Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Houten vloer kraakt: wat te doen?

Een houten vloer is prachtig, maar soms kan het een flink irritant geluid produceren: gekraak. Een krakende houten vloer kan vervelend zijn, vooral als je niet zeker weet wat de oorzaak is. In deze blog leggen we uit waarom een houten vloer kraakt en wat je eraan kan doen. We denken met je mee!

Houten vloer woonkamer hout

Krakende vloer verhelpen: Wat zijn de oorzaken?

Om een krakende vloer te verhelpen, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat de oorzaak is. Hieronder lees je enkele veelvoorkomende oorzaken van een krakende houten vloer:


  • Losse spijkers of schroeven: Als de spijkers of schroeven die de vloerplanken vastzetten losraken, kan dit leiden tot beweging en gekraak.

  • Beweging van de vloerbalken: Vloerbalken kunnen verschuiven of buigen, wat ervoor zorgt dat de vloerplanken gaan bewegen en geluid maken.

  • Krimp en uitzetting van hout: Hout zet uit bij vocht en krimpt bij droogte. Deze beweging kan leiden tot wrijving tussen de planken.

  • Oude ondervloer: In een oud huis kan de ondervloer in de loop der jaren versleten zijn, wat ook gekraak kan veroorzaken.

  • Drempel verkeerd geplaatst: Soms is ook de combinatie van de houten vloer en een (houten) drempel het probleem. Als deze te strak op elkaar zijn gemonteerd, of net scheef zitten, kan dit ook gekraak veroorzaken.

Houten vloer kraakt ineens

Een krakende houten vloer ontstaat meestal door wrijving tussen de houten planken of tussen de vloer en de ondervloer. Hout is een natuurlijk materiaal dat reageert op veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Dit kan ervoor zorgen dat de vloerdelen uitzetten en krimpen, wat weer kan leiden tot beweging en wrijving. Vooral in oudere huizen komt dit vaak voor, omdat de materialen in de loop der tijd verslijten of losraken.

Als je houten vloer ineens begint te kraken, kan dat een teken zijn dat er iets is veranderd in de omgeving. Misschien is de luchtvochtigheid sterk veranderd, of zijn er veranderingen in de temperatuur. In de zomer, bijvoorbeeld, kan een houten vloer meer gaan kraken door de hogere luchtvochtigheid. Het is belangrijk om te achterhalen wat er precies veranderd is om de juiste oplossing te vinden. We nemen je mee in een aantal scenario’s:

Oude houten vloer beschadigd

1. Krakende houten vloer in oud huis

In een oud huis komen krakende vloeren vaker voor. De materialen zijn ouder, en aangezien een houten vloer flink wordt verbruikt, kan het ook zijn dat de hechting aan de ondervloer losser is geworden. Het zou dus goed kunnen dat de constructie zelf verschoven is door de jaren heen. Toch hoeft een krakende houten vloer in een oud huis niet altijd een probleem te zijn. Soms is het gewoon een kenmerk van de charme van een oud huis. Maar als het gekraak je stoort, zijn er manieren om het te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen, zoals een houten vloer renovatie.

2. Houten vloer kraakt in de zomer

Een houten vloer kraakt vaker in de zomer door de hogere luchtvochtigheid. Het hout zet uit, en als er niet genoeg ruimte tussen de planken is of als de planken tegen elkaar aan wrijven, kan dit gekraak veroorzaken. Om dit te verhelpen, kun je overwegen om de luchtvochtigheid in huis beter te reguleren met behulp van een luchtontvochtiger of airconditioning. Zo blijft het hout stabieler en heb je minder last van gekraak.

3. Houten vloer kraakt ineens bij ingang van kamer

Als je houten vloer kraakt in de buurt van een drempel, dan zou het kunnen dat de drempel niet helemaal goed is geplaatst. Deze zit dan te strak op de houten vloer, of verkeerd gemonteerd bij de deurpost. Verstandig is om de drempel voorzichtig te verwijderen. Als de vloer niet meer kraakt, dan heb je de boosdoener gevonden! Voor het oplossen van dit probleem kan je ervoor zorgen dat de drempel meer ruimte krijgt tussen de deurpost en de houten vloer. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de vloer minder kraakt. Lost dat nog niets op? Dan is het handig om een professional in te schakelen voor deze klus!

Vullen spijkergaatjes

Vloer kraakt: Hoe verhelp je het?

Er zijn verschillende manieren om een krakende vloer te verhelpen, afhankelijk van de oorzaak. Hier zijn een paar veel voorkomende oplossingen:

Spijkers of schroeven opnieuw vastzetten: Controleer of de spijkers of schroeven die de planken op hun plaats houden, nog stevig vastzitten. Als ze los zijn, kun je ze opnieuw vastzetten of vervangen door langere schroeven die beter grip hebben.

Vilt of rubber plaatsen: Als de vloer kraakt door wrijving tussen de planken, kun je vilt of rubber tussen de planken plaatsen om de wrijving te verminderen. Dit kan ook helpen als de vloer kraakt door beweging tussen de vloer en de ondervloer.

