastgelijmd, dan kun je overwegen om een vloerstripper te gebruiken. Deze snijdt de vloer in stroken, waarna je ze er gemakkelijker af kan halen. Je kan ze kopen of huren bij een bouwmarkt bij jou in de buurt.
Stap 4: Lijmresten verwijderen
Na het verwijderen van een verlijmde houten vloer is de kans groot dat je ondervloer nog vol lijmresten zit. Er zijn drie opties wat betreft het verwijderen van deze lijmresten:
Lijmverwijderaar: Dit is een chemisch product waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Zorg voor genoeg ventilatie en volg de gebruiksaanwijzing nauwlettend. Het werkt wel effectief, maar niet goed voor je gezondheid.
De ondervloer schuren: Een tijdrovende, maar mooise oplossing. Door je vloer op te schuren behoud je een mooie ondervloer zonder hiervoor een chemisch product te hoeven gebruiken.
Verwarmen en schrapen: Een verfstripper is ideaal om de lijm te verwarmen en weer soepel te krijgen. Zodra het warm is, kan je de lijm wegschrapen met een plamuurmes.
Gelijmde vloer verwijderen: klaar. En nu?
Is de gelijmde houten vloer verwijderd? Dan hoef je alleen nog maar te zorgen voor een egale ondervloer zodat je straks een mooie nieuwe vloer kunt laten leggen. Een echte houten vloer plaatsen, is niet iets wat je zomaar zelf even doet. Voor een perfect resultaat kies je een professional.