Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Jouw houten vloer donkerder maken: een (stappen)plan

Wil je jouw houten vloer donkerder maken en ben je benieuwd naar de beste aanpak? Ontdek hier hoe je stapsgewijs je houten vloer zelf kunt transformeren naar een diepere, verfijnde tint - of waarom het soms beter is om experts in te huren voor een perfect resultaat.

Hoogglans lak

Er zijn verschillende goede redenen om je houten vloer donkerder maken. Of dit nou een parketvloer of grenen vloer is. Misschien wil je een warme sfeer in de kamer brengen, of vind je het een handige manier om kleine mankementen minder op te laten vallen. Hoe dan ook: het idee is er, nu de uitwerking! Lees verder om er achter te komen hoe je jouw houten vloer zelf donkerder kunt maken en hoe wij bij Van Houdt vloeren het voor jou kunnen doen.

Stappenplan: Zelf jouw houten vloer donkerder maken

Voor het geval je zelf aan de slag wilt gaan met jouw vloer, is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Gebruik het stappenplan daarom ook als checklist:


Stap 1: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is in het geval van houten vloeren misschien wel meer dan het halve werk. Het is echt essentieel! Dit zijn de stappen voor een goede voorbereiding:

 • Reinigen: Verwijder stof, vuil en eventuele vlekken van de vloer. Een grondige reiniging is essentieel om ervoor te zorgen dat de afwerkingsproducten goed hechten.

 • Drogen: Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat je begint. Vocht kan problemen veroorzaken bij het aanbrengen van de afwerking.

Stap 2: Schuren

Het schuren van de vloer is een cruciale stap om de oude afwerklagen en eventuele onvolkomenheden te verwijderen. Je hebt hiervoor nodig:

 • Schuurmachine: Kies een schuurmachine die geschikt is voor de grootte van je vloer. Voor kleine ruimtes kan een handmatige schuurmachine voldoende zijn, maar voor grotere oppervlakken is een elektrische schuurmachine efficiënter.

 • Schuurpapier: Gebruik schuurpapier met verschillende korrelgroottes, beginnend met een grove korrel om oude afwerklagen te verwijderen en geleidelijk overgaand naar een fijnere korrel voor een gladde afwerking.

 • Veiligheidsuitrusting: Draag een schuurmasker en oogbescherming om jezelf te beschermen tegen stof en rondvliegende deeltjes.

 • Stofzuiger: Gebruik een stofzuiger om stof en puin tijdens het schuren op te ruimen.

Stap 3: De nieuwe afwerking aanbrengen

Nu komt het leuke gedeelte: het aanbrengen van de nieuwe afwerking om je houten vloer donkerder te maken. Hier zijn de materialen die je nodig hebt:

 • Afwerkingsproduct: Kies een afwerkingsproduct dat geschikt is voor je vloer. Dit kan houtbeits, vloerolie of vloerlak zijn, allemaal verkrijgbaar in donkere tinten.

 • Kwasten en rollers: Gebruik kwasten en rollers om de afwerking gelijkmatig aan te brengen.

 • Handschoenen en beschermende kleding: Bescherm jezelf tegen chemische dampen en morsingen door handschoenen en geschikte kleding te dragen.

 • Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in de ruimte waarin je werkt om de dampen van de afwerking af te voeren.

Nu je alle benodigde materialen hebt, volg je de instructies op de verpakking van het afwerkingsproduct voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat je de afwerking gelijkmatig aanbrengt en laat het volledig drogen volgens de aangegeven tijd op de verpakking.

Keuze uit afwerkingen
AfwerkingKenmerkenWanneer te Kiezen
Houtbeits- Versterkt de natuurlijke houtnerf.
- Komt in verschillende tinten en kleuren.
- Vereist meestal een afwerking met olie.
- Als je de houtnerf en textuur wilt behouden.
- Voor een subtiele donkere verandering.
- Voor minder drukke ruimtes.
Vloerolie- Diepe penetratie in het hout.
- Versterkt de natuurlijke houtkleur.
- Makkelijk bij te werken en te herstellen.
- Voor een matte, natuurlijke uitstraling.
- Als je van plan bent regelmatig te onderhouden.
- Geschikt voor slaapkamers en woonkamers.
Vloerlak- Biedt een duurzame en sterke bescherming.
- Creëert een glanzende afwerking.
- Beschermt tegen slijtage en krassen.
- Voor ruimtes met veel verkeer.
- Als je weinig onderhoud wilt.
- Geschikt voor gangen, keukens en commerciële ruimtes.
Hardwaxolie- Combineert voordelen van olie en lak.
- Biedt goede bescherming tegen vocht en slijtage.
- Kan worden bijgewerkt en hersteld.
- Voor een natuurlijke uitstraling en bescherming.
- Bij twijfel over de afwerking.
- Als je hout met V-groeven hebt.
Donkere Olie- Speciaal ontworpen voor donkerdere tinten.
- Behoudt de natuurlijke houttextuur.
- Vereist periodiek onderhoud.
- Als je een specifieke donkere kleur wilt.
- Voor een tijdloze en warme uitstraling.
- Geschikt voor diverse ruimtes.

