Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Houten vloeren schuren per type: zelf doen of overlaten aan een expert?

Ontdek hoe je jouw eikenhouten of parketvloeren optimaal kunt renoveren - en of je dit zelf kunt doen of beter aan een expert kunt overlaten.

Man zit op knieeen bij raam en schuurt vloer met schuurmachine

Of je nu een parketvloer, eikenhouten vloer, of een ander type houten vloer hebt, waarschijnlijk is ook jouw vloer op een moment toe aan een schuurbeurt. Ieder type heeft wel weer een andere benadering en uitwerking. In dit artikel gaan we dieper in op het schuurproces per type vloer, en kom je erachter of jij dit zelf kan doen of het beter aan een expert kan overlaten.

Parketvloer schuren

Parketvloeren zijn geliefd dankzij hun tijdloze uitstraling en duurzaamheid. Het schuren van jouw parketvloer houdt dit in stand. Dit levert het schuren van jouw vloer op:

 • Verwijderen van slijtage: Parketvloeren kunnen na verloop van tijd slijtage vertonen, zoals krassen en deuken. Het schuren herstelt de oorspronkelijke gladheid en schoonheid.

 • Herstel van patroon: Als je een parketvloer hebt met een specifiek patroon, zoals visgraat of Hongaarse punt, zal schuren helpen om dat patroon opnieuw te benadrukken.

 • Afwerkingsopties: Na het schuren kun je kiezen uit verschillende afwerkingsopties, zoals lakken, oliën of waxen, om de gewenste look en bescherming te bereiken.

Het zelf schuren van een parketvloer kan een uitdaging zijn, omdat het specifieke technische vaardigheden en kennis vereist. Fouten tijdens het proces kunnen leiden tot ongewenste resultaten. Bij Van Houdt hebben we meer dan 30 jaar ervaring in het schuren van parketvloeren. Onze expertise en professionele apparatuur zorgen voor hoogwaardige resultaten zonder risico op beschadiging.

Lees meer over onze parket schuur service voor gedetailleerde informatie en onze mogelijkheden.

Eikenhouten vloer schuren

Eikenhouten vloeren staan bekend om hun sterkte en duurzaamheid. Het schuren van een eikenhouten vloer is vaak noodzakelijk om de vloer optimaal te houden. Dit levert het schuren van jouw vloer op:

 • Karakter behouden: Eikenhout heeft een natuurlijke schoonheid en karakter. Het schuren zal ongewenste onvolkomenheden verwijderen terwijl het de natuurlijke tekening en textuur van het hout behoudt.

 • Aanpassingsvermogen aan afwerking: Eikenhouten vloeren reageren goed op verschillende afwerkingen na het schuren, waaronder lakken, oliën en whitewash. Je kunt de afwerking kiezen die het beste bij je smaak past.

 • Verbeterde duurzaamheid: Het schuren en afwerken van eikenhouten vloeren maakt ze bestand tegen dagelijkse slijtage en beschadigingen.

Hoewel we begrijpen dat het een mooi Doe-het-zelf-project kan zijn om een eikenhouten vloer te schuren, is het wel zo dat er technische vaardigheden en kennis vereist zijn bij deze klus. Onjuist schuren kan leiden tot onherstelbare schade aan het hout en dat zou zonde zijn. Bij Van Houdt hebben we alle kennis van eikenhouten vloeren in huis. En kunnen daarbij meteen adviseren over hoe je de vloer kan afwerken, afhankelijk van jouw situatie, budget en wensen.

Ontdek meer over eikenhout behandelen om te begrijpen hoe je het meeste uit je eikenhouten vloer kunt halen!

Zelf je houten vloer schuren? Doe de Houten Vloer Zelftest!