Gebruik van grafietpoeder of talkpoeder: Een eenvoudige oplossing is om grafietpoeder of talkpoeder tussen de planken te strooien. Dit kan helpen om de wrijving te verminderen en het gekraak te verminderen.

Ondersteuning van de vloerbalken: Als de vloer kraakt doordat de vloerbalken zijn verschoven of verzwakt, kan het helpen om extra ondersteuning te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door extra balken te installeren of door de bestaande balken te verstevigen. Hier willen we wel graag nog even extra zeggen dat als je vloerbalken zijn verschoven of verzakt, je hier écht een professional naar moet laten kijken.

Inspectie door een professional: Soms is het moeilijk om de oorzaak van het gekraak zelf te vinden. In dat geval is het verstandig om een professional in te schakelen om de situatie te inspecteren. Van Houdt Vloeren heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het vak en we geven graag advies op maat!

Krakende houten vloer verhelpen: DIY of Van Houdt Vloeren inschakelen?

Veel mensen proberen een krakende houten vloer zelf te verhelpen. Logisch ook, want heel vaak lukt dit ook. Het vastzetten van losse planken, het aanbrengen van vilt of rubber, of het gebruik van talkpoeder zijn allemaal eenvoudige oplossingen die je zelf kunt proberen.

Maar als de vloer blijft kraken of als het een serieuzer probleem lijkt, zoals bij problemen met de ondervloer of de vloerbalken, is het verstandig om een professional in te schakelen. Wij kunnen niet alleen het probleem beter inschatten, maar we hebben ook de juiste tools en ervaring om de vloer duurzaam te herstellen.

Verschil oude laag vloer en orgineel hout 1600x901
Verschil oude laag vloer en het orginele hout

Voorkomen van een krakende houten vloer

Hoewel het verhelpen van een krakende houten vloer belangrijk is, is het voorkomen van kraken natuurlijk nog beter. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je vloer gaat kraken:

Luchtvochtigheid in de gaten houden: Probeer de luchtvochtigheid in huis stabiel te houden, vooral in de zomer en winter wanneer de luchtvochtigheid sterk kan schommelen. Dit voorkomt dat het hout uitzet en krimpt. Hiervoor kan je mechanische ventilatie in huis laten aanbrengen, of koop een luchtontvochtiger.

Zorg voor genoeg ruimte tussen de planken: Bij het leggen van een nieuwe houten vloer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is tussen de planken voor eventuele uitzetting. Dit voorkomt dat de planken tegen elkaar gaan wrijven.

Tip: Voorkom een hoop ellende en laat je houten vloer perfect leggen door een professional. Van Houdt Vloeren neemt alles uit handen dankzij de legservice en je kan bij ons zelfs een container voor meubelopslag huren.

Kies voor kwalitatieve bevestigingsmaterialen: Gebruik goede spijkers, schroeven en lijm bij het leggen van de vloer. Dat kan helpen om een krakende houten vloer in de toekomst te voorkomen. Zorg ervoor dat de bevestigingsmaterialen stevig zijn en bestand tegen de bewegingen van het hout.

Laat de vloer professioneel leggen: Een houten vloer die professioneel gelegd is, zal minder snel kraken. Vakmensen zoals Van Houdt Vloeren weten precies hoe ze de vloer moeten leggen om kraken te voorkomen. 


Heb je nu een houten vloer liggen die wel een opknapbeurt kan gebruiken? Wij doen ook aan houten vloer renovaties!

Vloer schuren

Wanneer moet je ingrijpen bij een krakende houten vloer?

Een beetje gekraak is normaal, vooral in een oud huis. Maar als het geluid storend wordt of als je merkt dat het probleem erger wordt, is het tijd om in te grijpen. Dit kan betekenen dat je zelf aan de slag gaat met een van de oplossingen hierboven, of dat je een professional inschakelt voor advies en renovatie van de vloer.

Als de vloer flink inzakt terwijl je op een houten vloerdeel staat, dan is dat ook een belangrijke aanwijzing voor professionele hulp. Het zou kunnen dat de ondervloer helemaal is verschoven, of misschien wel erger: rotte vloerbalken. Die zijn onderdeel van de constructie van een sterk huis, dus dit wil je natuurlijk wel goed op orde hebben!

Krakende houten vloer verhelpen

Een krakende houten vloer kan vervelend, en soms ronduit irritant zijn, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om het probleem te verhelpen. Of je nou last hebt van een krakende vloer in een oud huis, of in een nieuwbouwwoning waar de vloer ineens begint te kraken: er is altijd een oplossing! Met de tips hierboven kan je een aantal dingen zelf proberen om die krakende vloer te verhelpen. Mocht dit allemaal niet lukken dan helpen wij je graag!

Heb je vragen over een krakende vloer of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!


Artikel delen
  • whatsapp Whatsapp
  • linkedin LinkedIn
Vrolijk werkende man in lichte kamer

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

  • usp

    Gemak

    Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

  • usp

    Kennis

    Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

  • usp

    Eerlijk zaken doen

    Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

  • usp

    Geen voorrijkosten

    Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

  • Blue Dolphin Logo
  • Logo rigo
  • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close