DIY-boodschappenlijstje
Om je vloer donkerder te maken, heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Schuurmachine
 • Schuurpapier (verschillende korrelgroottes)
 • Schuurmasker
 • Oogbescherming
 • Stofzuiger
 • Afwerkingsproduct (houtbeits, vloerolie of vloerlak in een donkere tint)
 • Kwasten en rollers
 • Handschoenen
 • Beschermende kleding
 • Goede ventilatie

Stap 4: Evaluatie en eventuele herhaling

Na het aanbrengen van de afwerking, beoordeel je het resultaat. Sommige houtsoorten kunnen meerdere lagen afwerking nodig hebben om de gewenste donkere kleur te bereiken. Herhaal de bovenstaande stappen indien nodig om de kleur te intensiveren.


Jouw houten vloer donkerder laten maken door experts?

Wanneer je ervoor kiest om experts zoals ons team bij Van Houdt in te schakelen om je vloeren donkerder te maken, profiteer je van uitgebreide ervaring en kennis. Experts kunnen verschillende risico's beheren waar je misschien niet aan denkt als je zelf aan de klus begint. Neem de volgende factoren mee in je beslissing:

Complexiteit: Als je vloer complexere problemen heeft, zoals diepe krassen, scheuren of ernstige beschadigingen, is professionele hulp nodig om deze problemen aan te pakken voordat je de afwerking aanbrengt.
Gebrek aan ervaring: Als je geen ervaring hebt met vloerrenovatie en afwerking, kan het zelf donkerder maken van je vloer leiden tot ongewenste resultaten.

Tijd en inspanning: Het proces van schuren, afwerken en drogen kan tijdrovend zijn. Als je weinig tijd hebt of de klus snel geklaard wilt hebben, kunnen experts efficiënter werken.

Specifieke houtsoorten: Sommige houtsoorten vereisen gespecialiseerde kennis en technieken om de gewenste donkere kleur te bereiken.

Garantie: Professionele vloerbedrijven kunnen garanties bieden op hun werk, wat gemoedsrust geeft in geval van problemen.


In het kort

Jouw houten vloer donkerder maken is een goede manier om je interieur te veranderen of krasjes of vlekken minder op te laten vallen. En in sommige gevallen kan je dit gewoon zelf doen. Als je echter twijfels hebt of als je vloer specifieke zorg vereist, aarzel dan niet om contact op te nemen met experts zoals Van Houdt Vloeren. Wij hebben de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat je vloer er prachtig uitziet en jarenlang meegaat.

Kies verstandig en geniet van je vernieuwde houten vloer, of je nu zelf aan de slag gaat of de expertise van professionals inschakelt!

5 meestgestelde vragen over je vloer donkerder maken

Kan ik elke vloer donkerder maken? plus

Ja, in principe kun je de meeste houten vloeren donkerder maken, of het nu gaat om een parketvloer, grenen vloer, eiken vloer, of een andere houtsoort. Het succes van het project hangt af van de huidige staat van de vloer en het type afwerking dat erop zit.

Welk afwerkingsproduct moet ik kiezen om mijn vloer donkerder te maken? plus

De keuze van het afwerkingsproduct hangt af van je voorkeur voor uitstraling, gebruik en onderhoud. Houtbeits is geschikt als je de natuurlijke houttextuur wilt behouden, vloerolie biedt een warme matte uitstraling met regelmatig onderhoud, en vloerlak biedt maximale bescherming met een uniforme afwerking.

Moet ik een professional inhuren om mijn vloer donkerder te maken? plus

Het is mogelijk om dit project zelf aan te pakken, maar het vereist zorgvuldigheid en enige vaardigheid. Als je twijfelt over je vermogen om het goed te doen, of als je vloer in slechte staat verkeert, is het verstandig om een professionele vloerspecialist in te schakelen. Wij helpen je uiteraard graag met deze klus! 

Hoe weet ik welke kleur houtbeits ik moet kiezen? plus

Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de rest van je interieur. Het is een goed idee om kleurstalen te proberen op een klein deel van je vloer voordat je een definitieve beslissing neemt. Zo kun je zien hoe de kleur eruitziet in je specifieke ruimte en lichtomstandigheden.

Hoe lang duurt het voordat de vloer volledig droog is na het aanbrengen van de nieuwe afwerking? plus

De droogtijd varieert afhankelijk van het type afwerking dat je hebt gekozen en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen duurt het enkele uren tot enkele dagen voordat de vloer volledig is uitgehard. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen op de verpakking van de afwerking volgt en vermijd het betreden van de vloer voordat deze volledig droog is.

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn
Website Anne test 2

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Offerte aanvragen Advies nodig?

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close