Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Dit zijn de nadelen van PVC vloeren

Je overweegt om een nieuwe vloer te laten leggen, want die houten vloer die er ligt is beschadigd en ziet er niet mooi meer uit. Tegenwoordig is iedereen ontzettend enthousiast over PVC vloeren. Er zit geen onderhoud aan, en dat is natuurlijk een voordeel. Maar toch zijn er nadelen aan PVC vloeren.

T Hhuiskantoor in lichte witte kamer met houten vloer

Wat is een PVC vloer?

PVC staat voor Polyvinylchloride en het is een type kunststof. Ze zouden duurzaam zijn én waterbestendig. Verder kun je ze in oneindig veel kleuren kopen, zodat ze altijd in jouw interieur passen. Klinkt goed! Toch zijn er enkele nadelen die veel mensen over het hoofd zien.

Nadelen van PVC vloeren

Gezondheidsproblemen | Nadelen van PVC vloeren

Eén van de grootste nadelen is zeker weten de impact op de gezondheid. PVC vloeren bevatten vaak zogeheten ftalaten en andere chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn. Bij langdurig gebruik kunnen deze stoffen in de lucht vrijkomen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen en hormoonverstoringen.

Niet milieuvriendelijk | Nadelen van PVC vloeren

Als positief punt van PVC vloeren wordt vaak benoemd dat ze duurzaam zijn. Wat op zich wel waar is, je kan er immers lang mee doen. Maar ze zijn niet heel milieuvriendelijk. De stoffen waar we het hierboven over hebben zijn niet goed voor het milieu. Verder wordt er heel veel energie verbruikt tijdens het productieproces, wat het een minder duurzaam product maakt.

Reparatie nagenoeg onmogelijk | Nadelen van PVC vloeren

PVC vloeren zijn bestendig tegen viezigheid, vocht en deuken, maar niet tegen krassen. Deze ontstaan relatief snel en zijn niet te repareren. De oplossing voor een flinke kras is het vervangen van een hele ‘plank’.

Zijn er alleen maar nadelen aan PVC vloeren?

Nee, zeker niet! Er is echt wel wat te zeggen voor die populaire PVC vloeren. Ze zijn namelijk relatief snel te leggen, zijn onderhoudsarm en zijn redelijk betaalbaar. Ook is een PVC vloer handig als je vloerverwarming hebt.

Geen PVC vloer, maar wat dan wel?

PVC vloeren zijn momenteel heel erg populair, dus als je daar niet voor wilt gaan, wat is dan de beste optie? Als er thuis een beschadigde houten vloer ligt, dan weet Van Houdt Vloeren de oplossing.
Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij wel raad met die lelijke, beschadigde vloer. Met onze goede apparatuur en hoogwaardige oliën, hardwax en lak kunnen we bijna iedere vloer weer een tweede leven geven!

Houten vloer renovatie

Bij een houten vloer renovatie gaan we als volgt te werk:

 1. Als je hebt aangegeven dat je grote beschadigingen hebt in je vloer, dan kunnen we deze vervangen. Dat zullen we doen met een houtsoort die aansluit bij jouw eigen houten vloer. Later werken we het zo af, dat je daar niets meer van ziet.

 2. Daarna gaan we aan de slag met onze schuurapparatuur. Onze schuurapparaten oefenen een gelijkmatige druk uit op de vloer, waardoor we een nette, egale vloer overhouden.

 3. Nu moeten we even flink schoonmaken zodat we daarna de door jou gekozen afwerking kunnen aanbrengen.

 4. Je kunt kiezen uit de volgende afwerkingen: olie, hardwax of lak.

 5. We werken de houten vloer af en je hebt een vloer waar je jarenlang plezier van hebt!

Materiaal kleuren kiezen

Voor welke afwerking kan je kiezen bij een houten vloer?

Schuren en olie: Voor een vloer vol karakter en warme tonen kies je voor schuren en olie. De olie haalt het allerbeste in de vloer naar boven, maar het nadeel is wel dat de olie geen goede bescherming biedt aan vuil en vocht. Dus hier zit wel wat onderhoud aan!

Schuren en hardwax: Een hardwax laag laat de karakteristieke houtnerven goed naar voren komen. Je krijgt hier een prachtige, authentieke vloer voor terug, die een betere bescherming biedt tegen viezigheid en vochtvlekken. Wel moet je deze vlekken relatief snel schoonmaken, zodat het niet in de wax trekt.

Schuren en lak: Voor een onderhoudsvrije vloer en de beste bescherming ga je voor het aflakken van jouw houten vloer. De laklaag is super sterk en daarom ideaal voor gezinnen met kinderen en huisdieren. We kunnen de vloer laten lakken in ongeveer alle kleuren die er bestaan, dus je kan de perfecte vloer voor jouw huis uitzoeken!

Hardwax wordt met een roller aangebracht op een houten vloer
Hardware wordt met een roller aangebracht op een houten vloer

Wat zijn de nadelen van een houten vloer?

Het is natuurlijk wel eerlijk als we de nadelen van een houten vloer benoemen, niet alleen maar de nadelen van PVC vloeren. Zo zijn we dan ook wel weer, dus hierbij de nadelen van een houten vloer:

 • Afhankelijk van het type afwerking, heb je best wat onderhoud aan je houten vloer.

 • De houten vloer blijft wel gevoelig voor deuken en vlekken, tenzij je kiest voor het aflakken van de vloer.

 • Een houten vloer kan prijziger zijn dan een PVC vloer.

Voordelen van een houten vloer

Als je al een oude houten vloer hebt liggen, is het echt zonde om deze weg te halen. Je kan een houten vloer vaak wel een tweede, derde of zelfs vierde leven geven! Kies voor de juiste afwerking en je hebt er de rest van je leven plezier van.

Weet je niet zeker of jouw houten vloer geschikt is voor renovatie? We geven je graag advies, dus neem vrijblijvend contact met ons op en we denken met je mee!


Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close