 1. Heb je ervaring met het gebruik van elektrisch schuurapparatuur, zoals een bandschuurmachine of een vloerschuurmachine?
  Ja/Nee
 2. Heb je basiskennis van de houtsoort en afwerking van je vloer?
  Ja/Nee
 3. Heb je voldoende tijd en geduld om het schuurproces grondig uit te voeren?
  Ja/Nee
 4. Beschik je over de benodigde beschermende uitrusting, zoals een stofmasker, gehoorbescherming, en veiligheidsbril?
  Ja/Nee
 5. Ben je bereid om mogelijke onvolkomenheden of fouten tijdens het schuren te accepteren en te corrigeren indien nodig?
  Ja/Nee
 6. Heb je toegang tot de juiste schuurmachines en gereedschappen, of ben je bereid deze te huren?
  Ja/Nee

 7. Ben je bekend met de afwerkingsmogelijkheden na het schuren, zoals lakken, oliën of waxen
  Ja/Nee

 8. Heb je de fysieke kracht en uithoudingsvermogen om gedurende langere tijd met schuurapparatuur te werken?
  Ja/Nee

Als je "Ja" hebt geantwoord op de meeste of alle vragen, heb je wellicht de basisvaardigheden en middelen om zelf een houten vloer te schuren. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet en de benodigde voorbereidingen treft voordat je begint.

Als je "Nee" hebt geantwoord op meerdere vragen, is het misschien verstandiger om een professionele vloerspecialist in te schakelen. Een expert kan de klus snel en efficiënt klaren met hoogwaardige resultaten, terwijl je jezelf de moeite en het risico op fouten bespaart.

Onthoud altijd dat het schuren van een houten vloer een veeleisende taak kan zijn, en het is belangrijk om de juiste kennis en voorbereiding te hebben voordat je eraan begint. Als je nog steeds twijfelt, kun je altijd contact met ons opnemen voor advies en een beoordeling van je vloer!

Jouw houten vloer schuren: in het kort

Het schuren van houten vloeren is een uitstekende manier om de schoonheid en duurzaamheid van je vloer te verbeteren, ongeacht het type vloer dat je hebt. Het belangrijkste is om te begrijpen dat het schuurproces niet alleen vakmanschap vereist, maar ook diepgaande kennis van het specifieke vloertype. Bij Van Houdt hebben we de expertise om parketvloeren en eikenhouten vloeren met zorg te schuren en af te werken, met gegarandeerde kwaliteit en minder risico op beschadiging. Of je nu kiest voor zelf doen of professionele service, wij staan klaar om je te helpen bij het transformeren van je houten vloer. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

5 veelgestelde vragen over houten vloeren schuren:

Waarom zou ik mijn houten vloer moeten schuren en renoveren? plus

Het schuren en renoveren van een houten vloer is essentieel om deze in goede staat te houden. Door de jaren heen kunnen houten vloeren slijtage vertonen, krassen, deuken en andere onvolkomenheden ontwikkelen. Schuren en renoveren herstelt niet alleen de oorspronkelijke schoonheid, maar verlengt ook de levensduur van de vloer.

Hoe lang duurt het schuren van de vloer? plus

De duur van het schuren hangt af van de grootte en staat van de vloer. Gemiddeld duurt het een dag voor een ruimte van ongeveer 40-50 m2.

Wat is het verschil tussen polijsten en schuren van een houten vloer? plus

Schuren is een intensievere methode waarbij de bovenste lagen van de vloer worden verwijderd om onvolkomenheden te herstellen. Polijsten is een lichtere methode die helpt bij het behouden van de glans en het verminderen van kleine krasjes. Schuren wordt meestal gedaan als onderdeel van renovatie, terwijl polijsten vaker wordt uitgevoerd als onderhoudsmaatregel tussen renovaties door.


Welke afwerkingsopties zijn beschikbaar na het schuren? plus

Er zijn diverse afwerkingsopties, zoals oliën, lakken en hardwax. De keuze hangt af van de gewenste uitstraling en functionaliteit van de vloer. Ook is er een mogelijkheid om olie met lak of olie met hardwax te combineren.

Kan ik mijn houten vloer zelf schuren of heb ik een professional nodig? plus

Of je je houten vloer zelf kunt schuren, hangt af van je ervaring en kennis van schuurtechnieken en apparatuur. Het is vaak een complex proces dat professionele expertise vereist om schade aan het hout te voorkomen. Het inhuren van een professional wordt aanbevolen voor de beste resultaten, maar ervaren doe-het-zelvers kunnen het ook zelf proberen.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close