Krakende vloer verhelpen: Wat zijn de oorzaken?
Om een krakende vloer te verhelpen, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat de oorzaak is. Hieronder lees je enkele veelvoorkomende oorzaken van een krakende houten vloer:
Losse spijkers of schroeven: Als de spijkers of schroeven die de vloerplanken vastzetten losraken, kan dit leiden tot beweging en gekraak.
Beweging van de vloerbalken: Vloerbalken kunnen verschuiven of buigen, wat ervoor zorgt dat de vloerplanken gaan bewegen en geluid maken.
Krimp en uitzetting van hout: Hout zet uit bij vocht en krimpt bij droogte. Deze beweging kan leiden tot wrijving tussen de planken.
Oude ondervloer: In een oud huis kan de ondervloer in de loop der jaren versleten zijn, wat ook gekraak kan veroorzaken.
Drempel verkeerd geplaatst: Soms is ook de combinatie van de houten vloer en een (houten) drempel het probleem. Als deze te strak op elkaar zijn gemonteerd, of net scheef zitten, kan dit ook gekraak veroorzaken.
Houten vloer kraakt ineens
Een krakende houten vloer ontstaat meestal door wrijving tussen de houten planken of tussen de vloer en de ondervloer. Hout is een natuurlijk materiaal dat reageert op veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Dit kan ervoor zorgen dat de vloerdelen uitzetten en krimpen, wat weer kan leiden tot beweging en wrijving. Vooral in oudere huizen komt dit vaak voor, omdat de materialen in de loop der tijd verslijten of losraken.
Als je houten vloer ineens begint te kraken, kan dat een teken zijn dat er iets is veranderd in de omgeving. Misschien is de luchtvochtigheid sterk veranderd, of zijn er veranderingen in de temperatuur. In de zomer, bijvoorbeeld, kan een houten vloer meer gaan kraken door de hogere luchtvochtigheid. Het is belangrijk om te achterhalen wat er precies veranderd is om de juiste oplossing te vinden. We nemen je mee in een aantal scenario’s: