Actief in heel Nederland

Actief in heel Nederland Ook beschikbaar in jouw regio!

close

Plinten plaatsen: Hoe doe je dat?

Als je net nieuwe vloeren hebt gelegd, is het plaatsen van plinten vaak de laatste stap om de uitstraling van je kamer af te maken. Maar hoe installeer je ze precies? In deze handleiding lees je alles wat je moet weten over het plaatsen van plinten.

Plinten plaatsen

Waarom zijn plinten belangrijk?

Plinten zijn niet alleen een mooie afwerking van je vloer, maar hebben ook praktische voordelen. Ze beschermen namelijk de randen van je vloer tegen stoten en vuil. Daarnaast verbergen ze eventuele kabels die langs de muur lopen.

Kies de juiste plint

Voordat je begint met het leggen van plinten, moet je eerst de juiste plint kiezen. Er zijn verschillende soorten plinten verkrijgbaar, zoals houten plinten, MDF-plinten en kunststofplinten. Houten plinten hebben een natuurlijke uitstraling, maar zijn duurder dan MDF- of kunststofplinten. MDF-plinten zijn goedkoper dan houten plinten en hebben vaak een gladde afwerking. Kunststofplinten zijn makkelijk schoon te maken en hebben meestal een moderne uitstraling.

Meet de kamer op

Voordat je begint met het plaatsen van plinten, moet je ervoor zorgen dat je de juiste maat hebt. Meet de lengte van elke muur in de kamer en schrijf deze maten op. Zorg er ook voor dat je berekent hoeveel hoeken en uiteinden aanwezig zijn, aangezien deze extra sneden en zaagwerk vereisen. Wij raden aan rekening te houden met een zaagverlies van 10%.

Maak de plinten op maat

Nadat je de afmetingen van de kamer hebt genoteerd, is het tijd om de plinten op maat te maken. Meet zorgvuldig en teken aan waar je gaat snijden voordat je daadwerkelijk de plinten op maat zaagt. Voor een mooie afwerking raden wij verstekzagen aan. Verstekzagen is een zaagtechniek waarbij een hoek in de plint wordt gezaagd, zodat deze precies tegen een ander stuk plint past.

Om dit voor elkaar te krijgen kan je gebruik maken van een verstekzaag: een speciaal gereedschap waarbij het zaagblad gekanteld kan worden om verschillende hoeken (45 graden voor plinten) te maken en een verstekbak waarin het hout kan worden geplaatst om nauwkeurig te worden gezaagd.

Tip: Het op maat zagen van plinten vereist enige ervaring en precisie. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen gebruikt en altijd voorzichtig bent tijdens het zagen. Als je twijfelt, schakel dan professionele hulp in. 

Bevestig de plinten aan de muren

Je kunt nu beginnen met het installatieproces zelf. Gebruik een kitpistool om lijm langs de achterkant van de plinten aan te brengen, doe dit door om de 10 centimeter een dot lijm te plaatsen, en plaats ze vervolgens langs de muur. Begin bij de hoeken en werk zo naar de uiteinden toe.

Afwerking van de plinten

Als je alle plinten hebt geplaatst, kun je beginnen met het afwerken van de naden en kieren tussen de plinten en de muur. Dit kun je doen met behulp van kit of stopverf. Ga hierbij zorgvuldig en secuur te werk om lelijke plekken te voorkomen.

Conclusie

Het plaatsen van plinten kan een lastige klus lijken, maar met de juiste gereedschappen en procedure hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Volg deze stapsgewijze handleiding en je zult snel de perfecte plinten hebben die passen bij je nieuwe vloeren.

Wil je meer weten over plinten? Bezoek dan eens onze pagina voor meer informatie. 

Artikel delen
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

Waarom kiezen voor Van Houdt? 

 • usp

  Gemak

  Regel alles makkelijk en online op 1 centrale plek. Binnen 24 uur een offerte en altijd ruimte voor telefonisch advies.

 • usp

  Kennis

  Al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in vloerrenovatie. Onze gecertificeerde parketteurs staan weten altijd raad met jouw vloer.

 • usp

  Eerlijk zaken doen

  Bij Van Houdt bestaat er geen twijfel over een eerlijk advies. Geen kleine lettertjes, geen aanbetaling nodig en leveren wat we beloven.

 • usp

  Geen voorrijkosten

  Wij werken door heel Nederland en rekenen geen voorrijkosten!

Lees meer over ons chevron-right

Klanten aan het woord 

We hebben al meer dan 30 jaar ervaring met het renoveren van parketvloeren en in al die jaren honderden vloeren een tweede leven gegeven!

Direct geholpen worden?

Al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Bij Van Houdt geven wij je houten vloer graag een tweede leven! 

Onze partners

 • Blue Dolphin Logo
 • Logo rigo
 • Logo bona

Op korte termijn beschikbaar!

Op korte termijn hulp met je vloer nodig? Wij kunnen snel schakelen en hebben nog ruimte in de agenda. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

close