Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

De invloed van zonnestralen op je houten vloer

Je houten vloer is een belangrijk element in je huis. Het bepaalt de sfeer en het uiterlijk van je interieur. Helaas kan zonlicht invloed hebben op de kleur van je vloer. Het is daarom belangrijk om te weten wat voor effect zonlicht heeft op je houten vloer en hoe je dit kunt voorkomen.

Zonnestralen houten vloer

Hoe ontstaat verkleuring door zonlicht?

Verkleuring door zonlicht ontstaat doordat UV-stralen in het licht de moleculaire structuur van het hout veranderen. Dit heeft tot gevolg dat de kleur van het hout verandert. Vooral bij lichte houtsoorten is dit goed te zien: ze worden donkerder en krijgen soms zelfs een gelige tint.

Welke factoren beïnvloeden de mate van verkleuring?

Er zijn verschillende factoren die beïnvloeden hoe snel en sterk het zonlicht invloed heeft op de kleur van je houten vloer. Enkele belangrijke factoren zijn:

 • De intensiteit van het licht: hoe feller het licht, hoe sterker de verkleuring.
 • De duur van blootstelling aan het licht: hoe langer de vloer wordt blootgesteld aan het licht, hoe groter de kans op verkleuring.
 • De hoek waaronder het licht invalt: als het licht onder een schuine hoek op de vloer valt, heeft dit meer invloed dan wanneer het rechtstreeks op de vloer schijnt.

Praktische tips om kleurverschil door uvlicht te voorkomen

Raambekleding

Plaats gordijnen, jaloezieën of shutters om de hoeveelheid uvlicht die op de vloer valt te verminderen. Zo beperk je de blootstelling van je houten vloer aan schadelijk uv-stralen.

Kies voor een uv-filter

Er zijn speciale coatings verkrijgbaar met een uv-filter die de kleur van het hout helpt behouden. Breng deze aan op je houten vloer voor extra bescherming tegen uv-licht.

Houd de temperatuur in de gaten

Zorg ervoor dat de kamertemperatuur niet te hoog wordt, omdat hitte het hout kan uitdrogen en de kans op kleurverschillen vergroot.

Houtsoort

Kies voor een houtsoort die minder gevoelig is voor verkleuring, zoals eikenhout.

Regulier onderhoud

Vocht kan kleurverschil veroorzaken, dus vermijd dit op de vloer en zorg voor regelmatig onderhoud door stofzuigen en dweilen. Op die manier verwijder je vuil en vocht dat kleurverschil kan veroorzaken.


Zonlicht kan een grote invloed hebben op de kleur van je houten vloer. Door rekening te houden met factoren als de intensiteit en duur van blootstelling aan het licht en door preventieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je vloer langer mooi blijft. Kies bijvoorbeeld voor een houtsoort die minder gevoelig is voor verkleuring en behandel je vloer regelmatig met een UV-beschermer. Zo geniet je nog jarenlang van een prachtige houten vloer!

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Vrolijk werkende man in lichte kamer

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close